Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile uyku kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between social media addiction and sleep quality among university students.
- Tez No: 998873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Pittsburg sleep quality index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması sosyal medya bağımlılığı ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Çalışmanın evrenini Türkiye'de bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim görmekte olan lisans düzeyindeki öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise İstanbul'da bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim görmekte olan 18-21 yaş aralığındaki lisans düzeyi öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma deseni niceldir. 297 kadın öğrenci ve 158 erkek öğrenci ile yapılan bu araştırmada Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ve Uyku Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma çevrimiçi yolla yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre; sosyal medya bağımlılık düzeyi arttıkça uyku kalitesi düşüş göstermektedir. Okunulan bölüm haricinde sınıf düzeyi, cinsiyet, yaş ve kalınan ortam gibi değişkenlerin uyku kalitesi üzerinde etkili olduğu saptanmıştır (F(2,452)=4,68;p<0,01). Kullanılan platformlar açısından inceleme sağlandığında İnstagram ve Tiktok gibi yoğun görsel içerik sunan platformları tercih eden bireylerin uyku kalitesi puanları diğerlerine göre daha düşük bulunmuştur. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara göre sosyal medya bağımlılığının uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda öğrencilere yönelik farkındalık çalışmalarının artırılması ve üniversitelerin psikolojik danışmanlık birimlerinin bu konuda çalışmalar yürütmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to examine the relationship between social media addiction and sleep quality. The research model is a correlational survey model. The population of the study consists of undergraduate students studying at state and private universities in Turkey. The sample consists of undergraduate students aged 18-21 studying at state and private universities in Istanbul. The research design is quantitative. In this study, conducted with 297 female students and 158 male students, the Social Media Addiction Scale and the Sleep Quality Scale were used. The study was conducted online. According to the research results, as the level of social media addiction increases, sleep quality decreases. Besides the department studied, variables such as class level, gender, age, and living environment were found to have an effect on sleep quality (F(2,452)=4.68; p<0.01). When examined in terms of the platforms used, individuals who prefer platforms offering intense visual content such as Instagram and TikTok were found to have lower sleep quality scores compared to others. The study's findings indicate that social media addiction negatively impacts sleep quality. Based on these results, it is recommended that awareness campaigns targeting students be increased and that university psychological counseling units conduct studies on this issue.