Acil servise başvuran kritik hastalarda prognozu öngörmede HACOR, NEWS ve MEWS skorlarının karşılaştırılması
Comparison of HACOR,NEWS and MEWS scores in predicting the prognosis of critical patients admitting to the emergency department
- Tez No: 998479
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kritik hasta, Acil servis, Klinik durum ciddiyeti değerlendirmesi, Risk değerlendirmesi, Erken uyarı skoru, HACOR skoru, Critically ill patient, Emergency department, Severity of illness assessment, Risk assessment, Early warning score, HACOR score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, acil servise başvuran kritik hastalarda prognozu öngörmeye yönelik kullanılan üç farklı skorlama sisteminin HACOR (Heart rate–Acidosis–Consciousness–Oxygenation–Respiratory rate), NEWS (National Early Warning Score) ve MEWS (Modified Early Warning Score) etkinliğini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'nde 01 Aralık 2024 ile 31 Mart 2025 tarihleri arasında yürütülen bu prospektif gözlemsel çalışmaya, toplam 998 kritik hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri toplanmış; her bir hasta için HACOR, NEWS ve MEWS skorları hesaplanarak mortaliteyle ilişkileri analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, üç skorlama sisteminin de mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bir ayırt ediciliğe sahip olduğu gösterilmiştir. Özellikle HACOR skoru, erken dönem mortaliteyi öngörmede en yüksek AUC değerine (0,828) ulaşarak diğer sistemlerden daha üstün performans sergilemiştir. NEWS skoru ise toplam hastane süresince mortaliteyi öngörmede en yüksek AUC değerine (0,761) sahip olmuştur. MEWS skoru ise daha düşük AUC değerleri ile daha sınırlı bir prediktif güce sahip olmakla birlikte, yine de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Elde edilen bulgular, kritik hastaların erken tanımlanması ve yönetim stratejilerinin belirlenmesinde bu skorlama sistemlerinin klinik karar süreçlerine entegre edilmesinin önemini ortaya koymuştur. Özellikle HACOR skoru, solunumsal bozulmaların ön planda olduğu hastalarda tercih edilebilecek etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. NEWS ve MEWS skorları ise hızlı ve kolay uygulanabilir olmaları nedeniyle triyaj ve hasta izlemi açısından pratik fayda sunmaktadır. Çalışma sonuçları, acil servislerde hasta prognozunu öngörmede uygun skorlama sisteminin seçilmesinin, hasta sonuçlarını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the effectiveness of three different scoring systems HACOR (Heart rate–Acidosis–Consciousness–Oxygenation–Respiratory rate), NEWS (National Early Warning Score) ve MEWS (Modified Early Warning Score) used to predict prognosis in critically ill patients admitted to the emergency department. This prospective observational study was carried out at the Emergency Department of Dicle University Faculty of Medicine Hospital between December 1, 2024, and March 31, 2025, and included a total of 998 critically ill patients. Demographic, clinical, and laboratory data of the patients were collected, and HACOR, NEWS, and MEWS scores were calculated for each patient to analyze their relationship with mortality. The results showed that all three scoring systems had statistically significant discriminative power in predicting mortality. Among them, the HACOR score demonstrated the highest predictive performance for early mortality with an AUC value of 0,828. The NEWS score had the highest AUC value (0,761) for predicting overall in-hospital mortality. Although the MEWS score showed relatively lower AUC values and limited predictive power, it was still found to be statistically significant. The findings highlight the importance of integrating these scoring systems into clinical decision-making processes for early identification and management of critically ill patients. Notably, the HACOR score stands out as an effective tool in patients with predominant respiratory deterioration. The NEWS and MEWS scores offer practical advantages in triage and patient monitoring due to their simplicity and ease of use. The results of this study suggest that selecting the appropriate scoring system in emergency departments has the potential to improve patient outcomes by aiding in accurate prognosis prediction.