Sleeve gastrektomi operasyonlarında mide stapler hattı kuvvetlendirme tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of staple line reinforcement techniques in sleeve gastrectomy operations
  1. Tez No: 998480
  2. Yazar: OĞUZHAN YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AYDIN, DOÇ. DR. MEHMET SAYDAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Stapler Hattı Destekleme, Kaçak, Kanama, Stenoz, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, Staple Line Reinforcement, Leak, Bleeding, Stenosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Laparoskopik sleeve gastrektomi ameliyatı uygulanan hastalarda stapler hattı kuvvetlendirme yöntemlerinden üç farklı tekniğin postoperatif dönemdeki etkisini değerlendirmekti. Yöntem: Çalışmamız retrospektif ve non-randomize bir şekilde Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Hastanesi'nde Ocak 2022- Kasım 2024 arasında laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan 180 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, beden kitle indeksi, ek hastalıkları ve geçirilmiş batın operasyon öyküleri kaydedildi. Hastaların operasyon türüne göre postoperatif komplikasyonları, kilo kaybı, taburculuk zamanı ve operasyon süresi kaydedildi. Hastalar postoperatif komplikasyon gelişimi ve kilo kaybı açısından bir yıl boyunca takip edildi. Bulgular: Hastalara uygulanan sleeve gastrektomi teknikleri; %48,3'ünde sütür ile kuvvetlendirme, %28,9'unda sütür ve omentopeksi ile kuvvetlendirme, %22,8'inde ise kuvvetlendirme olmaksızın yalnız stapler hattı şeklindeydi. Kaçak yalnızca sütür ile kuvvetlendirme grubunda bir hastada görüldü. Kanama toplam 6 hastada, stenoz ise iki hastada görülmüş olup gastrektomi teknikleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Hastanede kalış süresi açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Hastaların 12. aya kadar olan %EWL analizinde anlamlı fark yoktu. Operasyon süresi yalnız stapler hattı kullanılan grupta anlamlı olarak daha kısaydı. Sonuç: Laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonunda stapler hattı kuvvetlendirme yöntemlerinin postoperatif komplikasyonları engellemede objektif bir etkisi gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the postoperative effects of three different staple line reinforcement techniques in patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy. Methods: This retrospective, non-randomized study was conducted on 180 patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy at Sancaktepe Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Hospital between January 2022 and November 2024. Patients' demographic data, including age, sex, height, body mass index (BMI), comorbidities, and history of previous abdominal surgery, were recorded. Postoperative complications, weight loss outcomes, length of hospital stay, and operative time were analyzed according to the type of staple line technique used. Patients were followed for one year postoperatively for the development of complications and weight loss outcomes. Results: The sleeve gastrectomy techniques applied to the patients were as follows: in 48.3%, reinforcement was performed with suturing; in 28.9%, reinforcement was performed with suturing and omentopexy; and in 22.8%, only the stapler line was used without reinforcement. A leak was observed in only one patient, and this occurred in the suturing-only reinforcement group. Bleeding was observed in a total of six patients and stenosis in two patients, with no statistically significant difference among the gastrectomy techniques. There was no significant difference among the groups in terms of length of hospital stay. There was no significant difference in %EWL analyses up to the 12th month. The operative time was significantly shorter in the group in which only the stapler line was used. Conclusion: No objective benefit of staple line reinforcement techniques in preventing postoperative complications could be demonstrated in laparoscopic sleeve gastrectomy.