Spinal musküler atrofili çocuklarda uyku bozukluklarının işlevsellik, yetiyitimi ve sağlığın uluslararası sınıflandırması çocuk ve genç versiyonu (ICF-CY) alt boyutlarıyla ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sleep disturbances and the sub-dimensions of the international classification of functioning, disability and health child and youth version (ICF-CY) in children with spinal muscular atrophy
  1. Tez No: 998433
  2. Yazar: ELMAS TÜRÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Uyku, Çocuk gelişme bozuklukları, Activity, fatigue, participation, sleep, spinal muscular atrophy, Child development disorders
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, Spinal Musküler Atrofili (SMA) çocuklarda uyku bozukluklarını tanımlamak ve uyku bozuklukları ile İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması Çocuk ve Genç Versiyonu (ICF-CY) alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemekti. Çalışmaya SMA tanısı alan 4-17 yaş arası 40 çocuk dâhil edildi. Uyku değerlendirmesi Çocuklar İçin Uyku Bozuklukları Ölçeği (ÇUBÖ), vücut yapı ve fonksiyonları-yorgunluk değerlendirmesi Çok Boyutlu Yorgunluk Ölçeği (PedsQL™ MFS), aktivite değerlendirmesi Genişletilmiş Hammersmith Fonksiyonel Motor Skalası (HFMSE) ve Pediatrik Veri Toplama Aracı (PVTA), katılım değerlendirmesi Yaşam Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi (LIFE-H) anketiyle yapıldı. Çevresel faktörler için sosyoekonomik düzey ve ortez kullanımı, kişisel faktörler için SMN2 kopya sayısı, fonksiyonel seviye ve yaş değerlendirildi. Çocukların yaş ortalamaları 10,63±3,95 yıldı. ÇUBÖ ölçeğine göre uyku bozukluğu oranı %7,5 olarak saptandı. ÇUBÖ toplam puanı ile PedsQLTM MFS çocuk ve ebeveyn raporu arasında ilişki bulundu (p<0,05, r=-0,33, r=-0,40). Aktivite, katılım, çevresel ve kişisel faktörler için belirlediğimiz parametreler ile uyku bozuklukları toplam puanları arasında ise ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak bulgularımız SMA'lı çocuklarda uyku bozukluğu gelişebildiğini gösterdi. Uyku bozuklukları ve vücut yapı ve fonksiyonları arasında ortaya konan ilişkilerin uykuya dair tedavilerin belirlenmesi için kaynak oluşturabileceği ve uyku ile yorgunluk parametrelerine yönelik yapılacak müdahale yaklaşımının SMA'lı çocukların yaşam kalitesini artırabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimer: Aktivite, katılım, spinal musküler atrofi, uyku, yorgunluk.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to identify sleep disturbances in children with Spinal Muscular Atrophy (SMA) and investigation of the relationship between sleep disorders and the sub-dimensions of the International Classification of Functioning, Disability and Health for Children and Youth (ICF-CY). Forty children aged 4–17 years diagnosed with SMA were included in the study. Sleep assessment was conducted using the Sleep Disturbance Scale for Children (SDCS), body function and structure-fatigue assessment using the Multidimensional Fatigue Scale (PedsQL™ MFS), activity assessment using the Expanded Hammersmith Functional Motor Scale (HFMSE) and Pediatric Outcome Data Collection Instrument (PODCI), and participation assessment using The Assessment of Life Habits (LIFE-H) questionnaire. Socioeconomic status and orthotic use were assessed for environmental factors, while SMN2 copy number, functional level and age were assessed for personal factors. The mean age of the children was 10.63±3.95 years. The rate of sleep disorder was determined to be 7.5% according to the SDSC. A correlation was found between the total SDSC score and the PedsQLTM MFS child and parent reports (p<0.05, r=-0.33, r=-0.40). No relationship was found between the parameters we determined for activity, participation, environmental, and personal factors and the total sleep disorder scores (p>0.05). In conclusion, our findings indicate that sleep disorders may develop in children with SMA. The relationships established between sleep disorders and body function and structure may serve as a basis for determining sleep-related treatments, and it is thought that intervention approaches targeting sleep and fatigue parameters may improve the quality of life of children with SMA.