Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) ile beslenen hastalara bakım verenlere uygulanan video destekli eğitimin bilgi, stres ve komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of video-assisted education applied to caregivers of patients fed via Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) on knowledge, stress, and complications
- Tez No: 998550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: PEG, PEG
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) ile beslenen hastalara bakım verenlere uygulanan video destekli eğitimin bilgi, stres ve komplikasyonlar üzerine etkisini incelemek amacıyla tek gruplu, ön test-son test desenli yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma bir Şehir Hastanesi'nde yürütülmüş ve toplam 19 hasta ve bakım verenle çalışma tamamlanmıştır. Veriler; hasta bilgi formu, bakım veren tanıtıcı bilgi formu, PEG ile beslenmeye ilişkin bilgi düzeyi formu, bakım veren stres indeksi ve PEG komplikasyonları gözlem formu ile toplanmış ve IBM SPSS Statistics 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, video destekli eğitim sonrasında bakım verenlerin bilgi düzeylerinde anlamlı bir artış (ön test: 11,05±3,88; son test: 17,37±1,67) ve stres düzeylerinde anlamlı bir azalma (ön test: 10,16±2,46; son test: 4,79±1,47) olduğunu göstermiştir (p<0,05). PEG komplikasyonlarının özellikle ilk iki haftada yoğun olduğu, 4. haftada belirgin şekilde azaldığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar, video destekli eğitimin bakım verenlerin bilgi düzeyini artırdığı, stres düzeylerini azalttığı ve bakım kalitesini yükselterek komplikasyonları önlemeye katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, video destekli eğitim programları, PEG ile beslenen hastalara bakım verenlerin eğitim gereksinimlerini karşılamada etkili bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Gelecekteki çalışmalarda, bu eğitimin farklı örneklem gruplarında ve daha geniş örneklemlerle uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in a single-group, pre-test-final test patterned semi-experimental in order to examine the effect of video-assisted education on information, stress and complications to caregivers of patients fed with Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG). The study was conducted in a City Hospital and the study was completed with a total of 19 patients and caregivers. The data were collected with the patient information form, the caregiver introductory information form, the knowledge level form on PEG nutrition, the caregiver stress index and the PEG complications observation form and were analyzed using the IBM SPSS Statistics 26 program. The findings showed a significant increase in the knowledge levels of caregivers after video-assisted training (pre-test: 11.05±3.88; final test: 17.37±1.67) and a significant decrease in stress levels (pre-test: 10.16±2.46; final test: 4.79±1.47) (p<0.05). It was observed that PEG complications were particularly intense in the first two weeks and significantly decreased in the 4th week. These results suggest that video-supported training increases the knowledge level of caregivers, reduces their stress levels and can contribute to preventing complications by improving the quality of care. As a result, video-supported training programs can be considered as an effective method in meeting the educational needs of caregivers of patients fed with PEG. In future studies, it is recommended to apply this training in different sample groups and with broader samples.