Düşme öyküsü olan ve olmayan yaşlı bireylerde dengenin, yaşam kalitesinin ve fiziksel aktivite düzeyinin değerlendirilmesi
Assessment of balance, quality of life, and physical activity level in elderly individuals with and without a history of falls
  1. Tez No: 998216
  2. Yazar: KAVEH JABBAR FAGHRDEL
  3. Danışmanlar: PROF. PELİN PİŞTAV AKMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Dalgalanma korkusu, Dış denge sorunu, Fiziksel aktivite, Hareket korkusu, Toplumsal yaşlanma, Fear of floating, External balance problem, Physical activity, Kinesiophobia, Social aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Düşme, yaşlı bireylerde yaygın görülen ve ciddi yaralanmalara, hareketlilik kaybına ve yaşam kalitesinde düşüşe yol açabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Düşme öyküsünün yalnızca fiziksel performansı değil, psikolojik durumu ve günlük yaşam işlevselliğini de etkileyebildiği bilinmektedir. Bu çalışma, düşme öyküsü olan ve olmayan yaşlı bireylerde denge performansı, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya, Ege Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'ne başvuran, 65 yaş üstü toplam 60 birey (30 düşme öyküsü olan ve 30 düşme öyküsü olmayan) dahil edilmiştir. Bireylerin değerlendirilmesinde bilişsel durum değerlendirmek için Mini Mental State Examination (MMSE), düşme korkusu için Falls Efficacy Scale-International (FES-I), denge ve mobilite performansları için Tinetti Performance Oriented Mobility Assessment (POMA) , Denge Ölçeği için Berg Balance Scale (BBS), fiziksel aktivite düzeyi için Physical Activity Scale for the Elderly (PASE) ve yaşam kalitesini değerlendirmek için EuroQol – 5 Dimensions (EQ-5D) kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada düşme öyküsü olan bireylerde FES-I puanları anlamlı derecede yüksek; POMA, BBS, PASE ve EQ-5D skorları ise anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.001). Ayrıca FES-I ile denge (POMA, BBS) ve yaşam kalitesi (EQ-5D) arasında negatif yönde, POMA ile BBS arasındaki pozitif yönde güçlü ilişki bulunmuştur. Sonuç: Düşme öyküsü, yaşlı bireylerde denge, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesini belirgin şekilde olumsuz etkilerken, düşme korkusunu ise artırmaktadır. Araştırma bulguları, düşme riski taşıyan yaşlı bireylerde fiziksel ve psikososyal boyutların eş zamanlı olarak değerlendirilmesinin gerekliliğini ortaya koymakta; bu doğrultuda bütüncül rehabilitasyon stratejilerinin benimsenmesinin önemini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler; Düşme öyküsü, yaşlı bireyler, denge, düşme korkusu (FES-I), yaşam kalitesi (EQ-5D), fiziksel aktivite (PASE)
Özet (Çeviri)
Objective: Falls are a common and significant public health problem in older adults, leading to serious injuries, loss of mobility, and decreased quality of life. A history of falls is known to affect not only physical performance but also psychological well-being and daily living functionality. This study aims to compare balance performance, quality of life, and physical activity levels in older adults with and without a history of falls. Methods: The study included a total of 60 individuals over the age of 65 (30 with a history of falls and 30 without a history of falls) who presented to the Ege University Ear, Nose and Throat Clinic and were matched for age and gender. The Mini Mental State Examination (MMSE) was used to assess cognitive status, the Falls Efficacy Scale-International (FES-I) to assess fear of falling, the Tinetti Performance Oriented Mobility Assessment (POMA) , for Balance Scale Berg Balance Scale (BBS) to assess balance and mobility performance, the Physical Activity Scale for the Elderly (PASE) to assess physical activity level, and the EuroQol – 5 Dimensions (EQ-5D) to assess quality of life. Data were analyzed using SPSS 25 software. Results: In the study, individuals with a history of falls had significantly higher FES-I scores and significantly lower POMA, BBS, PASE, and EQ-5D scores (p<0.001). Furthermore, a strong negative correlation was found between FES-I and balance (POMA, BBS) and quality of life (EQ-5D), while a strong positive correlation was found between POMA and BBS. Conclusion: A history of falls significantly negatively impacts balance, physical activity level, and quality of life in elderly individuals, while also increasing fear of falling. The research findings highlight the need for simultaneous assessment of physical and psychosocial dimensions in elderly individuals at risk of falls, emphasizing the importance of adopting holistic rehabilitation strategies. Keywords; History of falls, elderly individuals, balance, fear of falling (FES-I), quality of life (EQ-5D), physical activity (PASE)