Bazı tiyazol-benzimidazol türevlerinin üreaz ve H. pylori ilişkili biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Investigation of urease and H. pylori related biological activities of some thiazole-benzimidazole derivatives
  1. Tez No: 998156
  2. Yazar: VİLDAN SAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, Helicobacter pylori, Hücre kültürü, Üreaz, Biological activity, Helicobacter pylori, Cell culture, Urease
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Helicobacter pylori kaynaklı enfeksiyonlar, dünya genelinde önemli bir sağlık problemi oluşturmaktadır. Bu bakteriye yönelik yeni ve etkili tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi amacıyla, sentezlenen bileşiklerin biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi ve farmakolojik potansiyellerinin ortaya konulması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, H. pylori ilişkili enzimlerin inhibisyonunun incelenmesi, antimikrobiyal ve antikanser aktivite çalışmaları ile moleküler docking analizleri, bakterinin neden olduğu hastalıklara yönelik potansiyel ajanların belirlenmesinde önemli bir yaklaşım sunmaktadır. Bu doğrultuda, H. pylori bakterisi kaynaklı sorunların iyileştirilmesine yönelik 10 farklı tiyazol–benzimidazol türevi bileşiklerin üreaz temelli biyolojik etkileri moleküler kenetlenme çalışmaları ile birlikte incelenmiştir. Bu tez çalışmasında sentezlenen moleküllerin üreaz inhibitör potansiyelleri, H. pylori' ye karşı antibakteriyel aktiviteleri, AGS, HT-29 ve L929 hücre hatlarında hücre kültürü çalışmaları ve moleküler yerleştirme analizleri referans bileşikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Para-klor ve siyano (CN) ikameli moleküller (CM3, CM6) referans bileşik olan tiyoüre'ye göre umut vadedici üreaz inhibitör potansiyeli sergilemişlerdir. Tiyazol-benzimidazol türevi CM9 – CM10 bileşikleri en yüksek antibakteriyel aktivite sergileyen maddeler olarak öne çıkmıştır. Bu maddeler referans moleküller arasında yer alan AHA ve tiyoüreden daha yüksek antibakteriyel aktivite göstermişlerdir. Çalışma kapsamında maddelerin H. pylori ilişkili mide ve kolon kanseri üzerine etkileri incelenmiş olup kanser hücre hattı olarak AGS mide ve HT29 kolon kanseri hücreleri kullanılmıştır. AGS hücreleri daha duyarlı hücre hattı olarak öne çıkmıştır. Bu bulgular, CM-2, CM-3 ve CM-4 bileşiklerinin HT29 kanser hücre hatlarında, CM-2 ve CM-3 moleküllerinin ise AGS hücrelerinde diğer bileşiklere kıyasla daha düşük dozda antiproliferatif özellikte olduğunu ortaya koymaktadır. Moleküler kenetlenme çalışmalarının tez çalışmasında yer alan biyolojik aktivite sonuçlarını destekler nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Helicobacter pylori infections constitute a significant health problem worldwide. To develop new and effective treatment approaches for this bacterium, evaluating the biological activities of synthesized compounds and revealing their pharmacological potential is of great importance. In this context, investigating the inhibition of H. pylori-related enzymes, studies on antimicrobial and anticancer activity, and molecular docking analyses offer a crucial approach to identifying potential agents for diseases caused by this bacterium. Accordingly, the urease-based biological effects of 10 different thiazole-benzimidazole derivative compounds aimed at improving H. pylori-related problems were investigated using molecular docking studies. In this thesis study, the urease inhibitory potentials of the synthesized molecules, their antibacterial activities against H. pylori, cell culture studies in AGS, HT-29, and L929 cell lines, and molecular docking analyses were performed using reference compounds. Parachloride and cyano(CN) substituted molecules (CM3, CM6) showed promising urease inhibitory potential compared to the reference compound thiourea. Thiazole-benzimidazole derivatives CM9 and CM10 compounds stood out as the substances exhibiting the highest antibacterial activity. These substances showed higher antibacterial activity than AHA and thiourea, which were among the reference molecules. This study investigated the effects of substances on H. pylori-related gastric and colon cancer, using AGS gastric and HT29 colon cancer cells as the cancer cell lines. AGS cells emerged as the more sensitive cell line. These findings reveal that CM-2, CM-3, and CM-4 compounds exhibit antiproliferative properties at lower doses in HT29 cancer cell lines, while CM-2 and CM-3 molecules are more effective in AGS cells compared to other compounds. Molecular docking studies were found to support the biological activity results presented in this thesis.