İstanbul'un çeşitli ilçelerinde demir eksikliği anemisinin sıklığı ve demir gibi Türkiye projesi kapsamında çocuklarda demir kullanımının değerlendirilmesi
The prevalence of iron deficiency anemia in various districts of İstanbul and the evaluation of iron use in children within the scope of the iron like Turkey project
  1. Tez No: 998811
  2. Yazar: MERYEM KABALCI YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aile sağlığı merkezi, Anemi-demir eksikliği, Family health center, Anemia-iron deficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, İstanbul'un çeşitli ilçelerinde 9-59 ay arası çocuklarda demir eksikliği anemisi sıklığını belirlemek ve“Demir Gibi Türkiye”projesi ile çocuklardaki demir kullanımını değerlendirmektir. Demir gibi Türkiye Projesinin kapsamında, demografik bilgiler, beslenme durumu, ailenin eğitim durumu, tedaviye sağladığı uyum ile demir profilaksisinin etkinliği değerlendirilir. Gereç ve Yöntem: Veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından hazırlanan ve literatür doğrultusunda geliştirilen anket formu ile istatistiksel ölçümler kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul'da yaşayan 9-59 ay arası çocuklar oluşturmuş, örneklem basit rastgele yöntemle, %95 güven düzeyinde ve %5 hata payı ile hesaplanmıştır, araştırma 247 kişiyle yapılmıştır. Veriler, SPSS -27 istatistiksel paket programı aracılığıyla frekans, yüzde dağılımları, ki-kare testi, t-testi ve Anova analizleriyle değerlendirilmiştir. Demir kullanımın çocuk gelişimi üzerine etkileri de Denver II Gelişim Tarama Testiyle saptanmıştır. Bulgular:“Demir Gibi Türkiye”programı kapsamında çocuklarda anemi prevalansı %15,7 olarak belirlenmiştir. Demir önerisinin %88 oranla en çok aile sağlığı merkezlerindeki hekimler tarafından standart ilaçlarla yapıldığını bulunmuştur, ancak ilaç ölçek bilgisi, düzenli kullanım, süreklilik ve yan etkiler açısından sorunlar bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, beslenme durumu ile anemi arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma bulgularına göre, çocukların yaş gruplarına göre hemoglobin düzeyleri incelendiğinde, anlamlı biçimde arttığı saptanmıştır. Bulgular,“Demir Gibi Türkiye”programının sürdürülebilirliğinin artırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Çalışma, çocukluk çağı anemisinin önlenmesinde tedaviye uyumun kritik rol oynadığını göstermiştir. Sağlık eğitiminin güçlendirilmesi, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi ve ulusal stratejilerin yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to determine the prevalence of iron deficiency anemia in children aged 9-59 months in various districts of Istanbul and to evaluate iron utilization in children through the“Iron-Like Türkiye”project. Within the scope of the Iron-Like Türkiye Project, demographic information, nutritional status, family education status, compliance with treatment, and the effectiveness of iron prophylaxis are evaluated. Materials and Methods: The survey form prepared by the researcher and developed in line with the literature, along with statistical measurements, were used in the data collection process. The study population consisted of children aged 9-59 months living in Istanbul. The sample was calculated using a simple random method, with a 95% confidence level and a 5% margin of error. The research was conducted on 247 individuals. The data were evaluated using frequency, percentage distributions, chi-square test, t-test, and ANOVA analyses via the SPSS-27 statistical package program. The effects of iron supplementation on child development were also assessed using the Denver II Developmental Screening Test. Results: Within the scope of the“Iron-Like Türkiye”program, the prevalence of anemia in children was determined to be 15,7%. It was found that 88% of iron supplementation was administered by physicians at family health centers using standard medications; however, issues were identified regarding medication dosage information, regular use, continuity, and side effects. Furthermore, a significant relationship was found between nutritional status and anemia. Conclusion: According to the research findings, when hemoglobin levels were examined according to children's age groups, a significant increase was observed. The findings emphasize the need to enhance the sustainability of the“Iron-Like Türkiye”program. The study demonstrated that treatment adherence plays a critical role in preventing childhood anemia. Strengthening health education, raising parental awareness, and revising national strategies are recommended.