Erkeklerde kardiyovasküler olarak yapılan düşük yoğunluklu antrenman ile yüksek yoğunluklu antrenmanın yağ yakımı ve bazal metabolizmaya etkisi
The effect of low-intensity training in cardiovascular and high-intensity training on fat burning and basal metabolism in men
- Tez No: 998662
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bazal metabolizma, Egzersiz yoğunluklu, Kardiyovasküler antrenman, Yağ yakım, Basal metabolism, Cardiovascular training, Exercise intensity, Fat burning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
Özet
ERKEKLERDE KARDİYOVASKÜLER OLARAK YAPILAN DÜŞÜK YOĞUNLUKLU ANTRENMAN İLE YÜKSEK YOĞUNLUKLU ANTRENMANIN YAĞ YAKIMI VE BAZAL METABOLİZMAYA ETKİSİ Dablan, B. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2026. Amaç: Bu araştırma erkeklerde kardiyovasküler olarak yapılan düşük yoğunluklu antrenman ile yüksek yoğunluklu antrenmanın yağ yakımı ve bazal metabolizmaya etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın amacı doğrultusunda İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde yaşayan ve Sports'n More spor salonuna gelen en az 3 ay düzenli egzersiz yapan, gönüllülük esasına dayalı 18-35 yaş aralığındaki sağlıklı erkek bireyler 3 gruba ayrılarak 15 kontrol grubu, 15 düşük yoğunlukta kardiyovasküler egzersiz yapan ve 15 yüksek yoğunlukta kardiyovasküler egzersiz yapan toplam 45 kişi katılmıştır. Antrenmanlar 8 hafta boyunca haftada 3 gün uygulanmıştır. Antrenman protokolleri literatür doğrultusunda yapılandırılmıştır. Katılımcıların vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi ve bazal metabolizma hızları başlangıçta ve 8 hafta yapılan antrenmanların sonunda ölçülmüştür. Bulgular: Çalışma sonunda düşük ve yüksek yoğunluklu kardiyovasküler antrenman gruplarında vücut yağ yüzdesinde azalma gözlemlenmiştir. Düşük yoğunluklu kardiyovasküler antrenman gruplarında bazal metabolizma hızında artış gözlemlenmezken yüksek yoğunluklu kardiyovasküler antrenman gruplarında bazal metabolizma hızında artış gözlemlenmiştir. Düşük ve yüksek yoğunluklu antrenman grupları karşılaştırıldığında, yüksek yoğunluklu antrenman grubunda yağ yakımının daha belirgin, kilo kaybı açısından daha etkili olduğu, bazal metabolizma etkisi bakımından ise düşük yoğunluklu grup ile karşılaştırıldığında metabolizma hızındaki artışın daha etkin seyrettiği görülmektedir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Gruplar arası karşılaştırmada ise fiziksel açıdan anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, yüksek yoğunluklu kardiyovasküler antrenmanların erkek bireylerde hem yağ yakımı hem de bazal metabolizma üzerinde olumlu etkiler gösterdiği ortaya koymaktadır. Yüksek yoğunluklu antrenmanlar yağ kaybı üzerinde daha etkili olurken; düşük yoğunluklu antrenmanların yağ kaybı üzerindeki etkisi daha azdır. Kontrol grubuna ise herhangi bir antrenman müdahalesinde bulunulmadığı için yağ kaybı ve bazal metabolizma üzerinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Bu bulgular, bireylerin egzersiz programları planlanırken antrenman yoğunluğunun kişisel hedeflere göre dikkatle seçilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF LOW-INTENSITY CARDIOVASCULAR TRAINING AND HIGH-INTENSITY TRAINING ON FAT BURNING AND BASAL METABOLISM IN MEN Dablan, B. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Physical Education and Sports Education Program, Master's Thesis, Aydın, 2026. Objective: This study was conducted to examine the effects of low-intensity and high-intensity cardiovascular training on fat burning and basal metabolism in men. Materials and Methods: In line with the aim of the study, healthy male individuals aged 18-35 who lived in the Güzelbahçe district of İzmir, attended the Sports 'n More gym for at least 3 months, were divided into 3 groups: 15 control group, 15 low-intensity cardiovascular exercise group, and 15 high-intensity cardiovascular exercise group, for a total of 45 participants. The training sessions were conducted three days a week for eight weeks. The training protocols were structured according to the literature. The participants' body weight, body fat percentage, and basal metabolic rates were measured at the beginning and at the end of the eight-week training period. Findings: At the end of the study, a decrease in body fat percentage was observed in both the low- and high-intensity cardiovascular training groups. No increase in basal metabolic rate was observed in the low-intensity cardiovascular training groups, an increase in basal metabolic rate was observed in the high-intensity cardiovascular training groups. When comparing the low- and high-intensity training groups, fat burning was more pronounced and weight loss was more effective in the high-intensity training group. In terms of the effect on basal metabolism, the increase in metabolic rate was more effective compared to the low-intensity group. No significant change was observed in the control group. Physically significant differences were found in the comparison between groups. Conclusion: The findings reveal that high-intensity cardiovascular training has positive effects on both fat burning and basal metabolism in male individuals. High-intensity training is more effective on fat loss, while low-intensity training has less effect on fat loss. Since no training intervention was performed in the control group, no changes were observed in fat loss and basal metabolism. These findings emphasize the need to carefully select training intensity according to personal goals when planning exercise programs for individuals.