Fonksiyonel kabızlıkta aerobik egzersiz eğitiminin abdominal masaja ilave etkilerinin araştırılması
Investigation of the additional effects of aerobic exercise training to abdominal massage in functional constipation
- Tez No: 998583
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÖZGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gastroenteroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz tedavisi, Fizik tedavi, Fizik tedavi yöntemleri, Fiziksel aktivite, Gastroenteroloji, Hasta eğitimi, Kabızlık, Konservatif tedavi, Masaj, Exercise therapy, Physical therapy, Physical therapy modalities, Physical activity, Gastroenterology, Patient education, Constipation, Conservative therapy, Massage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, fonksiyonel kabızlık (FK)'ta abdominal masaja ilave olarak aerobik egzersiz eğitiminin defekasyon parametreleri, kabızlık ve gastrointestinal semptom ciddiyeti, yaşam kalitesi, semptomatik kabızlık algısı ve fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkilerini randomize kontrollü dizaynda araştırmaktı. Çalışmada FK tanısı alan toplam 64 birey, randomize olarak masaj+egzersiz grubu (n=32) veya masaj grubuna (n=32) atandı. Abdominal masaj ve aerobik egzersiz eğitimi, 8 hafta boyunca haftanın 3 günü klinikte verilirken haftada 2 gün ev programı olarak önerildi. Primer sonuç ölçümü olarak haftalık defekasyon frekansı, sekonder sonuç ölçümleri olarak haftalık defekasyon süresi, laksatif kullanım sıklığı, gayta yoğunluğu, kabızlık ciddiyeti ve ilişkili rahatsızlık düzeyi, gastrointestinal semptom düzeyi, kabızlıkla ilişkili yaşam kalitesi, semptomatik kabızlık algısı, abdominal kas kuvveti ve fonksiyonel egzersiz kapasitesi belirlendi. Sonuç ölçümleri, başlangıçta ve 8. hafta sonunda olmak üzere 2 kez gerçekleştirildi. Her iki grupta, çalışma sonunda defekasyon frekansı, yaşam kalitesi, abdominal kas kuvveti ve fonksiyonel egzersiz kapasitesi artarken, defekasyon süresi, laksatif kullanım sıklığı, kabızlık ve gastrointestinal semptom ciddiyeti azaldı. Bunun yanı sıra gayta kıvamı ve semptomatik kabızlık algısı iyileşti (p<0,05). Müdahaleler sonrasında gruplar arası karşılaştırmalarda masaj+egzersiz grubunda, masaj grubuna kıyasla tüm sonuç ölçümlerinde daha yüksek düzeyde iyileşme görüldü (p<0,05). Sonuç olarak, FK tanısı olan bireylerde daha iyi sonuçlar elde etmek için abdominal masaj aerobik egzersiz ile kombine edilmelidir. FK veya diğer tip kabızlık türlerinde aerobik egzersiz eğitiminin etkilerini çeşitli yaklaşımlar ile multimodal olarak ortaya koyan ileri ve uzun dönem takipli çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate, using a randomized controlled design, the effects of adding aerobic exercise training to abdominal massage on defecation parameters, constipation and gastrointestinal symptom severity, quality of life, perceived constipation symptoms, and physical fitness parameters in individuals with functional constipation (FC). A total of 64 individuals diagnosed with FC were randomly assigned to either the massage+exercise group (n=32) or massage group (n=32). Abdominal massage and aerobic exercise training were provided in the clinic three days a week for eight weeks, while a home program was recommended two days a week. The primary outcome measure was weekly defecation frequency. Secondary outcome measures included weekly defecation time, laxative use frequency, stool consistency, constipation severity and related discomfort level, gastrointestinal symptom level, constipation-related quality of life, perception of symptomatic constipation, abdominal muscle strength, and functional exercise capacity. Outcome measures were performed twice, at baseline and at the end of week 8. In both groups, defecation frequency, quality of life, abdominal muscle strength, and functional exercise capacity increased by the end of the study, whereas defecation time, frequency of laxative use, and the severity of constipation and gastrointestinal symptoms decreased. In addition, stool consistency and perceived symptomatic constipation improved (p<0,05). In intergroup comparisons after interventions, the massage+exercise group showed a higher level of improvement in all outcome measures compared to massage group (p<0,05). In conclusion, abdominal massage should be combined with aerobic exercise training to achieve better results in individuals diagnosed with FC. Further long-term follow-up studies should be planned to demonstrate the effects of aerobic exercise training in FC or other types of constipation using various multimodal approaches.