Bethesda sınıflamasına göre tip 3-4-5 tiroid nodüllerinde inflamatuvar belirteçler ve TSH düzeyine göre ikincil biyopsi yerine ameliyat kararı alınabilir mi? İnflamatuvar belirteçler ve malignite ilişkisi
Can surgery decision be made based inflammatory makers and TSH level instead secondary biopsy in Bethesda type 3-4-5 thyroid nodules? Relationship between inflammatory makers and malignancy
- Tez No: 998551
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYRİ ERKOL, PROF. DR. MUSTAFA ŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, malignite, bethesda, inflamatuvar, parametre, Genel cerrahi, thyroid, malignancy, Bethesda, inflammatory, parameter, General surgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid nodülleri, sıklıkları yaşla artan, sahip oldukları %5-15 malignite riski nedeniyle önem arz eden patolojilerdir. Ultrasonografide tiroid dokusunda şüpheli nodül görünen ve ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan hastaların patoloji sonuçları Bethesda Tanı Sınıflamasına göre tasnif edilmektedir. Altı kategoriden oluşan Bethesda sınıflamasında malignite riskine göre hastalara biyopsi tekrarı, lobektomi, moleküler analiz ya da total tiroidektomi önerilmektedir. Yapılan çalışmalarda kandaki inflamatuvar belirteçlerin malignite erken tanısında ve prognozun takibinde kullanılabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada seçili inflamatuvar parametrelerin ve TSH düzeyinin Bethesda sınıf 3, 4 ve 5 hastalarda maligniteyi öngörücü etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2014 - 2023 yılları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde tiroidektomi yapılan ve preoperatif İİAB sonucu Bethesda sınıf 3, 4, ve 5 olan hastalar dahil edilmiştir. Hemogram değerleri kullanılarak; NLR, PLR, SII ve PPR oranları hesaplanmış ve hastaların patoloji sonuçlarıyla değerlendirilmiştir. Veriler, SPSS 28 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmadaki 163 hastanın %71,2'sinin kadın, yaş ortalamasının 46,52 olduğu görülmüştür. Hastaların %66,3'ü Bethesda 3, %12,3'ü Bethesda 4 ve %21,5'i Bethesda 5 sınıfında değerlendirilmiştir. Cinsiyet, yaş, PLT, PPR, NEU, LYM, TSH, NLR, PLR, SII değişkenlerinin maligniteyle anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Bethesda sınıf 3, 4 ve 5'in malignite oranları sırasıyla %14,8, %20 ve %80 olarak hesaplanmıştır. Bethesda sınıfları arasında LYM(p<0,05) ve TSH(p<0,05) değerlerinde anlamlı farklılık saptanmıştır. Hastalar Bethesda sınıf 3 ve sınıf 4-5 bir arada olacak şekilde gruplandırılarak değerlendirilmiş ve LYM (p<0,05) TSH(p<0,05) ve PLR(p<0,05) değerleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bethesda Sınıf 3 ve Bethesda Sınıf 4-5 gruplarında benign hastaların LYM, NEU, PDW, TSH, NLR, PLR, PPR, SII değişkenlerinin durumu incelenmiş ve LYM(p<0,05), TSH(p<0,05), NLR(p<0,05), PLR(p<0,05) değerlerinde anlamlı farklılık saptanmıştır. Malign hastalarda anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmada Bethesda sınıfı artışı ile LYM arasında negatif, TSH arasında pozitif ilişki saptandı. Hiçbir parametrenin benign-malign ayrımında anlamlı olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Background: Thyroid nodules are important pathologies due to their 5-15% risk of malignancy, which increases with age. Pathology results for patients with suspicious thyroid nodules found on ultrasonography and who underwent fine needle aspiration biopsy are classified according to the Bethesda System. According to the Bethesda classification, which includes six categories, patients are recommended repeat biopsy, lobectomy, molecular analysis, or total thyroidectomy based on their risk of malignancy. Research has demonstrated that inflammatory markers in the blood can be utilized for early detection of malignancy and prognosis monitoring. In this study, the predictive effect of selected inflammatory parameters and TSH levels on malignancy in Bethesda class 3, 4, and 5 patients was investigated. Materials and Methods: Patients who underwent thyroidectomy at Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital General Surgery Clinic between 2014 and 2023 and whose preoperative FNAB results were Bethesda class 3, 4, and 5 were included in the study. Using hemogram values, the NLR, PLR, SII, and PPR rates were calculated and compared with the patients' pathology results. The data were analyzed using the SPSS 28 package program. In all analyses, the significance value was accepted as p<0.05. Results: One hundred sixty-three patients, 71.2% female and average age 46.52, were included in the study. Of the patients, 66.3% were classified in Bethesda Category 3, 12.3% in Bethesda Category 4, and 21.5% in Bethesda Category 5. No significant relationship was found between gender, age, PLT, PPR, NEU, LYM, TSH, NLR, PLR, SII variables, and malignancy. The malignancy rates for Bethesda classes 3, 4, and 5 were 14.8%, 20%, and 80%, respectively. A significant difference was detected in LYM (p < 0.05) and TSH (p < 0.05) values among Bethesda classes. The patients were evaluated in two groups, Bethesda class 3 and class 4-5, and there was a significant difference has been detected between these two groups in terms of LYM (p<0.05), TSH (p<0.05) and PLR (p<0.05) values. The LYM, NEU, PDW, TSH, NLR, PLR, PPR, and SII variables of benign patients in the Bethesda Class 3 and Bethesda Class 4-5 groups were examined. Significant differences were found in LYM (p<0.05), TSH (p<0.05), NLR (p<0.05), and PLR (p < 0.05) values. Conclusion: In the study, a negative relationship was found between the increased Bethesda class and LYM, and a positive relationship was found between the increased Bethesda class and TSH. It was observed that none of the parameters significantly distinguished between benign and malignant cases.