Schroth yönteminin idiyopatik skolyozlu adölesanlarda yeti yitimi ve motor yeterlilik üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the Schroth method on disability and motor proficiency in adolescents with idiopathic scoliosis
- Tez No: 998673
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KİTİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adölesan idiyopatik skolyoz, Motor yeterlilik, Schroth, Yaşam kalitesi, Yeti yitimi, Adolescent idiopathic scoliosis, Disability, Motor proficiency, Schroth, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, idiyopatik skolyozlu adölesanlar ile sağlıklı adölesanların motor yetenek ve yeti yitimi düzeylerini karşılaştırmak ve Schroth yönteminin üst ekstremite motor yetenek, yeti yitimi, Cobb açısı, gövde görünümü ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu araştırmanın örneklemi; Cobb açısı 10–30° arasında seyreden, ana eğriliği torasik bölgede yer alan ve Risser evresi 1–3 arasında olan 21 adölesandan oluşan Schroth grubunun ve aynı yaş aralığında olup herhangi bir omurga deformitesi bulunmayan 20 sağlıklı adölesandan oluşan kontrol grubunu kapsamaktadır. Schroth grubu 24 hafta boyunca, haftanın 2 günü fizyoterapist gözetiminde Schroth egzersiz programına katılırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahale uygulanmamıştır. Schroth grubunda, başlangıçta ve 24 hafta sonunda Cobb açısı, skolyometre ölçümü, WRVAS, SRS-22, dinamometre ile el kavrama kuvveti, Quick-DASH, BOT-2 KF ve JTEFT değerlendirmeleri yapılmıştır. Kontrol grubunda başlangıçta ve 24 hafta sonra dinamometre ile el kavrama kuvveti, Quick-DASH, BOT-2 KF ve JTEFT uygulanmıştır. Bulgular: Müdahale öncesi değerlendirmelerde, BOT-2 KF ince motor hassasiyet ve ince motor integrasyon alt parametrelerinde Schroth grubunun kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük skorlar sergilediği, JTEFT beslenme simülasyonu ve ağır nesne kaldırma alt başlıkları ile Quick-DASH skorlarında ise Schroth grubunun anlamlı olarak daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür (p<0,05). Çalışma sonunda, BOT-2 KF ince motor hassasiyet, ince motor integrasyon, el becerisi, bilateral koordinasyon, denge, denge-koşu hızı ve çeviklik ile toplam puan alt başlıklarında yalnızca Schroth grubunda anlamlı artış saptanmıştır (p<0,05). Radyolojik değerlendirmelerde, Schroth grubunda Cobb açısı ve skolyometre değerlerinde tedavi sonrası anlamlı azalma gözlenmiştir (p<0,05). Ayrıca SRS-22 ölçeğinin ağrı, vücut imajı, omurga fonksiyonu, ruh sağlığı ve toplam puanlarında, buna ek olarak WRVAS skorlarında Schroth grubunda tedavi sonrası kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde gelişmeler kaydedilmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma sonuçları idiyopatik skolyozlu adölesanlarda üst ekstremite motor yetenek ve yeterlilik düzeylerinin düştüğü, Schroth egzersizlerinin idiyopatik skolyozlu adölesanlarda motor fonksiyonlar, fonksiyonel durum, Cobb açısı, gövde görünümü ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olarak fonksiyonel bütünlüğü desteklediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the levels of motor skills and functional impairment in adolescents with idiopathic scoliosis and healthy adolescents, and to examine the effects of the Schroth method on upper extremity motor skills, functional impairment, Cobb angle, body appearance, and quality of life. Material and Method: The sample of this study consisted of a study group of 21 adolescents whose Cobb angles ranged between 10–30°, whose primary curvature was located in the thoracic region, and whose Risser stage was between 1–3, as well as a control group of 20 healthy adolescents of similar age with no spinal deformity. The study group participated in a supervised Schroth exercise program twice a week for 24 weeks under the guidance of a physiotherapist, while no intervention was administered to the control group.In the study group, assessments were performed at baseline and at the end of 24 weeks, including Cobb angle, scoliometer measurement, WRVAS, SRS 22, handgrip strength using a dynamometer, Quick-DASH, BOT-2 SF, and JTHFT. In the control group, handgrip strength, Quick-DASH, BOT-2 SF, and JTHFT were administered at baseline and again after 24 weeks. Results: In the pre-intervention assessments, the study group demonstrated significantly lower scores than the control group in the BOT-2 SF fine motor precision and fine motor integration subtests, whereas significantly higher values were observed in the JTHFT feeding simulation and lifting heavy objects subtests, as well as in the Quick DASH scores (p<0.05).At the end of the study, significant improvements were detected only in the study group in the BOT-2 SF fine motor precision, fine motor integration, manual dexterity, bilateral coordination, balance, running speed and agility, and total score subtests (p<0.05). Radiological evaluations revealed a significant reduction in Cobb angle and scoliometer measurements in the study group following treatment (p<0.05).Additionally, significant improvements were recorded in pain, body image, spinal function, mental health, and total scores of the SRS-22, as well as in WRVAS scores, in the study group compared with the control group after the intervention (p<0.05). Conclusion: The results of this study indicate that motor skills and proficiency levels are reduced in adolescents with idiopathic scoliosis, and that Schroth exercises effectively support functional integrity in adolescents with idiopathic scoliosis by improving motor function, functional status, Cobb angle, body appearance, and quality of life.