Mücevher sektöründe sürdürülebilirlik uygulamaları; Lüks mücevher markası Tiffany&Co. ve altın madenciliği şirketi Gold Fields üzerine bir inceleme
Sustainability practices in the jewelry sector: An examination of the luxury jewelry brand Tiffany&Co. and the gold mining company Gold Fields
- Tez No: 998672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel sürdürülebilirlik, Kurumsal sürdürülebilirlik, Sosyal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, Örgütsel sürdürülebilirlik, Industrial sustainability, Corporate sustainability, Social sustainability, Sustainable environment, Organizational sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Takı Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, mücevher sektöründe sürdürülebilirlik uygulamaları, lüks mücevher markası Tiffany&Co. ve küresel altın madenciliği şirketi Gold Fields örnekleri üzerinden incelenmiştir. Çalışma, sürdürülebilirlik kavramının tarihsel kökenlerinden başlayarak, sanayileşmenin çevresel etkileri, uluslararası iklim politikaları ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH) sektöre yansımalarına kadar kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Tiffany&Co., 2025 yılına kadar elmas ve değerli metallerde tam izlenebilirlik sağlamak, kullanılan altının en az %50'sini geri dönüştürülmüş kaynaklardan ve %5'ini küçük ölçekli madencilik girişimlerinden temin etmek gibi hedefler belirlemiştir. Ayrıca, tüm tedarikçilerin sorumlu tedarik ilkelerine uyumu, döngüsel ekonomi prensiplerinin ürün tasarımlarına entegrasyonu ve ambalajların %80'inin geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmesi planlanmaktadır. Çeşitlilik ve kapsayıcılığın teşvikiyle çalışan bağlılığını artırmak, LEED sertifikalı binalarla çevresel etkiyi azaltmak ve karbon nötr bir iş modeli geliştirmek şirketin stratejileri arasındadır. Gold Fields ise 1887'den bu yana faaliyet gösteren köklü bir madencilik şirketi olarak, 17.000'den fazla çalışanı ve beş kıtaya yayılan operasyonlarıyla dikkat çekmektedir. Şirket, Dow Jones Sustainability Index ve FTSE4Good gibi endekslerde üst sıralarda yer almakta, World Gold Council'ın Responsible Gold Mining Principles programına katılımıyla uluslararası hesap verebilirliğini güçlendirmektedir. 2004'te kurulan Gold Fields Ghana Foundation aracılığıyla topluluklara 100 milyon ABD doları üzerinde yatırım yapılmış; enerji dönüşüm projeleriyle karbon ayak izi azaltılmış ve kadın çalışan oranı %21'e çıkarılmıştır. 2030 hedefleri arasında Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında %50 mutlak azaltım, su tüketiminde %45 düşüş ve kullanılan suyun %80'inin geri kazanımı yer almaktadır. Sonuç olarak, Tiffany&Co. tedarik zinciri şeffaflığı ve etik üretim anlayışına odaklanırken; Gold Fields enerji dönüşümü, toplumsal yatırımlar ve uluslararası standartlara uyumuyla sürdürülebilirlik alanında güçlü bir aktör olarak konumlanmaktadır. Bu çalışmada her iki markanın sürdürülebilirlik çabaları çağ çizelge yöntemi aracılığıyla incelenmiş; zaman içerisindeki gelişimleri ile kurumsal raporlardan elde edilen veriler sistematik biçimde değerlendirilmiştir. Analizler, markaların sektörün yoğun rekabet ortamında dikkat çekici başarılar sergilediğini ortaya koymakla birlikte, söz konusu çabaların küresel ölçekte belirlenen nihai sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada yeterli olup olmayacağına dair belirsizliklerin sürdüğünü göstermektedir. Bu bağlamda, hedeflerine ulaşma potansiyeli bulunan ancak zorlu bir dönüşüm sürecini tercih eden bu iki örnek, aynı segmentte faaliyet gösteren şirketler ile sektöre yeni giriş yapacak aktörler için yol gösterici ve kıyaslama ölçütü niteliğinde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines sustainability practices in the jewelry sector through the cases of the luxury jewelry brand Tiffany & Co. and the global gold mining company Gold Fields. The study presents a comprehensive framework, beginning with the historical origins of the concept of sustainability, the environmental impacts of industrialization, and the reflections of international climate policies and the Sustainable Development Goals (SDGs) on the sector. Tiffany & Co. has set ambitious 2025 targets, including achieving full traceability of diamonds and precious metals, sourcing at least 50% of its gold from recycled sources and 5% from artisanal and small-scale mining, and ensuring that all suppliers comply with responsible sourcing principles. Further strategies include integrating circular economy principles into product design, producing 80% of packaging from recycled materials, promoting diversity and inclusion to enhance employee engagement, reducing environmental impacts through LEED-certified buildings, and advancing towards a carbon-neutral business model. Gold Fields, founded in 1887, operates as one of the world's leading gold mining companies, employing more than 17,000 people across five continents. The company consistently ranks highly in indices such as the Dow Jones Sustainability Index and FTSE4Good, while strengthening its global accountability through participation in the World Gold Council's Responsible Gold Mining Principles program. Since 2004, the Gold Fields Ghana Foundation has invested over USD 100 million in community development, focusing on education, health, and infrastructure. The company has also reduced its carbon footprint through energy transition projects and increased female workforce representation to 21%. Its 2030 goals include a 50% absolute reduction in Scope 1 and 2 emissions, a 45% reduction in total water consumption, and 80% water recycling. In conclusion, while Tiffany & Co. emphasizes supply chain transparency and ethical production, Gold Fields demonstrates leadership in energy transition, community investment, and compliance with international standards, positioning both as strong actors in sustainability. Their sustainability efforts, analyzed through the event timeline method and corporate reports, reveal significant progress in a highly competitive sector. However, uncertainties remain as to whether these efforts will be sufficient to achieve global sustainability objectives. Nevertheless, the two cases provide valuable benchmarks and guidance for other companies operating in the same segment as well as for new entrants to the industry.