Preserving democracy in tension: A comparative analysis of the democratic systems of Poland and Hungary and their challenges in the contemporary era
Demokrasiyi gerilim altında korumak: Polonya ve Macaristan'ın demokratik sistemlerinin ve çağdaş dönemde karşılaştıkları zorlukların karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 998141
  2. Yazar: SENEM BADUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAUR GASIMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Hukukun üstünlüğü, Illiberalizm, Liberal demokrasi, European Union, Rule of law, Illiberalism, Liberal democracy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Macaristan ve Polonya'da son yıllarda gözlemlenen demokratik gerileme süreçlerini karşılaştırmalı bir perspektiften incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, her iki ülkede demokratik kurumların nasıl ve hangi mekanizmalar aracılığıyla aşındığını analiz etmek ve bu sürecin liberal demokrasi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırma, demokratik gerileme literatürü çerçevesinde, özellikle Levitsky ve Ziblatt (2018), Bermeo (2016) ve Dahl'ın (1971) kuramsal yaklaşımlarından yararlanarak yürütülmüştür. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, literatür taraması ve karşılaştırmalı analiz yöntemi kullanılmıştır. İnceleme kapsamında yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü, kuvvetler ayrılığı, seçimlerin adilliği ve hukukun üstünlüğü gibi demokratik göstergeler değerlendirilmiştir. Bulgular, Macaristan'da demokratik kurumların daha kapsamlı ve sistematik biçimde zayıflatıldığını, Polonya'da ise demokratik gerilemenin daha sınırlı ancak yine de dikkat çekici bir düzeyde gerçekleştiğini göstermektedir. Macaristan'da yürütmenin güç konsolidasyonu ve medya üzerindeki kontrolün artışı demokratik çoğulculuğu önemli ölçüde azaltırken, Polonya'da anayasal denetim mekanizmalarının zayıflatılması öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, her iki ülkede de demokratik gerileme sürecinin ani bir kırılma yerine kademeli ve kurumsal araçlar üzerinden gerçekleştiği tespit edilmiştir. Çalışma, Avrupa Birliği bağlamında demokratik normların korunmasının önemine dikkat çekmekte ve demokratik gerilemenin erken aşamalarda tespit edilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the processes of democratic backsliding in Hungary and Poland from a comparative perspective. The main objective is to analyze how democratic institutions have been gradually eroded in both countries and to identify the mechanisms through which this erosion has occurred, as well as its implications for liberal democracy. The research is grounded in the theoretical framework of democratic backsliding literature, particularly drawing on the works of Levitsky and Ziblatt (2018), Bermeo (2016), and Dahl (1971). A qualitative research design was adopted, relying on literature review and comparative analysis. Key democratic indicators such as judicial independence, media freedom, separation of powers, electoral fairness, and rule of law were systematically examined. The findings indicate that democratic institutions have been weakened more comprehensively and systematically in Hungary, whereas in Poland the process appears more constrained but still significant. In Hungary, executive power consolidation and increasing control over media have substantially reduced pluralism. In Poland, the weakening of constitutional oversight mechanisms stands out as a central issue. In conclusion, the study demonstrates that democratic backsliding in both countries has unfolded gradually through institutional manipulation rather than through abrupt breakdowns. The research highlights the importance of safeguarding democratic norms within the European Union and emphasizes the necessity of identifying early warning signs of democratic erosion.