Havacılık sektöründe faaliyet gösteren bir firmada üretilen kargo uçağı iç duvar aydınlatma ekipmanında yaşanan sorunlara yönelik çok kriterli karar verme destekli kök neden analizi
Root cause analysis with multi-criteria decision-makingsupport for problems encountered in cargo aircraftinterior wall lighting equipment produced by a companyoperating in the aviation sector
  1. Tez No: 998098
  2. Yazar: İLKE CAN UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN FERYAL URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CRITIC yöntemi, Havacılık, MEREC, CRITIC method, Aviation, MEREC
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalite Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bir uluslarası havacılık firmasının ürettiği aydınlatma ekipmanlarında görülen arızaların kök nedenleri, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleriyle analiz edilmiştir. Amaç, firmanın mevcut kök neden analizine yeni bir bakış açısı kazandırmaktır. Böylece arızaların azaltılması hedeflenmektedir. 2018–2024 yılları arasında müşteriden arızalanıp dönen 399 aydınlatma ekipmanına ait veriler toplanmıştır. Veriler incelenerek, 7 kriter ve 6 arıza tipi alternatif olarak belirlenmiş, CRITIC, MEREC ve LOPCOW yöntemleriyle kriter ağırlıkları hesaplanmış ve AROMAN yöntemi ile hibrit modeller oluşturulmuştur (CRITIC-AROMAN, MEREC-AROMAN, LOPCOW-AROMAN). Her üç modelde de en kritik kök neden mekanik hasarlardan kaynaklanan arızalar (A1) olarak elde edilmiştir. Sonuçların güvenirliği kapsamında, girdi parametrelerindeki değişime karşı çıktıların ne derece aynı kaldığına bakmak için 22 senaryo ile duyarlılık analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda 21 senaryoda alternatif sıralamaları aynı kalmış, yalnızca 9. senaryoda farklı sıralama elde edilmiştir. Bu durum, elde edilen hibrit ÇKKV modellerinin tutarlı ve güvenilir sonuçlar ürettiğini göstermektedir. Çalışma, havacılık sektöründe müşteri geri dönüşlerinden elde edilen verilerin çok kriterli karar verme yöntemleriyle analiz edilmesinin etkin bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, hem üretici firmanın ürün güvenilirliğini artırmaya hem de müşteri şikâyetlerinin azaltılmasına katkı sunmaktadır. Ayrıca hibrit ÇKKV yöntemlerinin birlikte kullanımının, karar vericilere daha sağlam ve geçerli sonuçlar sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The root causes of failures in lighting equipment produced by an international aerospace company were analyzed using Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods. The aim of the study is to provide a new perspective on the company's existing root cause analysis and thereby reduce equipment failures. Data from 399 lighting units returned by customers between 2018 and 2024 were collected. Based on these data, seven criteria and six failure types were identified as alternatives. Criteria weights were calculated using the CRITIC, MEREC, and LOPCOW methods, and hybrid models were developed using the AROMAN method (CRITIC-AROMAN, MEREC-AROMAN, LOPCOW-AROMAN). In all three models, the most critical root cause was determined as failures caused by mechanical damage (A1). To evaluate the reliability of the results, a sensitivity analysis was conducted across 22 scenarios to examine the effect of input parameter variations on the output rankings. The results showed that in 21 scenarios the alternative rankings remained unchanged, while only the 9th scenario yielded a different ranking. This indicates that the hybrid MCDM models provide consistent and reliable results. The study demonstrates that analyzing customer return data using MCDM methods is an effective approach in the aerospace sector. The findings contribute to increasing product reliability and reducing customer complaints, and the combined use of hybrid MCDM methods provides decision-makers with more robust and valid results.