Elektrokonvülsif tedavinin şizofreni hastalarında nörodejenerasyon üzerindeki etkisi: Alfa-Klotho, Neprilysin ve USP9X düzeylerinin değerlendirilmesi
The effect of electroconvulsive therapy on neurodegeneration in patients with schizophrenia: Evaluation of Alpha-Klotho, Neprilysin, and USP9X levels
- Tez No: 998905
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET SANCAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alfa-Klotho, EKT, Neprilysin, Şizofreni, USP9X, Alpha-Klotho, ECT, Neprilysin, Schizophrenia, USP9X
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektrokonvülsif tedavi (EKT) uygulanan şizofreni hastalarında serum Alfa-Klotho, Neprilysin ve Ubikuitin spesifik proteaz 9X (USP9X) düzeylerinin EKT öncesi ve sonrası değişimleri incelenmiştir. Bu biyobelirteçlerin şizofrenide tanı ve tedavi izleminde kullanılabilirliğinin ve EKT'nin moleküler düzeydeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne başvuran, DSM-5-TR tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı alan ve tedavi planında EKT bulunan 34 hasta dahil edildi. Çalışma, prospektif tek grup, öncesi-sonrası (pre-post) gözlemsel çalışma olarak yürütüldü. Her hastadan EKT öncesi ve yedinci EKT seansı sonrası olmak üzere iki kez venöz kan örneği alındı. Serum Alfa-Klotho, Neprilysin ve USP9X düzeyleri enzim bağlantılı immünosorbent analiz (ELISA) yöntemiyle ölçüldü. Klinik değerlendirmeler EKT öncesi ve sonrası Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) ve Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI) kullanılarak yapıldı. Bulgular: Serum Alfa-Klotho, Neprilysin ve USP9X düzeylerinde EKT sonrası istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (sırasıyla p=0.024, p=0.022 ve p=0.001). USP9X ve Alfa-Klotho değişimleri arasında anlamlı korelasyon bulundu (r=0.512; p=0.003). PANSS toplam puanlarında anlamlı azalma, MoCA puanlarında anlamlı artış ve CGI şiddet puanlarında anlamlı düşüş gözlendi (tümü p=0.001). PANSS değişimi ile MoCA değişimi arasında anlamlı korelasyon saptandı (r=-0.473; p=0.005). Sonuç: EKT uygulanan şizofreni hastalarında klinik ölçek skorlarında ve serum Alfa-Klotho, Neprilysin ve USP9X düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler tespit edilmiştir. Bu biyobelirteçlerin EKT'nin moleküler düzeydeki etki mekanizmalarının açıklanmasına ve gelecekteki tedavi yaklaşımlarına katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated changes in serum levels of Alpha-Klotho, Neprilysin, and Ubiquitin-specific protease 9X (USP9X) before and after electroconvulsive therapy (ECT) in patients with schizophrenia. The aim was to evaluate the potential utility of these biomarkers in the diagnosis and treatment monitoring of schizophrenia and to assess the molecular effects of ECT. Materials and Methods: The study included 34 patients who presented to the Psychiatry Clinic of Gaziantep University Hospital, were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5-TR diagnostic criteria, and had ECT included in their treatment plan. The study was conducted as a prospective, single-group, pre–post observational study. Venous blood samples were obtained from each patient twice, before ECT and after the seventh ECT session. Serum Alpha-Klotho, Neprilysin, and USP9X levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Clinical assessments were performed before and after ECT using the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), the Montreal Cognitive Assessment (MoCA), and the Clinical Global Impression (CGI) scale. Results: Statistically significant increases were observed in serum Alpha-Klotho, Neprilysin, and USP9X levels after ECT (p=0.024, p=0.022, and p=0.001, respectively). A significant correlation was found between changes in USP9X and Alpha-Klotho levels (r=0.512, p=0.003). Significant improvements were observed in clinical measures, including decreased total PANSS scores, increased MoCA scores, and reduced CGI severity scores (all p=0.001). A significant correlation was also found between changes in PANSS and MoCA scores (r=−0.473, p=0.005). Conclusion: Significant changes were observed in both clinical scale scores and serum levels of Alpha-Klotho, Neprilysin, and USP9X in patients with schizophrenia undergoing ECT. These findings suggest that these biomarkers may contribute to understanding the molecular mechanisms of ECT and inform future treatment approaches.