Organik ve inorganik malzemelerin yaratıcılık üzerindeki rolü: Mücevher tasarımında doku ve formun etkisi
The role of organic and inorganic materials on creativity: The effect of texture and form in jewelry design
  1. Tez No: 998671
  2. Yazar: BUSE AĞAÇDALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, El Sanatları, Fine Arts, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünsel sanat, CAD, Deneysel sanat, Takılar, Tasarım, Çağdaş sanat, Integral art, Experimental art, Jewellerys, Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, organik ve inorganik malzemelerin mücevher tasarımında yaratıcılık üzerindeki etkisini doku ve form bağlamında incelemektedir. Organik malzemeler doğadan gelen özgün yüzeyler ve rastlantısal biçimlerle duyusal zenginlik sunarken, inorganik malzemeler teknolojik işleme yöntemleri sayesinde kontrollü ve dayanıklı formlar üretme imkânı sağlamaktadır. Her iki malzeme grubunun etkileşimi, tasarımcıya hem estetik hem de kavramsal açıdan geniş bir ifade alanı açmaktadır. Araştırma, doku ve formun yalnızca görsel değil, kültürel ve duygusal boyutlarda da yaratıcılığı beslediğini ortaya koymaktadır. Organik malzemelerin (kemik, ahşap, inci, mercan gibi) sunduğu doğal varyasyonlar, tasarımlara benzersiz kimlik kazandırırken, doğayla kurulan bağın sanatsal yansımasını da görünür kılar. Bu tür malzemeler, zamanla değişim ve dönüşüme uğrayarak tasarımlara yaşayan bir karakter kazandırır. Buna karşılık, inorganik malzemeler (altın, gümüş, titanyum, seramik vb.) yüksek dayanıklılık ve teknik hassasiyet gerektiren formların oluşmasına olanak tanır. Bu yönüyle inorganik malzemeler, modern teknolojilerin ve endüstriyel estetiğin mücevhere yansımasını temsil etmektedir. Malzemenin sunduğu dokusal özellikleri kullanarak izleyicide farklı duyusal deneyimler yaratabilir; pürüzlü, parlak, mat veya dokunulabilir yüzeyler estetik olduğu kadar psikolojik ve kültürel anlamlar da taşır. Form ise, malzemenin işlenme biçimine bağlı olarak hem sembolik hem de işlevsel değerler kazanır. Organik ve inorganik malzemelerin kullanımı, çağdaş mücevher tasarımında disiplinler arası bir zenginlik yaratmakta ve tasarımcıya sürdürülebilirlik, kültürel hafıza ve estetik çeşitlilik açısından yeni olanaklar sunmaktadır. Bu bağlamda çalışma, malzemenin yalnızca bir araç değil, yaratıcılığı yönlendiren aktif bir unsur olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of organic and inorganic materials on creativity in jewelry design in the context of texture and form. Organic materials offer sensory richness through unique surfaces and accidental shapes derived from nature, while inorganic materials provide the possibility of producing controlled and durable forms through technological processing methods. The interaction of both material groups opens up a wide field of expression for the designer both aesthetically and conceptually. The research reveals that texture and form nourish creativity not only visually but also on cultural and emotional levels.The natural variations offered by organic materials (such as bone, wood, pearl, and coral) give designs a unique identity while making visible the artistic reflection of the bond established with nature. Such materials undergo change and transformation over time, giving designs a living character. In contrast, inorganic materials (such as gold, silver, titanium, ceramics, etc.) allow for the creation of forms that require high durability and technical precision. In this respect, inorganic materials represent the reflection of modern technologies and industrial aesthetics in jewelry. By using the textural properties offered by the material, the designer can create different sensory experiences for the viewer; rough, shiny, matte, or tactile surfaces carry not only aesthetic but also psychological and cultural meanings. Form, on the other hand, gains both symbolic and functional values depending on the way the material is processed. The use of organic and inorganic materials creates interdisciplinary richness in contemporary jewelry design and offers designers new possibilities in terms of sustainability, cultural memory, and aesthetic diversity. In this context, the study emphasizes that material is not only a tool but also an active element that directs creativity.