Metilglioksal verilen ratlarda karnozinin antioksidan ve antiglikasyon özelliklerinin araştırılması
The investigation of antioxidant and antiglycation properties of carnosine in the rat administrated methlglyoxal
- Tez No: 165007
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVAT YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Karnozin. metilglioksal, rat, malondialdehit, protein karbonil bileşikleri, Carnosine, methylglyoxal, rat, malondialdehyde, protein carbonyl compounds
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV METİLGLİOKSAL VERİLEN RATLARDA KARNOZİNİN ANTİOKSİDAN VE ANTİGLİKASYON ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Oluşum mekanizmaları içinde oksidatif/nonoksidatif ve enzimatik/nonenzimatik reaksiyonlarm yer aldığı ileri glikasyon son ürünleri (advanced glycation end product; AGE), başta diyabetes mellitus (DM) komplikasyonlan olmak üzere ateroskleroz, yaşlanma gibi pek çok hastalığın etiyopatogenezinde rol oynamaktadır. Sahip olduğu karbonil grubu, yüksek reaktivitesi ve toksik etkileri nedeniyle metilglioksal (MGO)'in, önemli bir AGE prekürsörü olduğu düşünülmektedir. Diğer taraftan karnozinin antioksidan ve antiglikasyon özelliklere sahip olduğu ve bu etkileriyle, yukarıda belirtilen hastalıkların önlenmesinde faydalı olabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışma, rat modeli üzerinde, MGO ve karnozinin ayrı ayrı ve kombine halde uygulandıklarında, oksidan sistem üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Ratlar her biri 10 rat içeren dört gruba ayrılarak çalışmaya alındı. Birinci gruba serum fizyolojik, ikinci gruba 200 mg/kg rat ağırlığı/gün dozunda karnozin, üçüncü gruba 50 mg/kg/gün MGO, dördüncü gruba da aynı dozlarda kombine olarak karnozin ve MGO, intraperitoneal olarak on gün süre ile uygulandı. Ratlardan elde edilen plazma örneklerinde lipid peroksidasyonu göstergesi olan malondialdehit (MDA) ve protein oksidasyonu göstergesi olan protein karbonil bileşikleri (PCC) tayin edildi. İstatistiksel karşılaştırmalarda ANOVA ve post-ANOVA (Scheffe prosedür) ve eşleştirilmiş / test kullanıldı. Çalışma gruplarının parametreleri arasında regresyon analizleri yapıldı. MGO verilen ratlarda plazma MDA ve PCC seviyelerinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yükseldiği, bu değerlerin karnozin ve MGO'nun kombine olarak uygulandığı grupta. MGO verilen gruba göre anlamlı şekilde azaldığı belirlendi. Sonuç olarak, yüksek MDA ve PCC düzeyleriyle yansıtıldığı gibi, MGO'nun oluşturduğu lipid peroksidasyonu ve protein oksidasyonunun, karnozin ile önlenebildiği gösterildiğinden; etiyopatogenezinde AGE oluşumunun rol aldığı hastalıklarda karnozinin terapötik bir ajan olarak kullanımı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF ANTIOXIDANT AND ANTIGLYCATION PROPERTIES OF CARNOSINE IN THE RAT ADMINISTRATED METHLGLYOXAL ABSTRACT The formation mechanisms in which the oxidative/nonoxidative and enzymatic/nonenzymatic reactions take place, and advanced glycation end product (AGE) play a role mainly in diabetes mellitus (DM) complications and in the etiopathogenesis of many disorders such as atherosclerosis and aging. It is believe that methylglyoxal (MGO) is a significant AGE precursor because of its carbonyl group, high reactivity and toxic effects. On the other hand carnosine is useful for preventing the disorders mentioned above due to its antioxidant and antiglycation properties. This study was done in order to investigate the effects of MGO and carnosine on oxidant system when they are applied to rats separately and jointly. The rats were studied in four groups each consisting of 10 rats. The first group was intraperitoneally applied serum physiologic, the second 200 mg carnisone/kg rat body weight per day, the third 50 mg/kg of MGO per day and the fourth group the same doses of carnosine and MGO together for ten days. We measured malondialdehyde (MDA) indicating lipid peroxidation and protein carbonyl compounds (PCC) indicating protein oxidation in a plasma specimen obtained from the rats. We used ANOVA and post-ANOVA (Scheffe procedure) and paired t test in statistical comparisons. Regression analyses were done between the parameters of the groups. We found out that the levels of plasma MDA and PCC in the rats given MGO increased significantly according to control group, and that these values in the group given carnosine together with MGO decreased significantly according to the group given MGO. In conclusion, it may be proposed that carnosine should be used as a therapeutic agent in the disorders whose etiopathogenesis AGE formation plays a role in since we showed that lipid peroxidation and protein oxidation formed by MGO, reflected in the high levels of MDA and PCC, can be prevented by using carnosine.