Yoğun bakımda tedavi gören kronik obstrüktif akciğer hastalarına propolis kullanılarak yapılan ağız bakımının oral mukozit gelişimine etkisi
The effect of oral care using propolis on the development of oral mucositis in chronic obstructive pulmonary disease patients undergoing intensive care treatment
  1. Tez No: 998886
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA KORKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, KOAH, Oral mukozit, Propolis, COPD, Nursing, Oral mucositis, Propolis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
YOĞUN BAKIMDA TEDAVİ GÖREN KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALARINA PROPOLİS KULLANILARAK YAPILAN AĞIZ BAKIMININ ORAL MUKOZİT GELİŞİMİNE ETKİSİ Büşra Nur ÖZEL AKYÜREK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı, Hemşirelik Esasları Doktora Programı Doktora Tezi, Şubat 2026 Danışman: Doç. Dr. Sevda KORKUT ÖZET Oral mukozit, yoğun bakımda izlenen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanılı bireylerde sık karşılaşılan, hasta konforunu azaltan ve bakım sürecini olumsuz yönde etkileyen önemli bir klinik sorundur. Literatürde oral mukozitin önlenmesine yönelik kanıtların sınırlı olduğu, mevcut çalışmaların büyük ölçüde mukozit geliştikten sonra uygulanan tedavi edici yaklaşımlara odaklandığı görülmektedir. Bu çalışma, yoğun bakımda tedavi gören KOAH'lı bireylerde propolis ile yapılan ağız bakımının oral mukozit gelişimi üzerindeki koruyucu etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Çalışmaya oral mukoziti bulunmayan KOAH tanılı yoğun bakım hastaları dâhil edilmiştir. Katılımcılar müdahale ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubundaki bireylere kliniğin standart ağız bakım uygulamalarına ek olarak, 15 gün boyunca günde üç kez propolis içeren gargara ile ağız bakımı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki bireylere ise 15 gün boyunca kliniğin standart ağız bakım uygulamaları sürdürülmüştür. Hem müdahale hem de kontrol grubunda yer alan bireyler, araştırma süresince 1., 7. ve 15. günlerde DSÖ Oral Mukozit Skorlandırma İndeksi ve Ağız Değerlendirme Rehberi kullanılarak araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25.0 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) paket programı kullanılmıştır. Oral mukozanın durumu izlem sürecinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Oral Mukozit Skorlandırma İndeksi ve Ağız Değerlendirme Rehberi (Oral Mukoza Puanı-OMP) kullanılarak değerlendirilmiştir. Müdahale grubunda OMP puanlarının zaman içinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı, DSÖ Mukozit Skorlandırma İndeksi'ne göre ise oral mukozit evrelerinin düşük düzeyde seyrettiği ve Evre 0'ın büyük ölçüde korunduğu saptanmıştır. Kontrol grubunda ise izlem süresince OMP puanlarının arttığı ve DSÖ mukozit evrelemesine göre Evre 1 ve Evre 2 mukozitin daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Gruplar arasında hem OMP puanları hem de DSÖ mukozit evreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Çalışma bulguları, propolis ile yapılan düzenli ağız bakımının KOAH'lı yoğun bakım hastalarında oral mukozit gelişimini önlemede etkili bir koruyucu hemşirelik girişimi olabileceğini göstermektedir. Oral mukoziti olmayan KOAH'lı bireylerde propolisin profilaktik etkisine odaklanan bu çalışma, oral mukozit yönetiminde önleyici bakım stratejilerinin önemini ortaya koyarak literatüre anlamlı bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF ORAL CARE USING PROPOLIS ON THE DEVELOPMENT OF ORAL MUCOSITIS IN CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE PATIENTS UNDERGOING INTENSIVE CARE TREATMENT Büşra Nur ÖZEL AKYÜREK Erciyes University, Graduate School of Healthy Sciences Department of Nursing, Fundamental of Nursing Doctoral Program Doctoral Thesis, February 2026 Supervisor: Associate Prof. Sevda KORKUT ABSTRACT Oral mucositis is a common clinical problem in individuals with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) monitored in intensive care units, significantly reducing patient comfort and negatively impacting the care process. The literature indicates that evidence regarding the prevention of oral mucositis is limited, with existing studies primarily focusing on therapeutic interventions applied after mucositis has developed. This study was designed to evaluate the protective effect of oral care with propolis on the development of oral mucositis in individuals with COPD receiving treatment in intensive care. This study was conducted using a randomized controlled experimental design. The study included intensive care patients diagnosed with COPD who did not have oral mucositis. Participants were divided into two groups: an intervention group and a control group. In addition to the clinic's standard oral care practices, individuals in the intervention group received oral care with a propolis-containing gargle three times a day for 15 days. Individuals in both the intervention and control groups were assessed by the researcher on days 1, 7, and 15 of the study using the WHO Oral Mucositis Scoring Index and the Oral Assessment Guide. The control group individuals continued with the clinic's standard oral care practices for 15 days. SPSS 25.0 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) software package was used for data analysis. The condition of the oral mucosa was assessed during the monitoring process using the World Health Organization (WHO) Mucositis Scoring Index and the Oral Assessment Guide (Oral Mucosa Score-OMS). In the intervention group, OMS scores decreased to a statistically significant level over time, while oral mucositis stages remained low according to the WHO Mucositis Scoring Index, and Stage 0 was largely preserved. In the control group, OMP scores increased during the follow-up period, and mucositis Stage 1 and Stage 2 were more frequently observed according to the WHO mucositis staging system. Statistically significant differences were found between groups in terms of both OMS scores and WHO mucositis stages. The study results show that regular oral care with propolis may be an effective nursing intervention to prevent the development of oral mucositis in critically ill patients with COPD. This study, which focuses on the prophylactic effect of propolis in individuals with COPD without oral mucositis, makes a meaningful contribution to the literature by highlighting the importance of preventive care strategies in the management of oral mucositis.