Adölesanlarda obezite sıklığı ve lipid profili ilişkisi
Prevalence of obesity and its relationship with lipid profile in adolescents
  1. Tez No: 962143
  2. Yazar: AYŞE MADEN UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA, DR. FEYZANUR ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, obezite, lipid profili, Adolescent, obesity, lipid profile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Obezite küresel ölçekte bir halk sağlığı haline gelirken bu durum adölesanlarda da giderek artmaya başlamıştır. Obez bireylerde lipid profili bozuklukları da sıklıkla görülmektedir. Bu çalışmanın amacı bir aile hekimliği biriminde kayıtlı olan 10-21 yaş grubu bireylerde obezite sıklığını belirlemek ve obezite ile lipid profili değerleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırmamız 01.01.2025 ile 30.03.2025 tarihleri arasında İstanbul Esenler Ferhatpaşa Aile Sağlığı Merkezi 34.17.114 nolu birime herhangi bir nedenle başvuran 10-21 yaş arası kişilerin boy kilo ve kan basıncı ölçümleri yapılarak ve sağlık kayıtlarından lipit profili bilgileri kaydedilerek yapılmıştır. Çalışmamıza İstanbul ili Esenler ilçesi Ferhatpaşa Aile Sağlığı Merkezi 34.17.114 nolu aile hekimliği birimine kayıtlı olarak başvuran araştırmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 273 kişi dahil edildi. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS statistics 15 programında analiz edildi ve p<0.05 anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Katılımcıların %57,1'i kadın %42,9'u erkektir. Çalışmamızda obezite prevalansı %16,1 olarak saptanmıştır. Erkeklerdeki obezite oranı, kadınlardan istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kilolu ve obez grupta trigliserit, Castelli 1 indeksi, Castelli 2 indeksi, aterojenik plazma indeksi (APİ) skoru ve kan basıncı değerleri zayıf ve kilolu gruptan daha yüksek, yüksek yoğunluklu kolesterol (HDL-K) daha düşük bulunmuştur. Vücut kitle indeksi (VKİ) ile düşük yoğunluklu kolesterol (LDL-K) ve total kolesterol (TK) arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Kızlarda kilolu olma durumu ve erkeklerde ise obez olma durumu daha fazla saptanmıştır. Erkeklerde HDL-K düzeyi daha düşük, Castelli 1 indeksi ve APİ skoru daha yüksek saptanmış ve kadınlarda TK ve LDL-K düzeyi yüksek bulunmuştur. Trigliserit, kan basıncı ve Castelli 2 indeksi açısından cinsiyetler arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Adölesan dönemi yaş gruplarında obezite oranı en yüksek olan grup 10-14 yaş grubu iken, kilolu olma oranı en yüksek grup ise 19-21 yaş grubuydu. Adölesan dönemi yaş gruplarına göre HDL-K sınırda yüksek ve yüksek olma oranı ve hipertansif olma oranı 19-21 yaş grubunda daha yüksek saptanırken, trigliserit sınırda yüksek ve yüksek olma oranı düşük bulunmuştur. Adölesan dönemi yaş gruplarına göre HDL-K düzeyleri, trigliserit düzeyleri, LDL-K sınıflaması ve düzeyleri, TK sınıflaması ve düzeyleri, Castelli 1 indeksi, Castelli 2 indeksi ve APİ skoru açısından anlamlı fark bulunmamıştır. VKİ ile HDL-K arasında negatif yönlü; VKİ ile trigliserit, LDL-K, Castelli 1 indeksi, Castelli 2 indeksi ve APİ skoru arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Ortalama kan basıncı ile HDL-K arasında negatif yönlü; ortalama kan basıncı ile trigliserit, Castelli 1 indeksi ve APİ skoru arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Yaş grupları ile HDL-K, LDL-K, trigliserit, TK, Castelli 1 indeksi, Castelli 2 indeksi ve APİ skoru arasında korelasyon saptanmamıştır. SONUÇ: Bu çalışmada adölesan dönemde obezite ile dislipidemi ve hipertansiyon arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğunu tespit ettik. Erişkin dönemde kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi çocukluk çağı ve adölesan dönemde risk faktörlerinin erken tespiti ve önlenmesinden geçmektedir. Adölesan dönemde obezite ile mücadele hem dislipideminin hem de hipertansiyonun azalmasına katkı sağlayacaktır. Bu dönemde yapılan tarama, eğitim ve müdahalelerin yoğun bir şekilde oluşturup devam ettirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: As obesity becomes a global public health concern, it is also increasingly prevalent among adolescents. Lipid profile abnormalities are also frequently observed in obese individuals. The aim of this study is to determine the prevalence of obesity in individuals aged 10-21 registered with a family medicine unit and to demonstrate the relationship between obesity and lipid profile values. MATERIALS AND METHODS: Our study was conducted between January 1, 2025, and March 30, 2025, by measuring the height, weight, and blood pressure of individuals aged 10-21 who applied to the Istanbul Esenler Ferhatpaşa Family Health Center, Unit 34.17.114, for any reason, and by recording lipid profile information from their health records. A total of 273 individuals who met the inclusion criteria and were registered with the family medicine unit 34.17.114 at the Ferhatpaşa Family Health Center in the Esenler district of Istanbul were included in the study. The data obtained from the study were analyzed using SPSS Statistics 15, and p<0.05 was considered significant. RESULTS: Among the participants, 57.1% were female and 42.9% were male. The prevalence of obesity in our study was found to be 16.1%. The rate of obesity was statistically significantly higher in males compared to females. In the overweight and obese groups, triglyceride levels, Castelli index I, Castelli index II, Atherogenic Plasma Index (API) score, and blood pressure values were higher, while HDL-C was lower compared to the underweight and normal-weight groups. No significant association was found between BMI and LDL-C or total cholesterol (TC). Overweight status was more common in females, whereas obesity was more common in males. Males had lower HDL-C levels, higher Castelli index I values, and higher API scores, while females had higher TC and LDL-C levels. No significant difference was found between sexes in terms of triglycerides, blood pressure, or Castelli index II. Among the adolescent age groups, the prevalence of obesity was highest in the 10–14 age group, whereas the prevalence of being overweight was highest in the 19–21 age group. In the 19–21 age group, the prevalence of borderline-high and high HDL-C levels, as well as hypertension, was higher, while the prevalence of borderline-high and high triglyceride levels was lower. Across adolescent age groups, no significant differences were observed in HDL-C levels, triglyceride levels, LDL-C classification and levels, TC levels and classification, Castelli index I, Castelli index II, or API score. A negative correlation was found between BMI and HDL-C, while BMI showed a positive correlation with triglycerides, LDL-C, Castelli index I, Castelli index II, and API score. Mean blood pressure was negatively correlated with HDL-C, and positively correlated with triglycerides, Castelli index I, and API score. No correlation was found between age groups and HDL-C, LDL-C, triglycerides, TC, Castelli index I, Castelli index II, or API score. CONCLUSION: This study demonstrated a significant association between obesity, dyslipidemia, and hypertension during adolescence. The prevention of cardiovascular diseases in adulthood is contingent upon the early identification and management of risk factors in childhood and adolescence. Effective management of obesity during this developmental stage has the potential to markedly reduce the prevalence of both dyslipidemia and hypertension. Accordingly, systematic screening, structured educational programs, and evidence-based interventions should be rigorously designed, implemented, and sustained throughout adolescence."