Kükürt ve azaltılmış gübre uygulamalarının buğdayın gelişimi ve mineral beslenmesiyle gübreden yararlanma oranlarına etkisi
The effect of sulfur and reduced fertilizer applications on wheat growth, mineral nutrition and fertilizer utilization rates
  1. Tez No: 998452
  2. Yazar: EVREN ÜZÜMCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, Kükürt, Verim, Bread wheat, Sulfur, Yield
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, alkalin karakterli topraklarda yetiştirilen buğdayın (Triticum aestivum L.) gelişimi, verim unsurları, besin elementi alımı ve gübreden yararlanma oranları üzerine S, N, P, K, Zn gübre uygulamalarının etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında 2021–2022, 2022–2023 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Denemede kükürt 0, 50, 100 ve 200 kg da-1 dozlarında uygulanmış; ayrıca azot (0, 6, 12 kg da-1), fosfor (0, 4, 8 kg da-1), potasyum (0, 2.5, 5 kg da-1) ve çinko (0, 1, 2 kg da-1) gübreleri artan oranlarda verilmiştir. Bezostaja-1 ve Esperia ekmeklik buğday çeşitlerinde yapılan değerlendirmelerde, S, N, P, K, Zn uygulamalarının verim ve verim bileşenleri üzerinde istatistiksel olarak önemli etkiler oluşturduğu belirlenmiştir (p<0.05). Bezostaja-1 çeşidinde tane verimi 317.3-490.7 kg da-1, Esperia çeşidinde ise 299.3–499.9 kg da⁻¹ arasında değişmiştir. Bitki boyu Bezostaja-1 çeşidinde 74.6–98.3 cm, Esperia'da 78.1–100.2 cm arasında değişmiş; başak uzunluğu sırasıyla 8.2–11.7 cm ve 8.6–11.3 cm arasında ölçülmüştür. Kükürt uygulamalarıyla Zn, Fe, Mn, Cu ve P elementlerinin yarayışlılığı artmıştır. Gübreden yararlanma oranlarında bulunan değerler N, P, K ve Zn için sırasıyla Bezostaja-1'de (%86.4-138.3), (%2.5-67.2), (%42.4-321.5), (%40.9-1196), Esperia'da (%70.0-125.6), (%22.5-39.6), (%35.8-198.3), (%98.9-687.7) olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of S, N, P, K, and Zn fertilizer applications on the development, yield components, nutrient uptake, and fertilizer utilization rates of wheat (Triticum aestivum L.) grown in alkaline soils. The research was carried out in the experimental field of the Faculty of Agriculture, Isparta University of Applied Sciences, during the 2021–2022 and 2022–2023 growing seasons. In the experiment, sulfur was applied at doses of 0, 50, 100, and 200 kg da-1; in addition, nitrogen (0, 6, 12 kg da-1), phosphorus (0, 4, 8 kg da-1), potassium (0, 2.5, 5 kg da-1), and zinc (0, 1, 2 kg da-1) fertilizers were applied in increasing amounts. In the evaluations conducted on Bezostaja-1 and Esperia bread wheat varieties, it was determined that S, N, P, K, and Zn applications had statistically significant effects on yield and yield components (p<0.05). Grain yield in the Bezostaja-1 variety ranged from 317.3–490.7 kg da-1, while in the Esperia variety it ranged from 299.3–499.9 kg da-1. Plant height ranged from 74.6–98.3 cm in Bezostaja-1 and 78.1–100.2 cm in Esperia; spike length was measured between 8.2–11.7 cm and 8.6–11.3 cm, respectively. Sulfur applications increased the availability of Zn, Fe, Mn, Cu, and P elements. The fertilizer utilization rates were determined as follows for N, P, K, and Zn: Bezostaja-1 (86.4-138.3%), (2.5-67.2%), (42.4-321.5%), (40.9-1196%), Esperia (70.0-125.6%), (22.5-39.6%), (35.8-198.3%), (98.9-687.7%).