Yenidoğanlarda topuk kanı alınması sırasında Buzzy® ve Shotblocker® uygulamasının yenidoğanın ağrı ve konfor düzeyine etkisi
Effect of Buzzy® and Shotblocker® application on newborn pain and comfort levels during heel stick collection in newborns
  1. Tez No: 998874
  2. Yazar: GÖZDE KUDRET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SÖNMEZ DÜZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Konfor, Buzzy®, ShotBlocker®, Topuk Kanı, Hemşirelik, Yenidoğanlar, Pain, Comfort, Buzzy®, ShotBlocker®, Heel Prick, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma yenidoğanlarda topuk kanı alınması sırasında Buzzy® ve Shotblocker® uygulamalarının yenidoğanın ağrı ve konfor düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirilen çalışma Nisan-Eylül-2025 tarihleri arasında Samandağ Devlet Hastanesi Yenidoğan servisinde yürütüldü. Araştırmada miadında doğan ve postnatal 0-28 günde olan 174 yenidoğan randomize olarak Buzzy® (n=58), Shotblocker® (n=58) ve kontrol (n=58) gruplarına atandı. Girişim öncesinde Buzzy® grubuna buz paketi ile titreşimli soğuk uygulama, Shotblocker® grubuna Shotblocker® uygulaması ve kontrol grubuna rutin uygulama yapıldı. Veriler“Bebek Bilgi ve Takip Formu”,“Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPSS)”,“Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği”ve ses kayıtları kullanılarak elde edildi. Ölçümler işlem öncesi ve sonrası kayıt altına alındı. İşleme başlamadan önce ve işlem süresince bebeklerin ağlama süreleri ses kaydı alınarak değerlendirildi. Veriler istatistik programı kullanılarak uygun yöntemlerle analiz edildi. Yapılan analizler sonucunda, gruplara göre doğum şekli, gestasyonel yaşı, cinsiyet, doğum ağırlığı ve doğum boyu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Buzzy® ve ShotBlocker® grubundaki bebeklerin işlem sonrası nabız değerleri (p<0.05), ağrı puanları (p<0.05) ve konfor düzeylerinin (p<0.05) kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptandı. SpO2 değeri ve ağlama süreleri açısından gruplararasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç olarak, topuk kanı alınması sürecinde Buzzy® ve ShotBlocker® uygulamalarının yenidoğanların ağrı ve konfor düzeylerine olumlu katkı sağladığı ortaya konmuş olup, bu yöntemlerin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of Buzzy® and ShotBlocker® applications on newborns' pain and comfort levels during heel-stick blood collection. The research was carried out between April and September 2025 in the Neonatal Unit of Samandağ State Hospital using a randomized controlled experimental design. A total of 174 full-term newborns aged 0–28 days were randomly assigned to the Buzzy® (n=58), ShotBlocker® (n=58), and control (n=58) groups. Prior to the procedure, vibratory cold stimulation with an ice pack was applied in the Buzzy® group, the ShotBlocker® device was used in the ShotBlocker® group, and routine care was provided in the control group. Data were collected using the“Infant Information and Follow-up Form,”the“Neonatal Infant Pain Scale (NIPS),”the“Neonatal Comfort Behavior Scale,”and audio recordings. Measurements were recorded before and after the procedure. Before and during the procedure, newborns' crying duration was assessed through audio recordings. The data were analyzed using appropriate statistical methods. The results showed no statistically significant differences among the groups in terms of mode of delivery, gestational age, sex, birth weight, or birth length (p>0.05). It was found that newborns in the Buzzy® and ShotBlocker® groups had lower post-procedure pulse rates (p<0.05), pain scores (p<0.05), and comfort levels (p<0.05) compared to the control group. No statistically significant differences were found between the groups regarding SpO₂ values or crying duration. In conclusion, the use of Buzzy® and ShotBlocker® during heel-stick blood collection was shown to positively influence newborns' pain and comfort levels, and the implementation of these methods is recommended.