Gelişmiş ve gelişen ekonomilerde enflasyon dinamikleri: Emtia fiyatları ve döviz kuru etkisi üzerine ampirik analiz
Inflation dynamics in developed and developing economies: Empirical analysis on the effects of commodity prices and exchange rates
  1. Tez No: 998453
  2. Yazar: DOĞUKAN TARAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN NAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Ekonometri, Economics, International Trade, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Emtia fiyatları, Enflasyon, Gelişmekte olan piyasalar, Gelişmiş ülkeler, Makroekonomi, Reel döviz kuru, Commodity prices, Inflation, Emerging markets, Developed countries, Macroeconomy, Real exchange rates
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, döviz kuru ve emtia fiyat şoklarının enflasyona geçiş etkisini, ülkeler arası karşılıklı bağımlılıkları ve küresel makroekonomik gelişmeleri birlikte dikkate alan Global Vektör Otoregresyon (GVAR) yöntemi aracılığıyla incelemektir. Bu doğrultuda, 12 gelişmiş ve 14 gelişen ekonomi için 1979-2023 yıllarını içeren kapsamlı bir veri seti kullanılmaktadır. Elde edilen bulgular, gelişmiş ve gelişen ekonomiler arasında önemli farklılıklara işaret etmektedir. Etki-tepki fonksiyonlarına göre emtia fiyat şokları, gelişmiş ekonomilerde daha çok anlamlı tepkiler üretmekle birlikte, bu tepkilerin düzeyi görece düşük kalmakta ve ortaya çıkan etkiler kısa sürede sönümlenmektedir. Döviz kuru şokları ise büyük oranda anlamsızdır. Buna karşılık, gelişen ekonomilerde hem emtia hem de döviz kuru şoklarının enflasyon üzerindeki etkisi daha güçlü bir görünüm sergilemektedir. Varyans ayrıştırması sonuçları ise, gelişmiş ekonomilerde enflasyon dinamiklerinin zaman içerisinde giderek artan ölçüde uluslararası etkileşimler ve dışsal şoklar tarafından yönlendirildiğine işaret etmektedir. Gelişen ekonomilerde küresel ve yurtdışı faktörlerin etkisi önemli olmakla birlikte, enflasyonun temel belirleyicisinin büyük ölçüde yurtiçi değişkenler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the pass-through effects of exchange rate and commodity price shocks on inflation using the Global Vector Autoregression (GVAR) framework, which explicitly accounts for cross-country interdependencies and global macroeconomic conditions. For this purpose, the analysis relies on a comprehensive dataset covering the period 1979–2023 for 12 developed and 14 developing economies. The empirical findings reveal pronounced heterogeneity between developed and developing economies. Impulse response analysis indicates that, while commodity price shocks elicit statistically significant inflationary responses in developed economies, the magnitude of these effects is relatively modest and dissipates rapidly. However, exchange rate shocks are largely insignificant. In contrast, developing economies exhibit stronger and more persistent inflationary responses to exchange rate and commodity price shocks. Variance decomposition results further suggest that inflation dynamics in developed economies are increasingly shaped by international linkages and external shocks over time. Although global and foreign variables also exert a non-negligible influence in developing economies, domestic variables remain the predominant drivers of inflation dynamics in this group.