Metilglioksal ile indüklenen endotel disfonksiyonuna liraglutid'in etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of liraglutide on methylglioxal-induced endothelial dysfunction
- Tez No: 998362
- Danışmanlar: PROF. DR. ARDA TAŞATARGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: metilglioksal, liraglutid, endotel disfonksiyonu, methylglyoxal, liraglutide, endothelial dysfunction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabette metilglioksal (MGO) düzeyindeki artış endotel disfonksiyonunu tetikleyerek vasküler komplikasyonlara zemin hazırlayabilir. Glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) agonisti olan liraglutidin kardiyovasküler sisteme yararlı etkileri bilinmekle birlikte, MGO kaynaklı endotel disfonksiyonuna karşı etkisi net değildir. Bu çalışmada, sıçanlarda MGO ile indüklenen endotel disfonksiyonuna karşı liraglutidin koruyucu etkisi araştırılmış ve tedavi edici potansiyeli değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmamızda 200–250 g ağırlığında toplam 20 erkek sıçan kullanılmıştır. Sıçanlardan elde edilen torasik aort halkaları; kontrol, taşıyıcı (distile su), MGO (100 µM, 3 saat), MGO + liraglutid (100 µM MGO + 100 ng/mL liraglutid, 3 saat) ve liraglutid (100 ng/mL, 3 saat) olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. Organ banyosunda fenilefrin (10⁻⁹–10⁻⁵ M) ile kasılma yanıtı alındıktan sonra fenilefrin ile ön kasılma oluşturulmuş, endoteli sağlam halkalarda ACh (endotel bağımlı gevşeme; 10⁻⁹–10⁻⁵ M) ve sodyum nitroprussid (SNP; endotelden bağımsız gevşeme; 10⁻¹¹–10⁻⁷ M) ile gevşeme yanıtları kaydedilmiştir. L-NAME inkübasyonu sonrası ACh'ye ait gevşeme yanıtları tekrar edilmiştir. Buna ek olarak, kontrol aort halkalarında 10⁻⁶ M fenilefrin ile ön kasılma sonrası liraglutid (20–50–100–250–500 ng/mL) için konsantrasyon–yanıt eğrileri oluşturulmuştur. Bulgular: MGO uygulaması ACh ile indüklenen endotel bağımlı yanıtlarda anlamlı azalmaya neden olurken MGO + liraglutid grubunda bu yanıtlarda anlamlı artış elde edilmiştir. SNP ile indüklenen endotelden bağımsız gevşeme yanıtlarında ve Fe ile oluşan kasılma yanıtlarında gruplar arasında da anlamlı bir fark saptanmamıştır. Liraglutid'in MGO uygulanan damarlarda azalan ACh kaynaklı gevşeme yanıtları üzerine olan yararlı etkisi, L-NAME inkübasyonuyla önemli ölçüde inhibe edilmiştir. Sonuç: MGO'in endotel bağımlı gevşeme yanıtlarını bozduğu ve liraglutid'in bu yanıtta önemli artış oluşturarak endotel fonksiyonda düzelme sağladığı sonucuna varıldı. Liraglutid bu koruyucu etkiyi endotel aracılı NO salınımını/yararlanımını artırarak ortaya çıkarıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Increased methylglyoxal (MGO) levels in diabetes may trigger endothelial dysfunction and contribute to vascular complications. Although liraglutide, a glucagon-like peptide-1 (GLP-1) agonist, has known cardiovascular benefits, its effect on MGO-induced endothelial dysfunction remains unclear. We investigated liraglutide's protective effect against MGO-induced endothelial dysfunction in rats and assessed its therapeutic potential. Method: A total of 20 male rats weighing 200–250 g were used in our study. Thoracic aortic rings obtained from rats were divided into five groups: control, vehicle (distilled water), MGO (100 µM, 3 hours), MGO + liraglutide (100 µM MGO + 100 ng/mL liraglutide, 3 hours), and liraglutide (100 ng/mL, 3 hours). After obtaining a contraction response with phenylephrine (10⁻⁹–10⁻⁵ M) in the organ bath, pre-contraction was established with phenylephrine, and relaxation responses were recorded with ACh (endothelium-dependent relaxation; 10⁻⁹–10⁻⁵ M) and sodium nitroprusside (SNP; endothelium-independent relaxation; 10⁻¹¹–10⁻⁷ M) were recorded. Relaxation responses to ACh were repeated after L-NAME incubation. Additionally, concentration–response curves for liraglutide (20–50–100–250–500 ng/mL) were generated in control aortic rings after pre-contraction with 10⁻⁶ M phenylephrine. Results: MGO significantly reduced ACh-induced endothelium-dependent responses, whereas these responses increased significantly in the MGO + liraglutide group. SNP-induced endothelium-independent relaxation responses and phenylephrine-induced contractions did not differ between groups. In MGO-treated vessels, the beneficial effect of liraglutide on reduced ACh-induced relaxation was markedly inhibited by L-NAME. Conclusion: MGO impaired endothelium-dependent relaxation, and liraglutide significantly improved this response, indicating improved endothelial function. This protective effect may involve increased endothelium-derived NO release/bioavailability.