İskeletsel sınıf I,II,III maloklüzyon görülen adölesanların dil, dudak ve yanak kas aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of tongue, lip and cheek muscle activities in adolescents with skeletal class I,II,III malocclusion
  1. Tez No: 998907
  2. Yazar: BATUHAN CİNDO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA BULUT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesanlar, Dudak, Kas kuvveti, Maloklüzyon, Lip, Muscle strength, Malocclusion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; iskeletsel Sınıf I, II ve III maloklüzyona sahip adölesan bireylerde dudak, yanak ve dilin istirahat ve maksimum fonksiyon basınçlarını ölçmek; aynı bireylerin lateral sefalometrik radyografileri üzerinden dudak morfolojilerini değerlendirmek ve fonksiyonel veriler ile morfolojik veriler arasındaki ilişkiyi karşılaştırmaktır. Çalışmaya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı kliniğine başvuran 10-18 yaş aralığında 90 adölesan birey dahil edilmiştir. Bireyler sefalometrik ölçümlerden elde edilen ANB açısına göre her grupta 30 kişi olacak şekilde üç gruba ayrılmıştır. Dudak, yanak ve dil basınçları Iowa Oral Performance Instrument (IOPI) ile kPa cinsinden ölçülmüştür. Lateral sefalometrik radyografiler üzerinden NemoStudio programı ile üst ve alt dudak kalınlığı ve uzunluğu mm cinsinden ölçülmüştür. Verilerin analizinde Spearman Rho Korelasyon Katsayısı, Tek Yönlü ANOVA ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. İskeletsel Sınıf I, II ve III grupları arasında üst dudak basıncı, alt dudak basıncı, dikey dudak basıncı, sağ-sol yanak basıncı, yutkunma sırasındaki basınç ve maksimum dil basıncı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Dudak kalınlıkları ve uzunlukları açısından da gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Korelasyon analizinde ise Sınıf I grubunda üst dudak basıncı arttıkça, üst ve alt dudak kalınlığı ve uzunluğunun arttığı pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sınıf II ve III gruplarında ise basınç değerleri ile morfolojik veriler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to measure the resting and maximum functional pressures of the lips, cheeks, and tongue in adolescents with skeletal Class I, II, and III malocclusions using the IOPI device; and to evaluate lip morphology (thickness and length) via lateral cephalometric radiographs and compare the relationship between functional and morphological data. The study included 90 adolescents aged 10-18 years who applied to the Department of Orthodontics at Bolu Abant Izzet Baysal University. Participants were divided into three groups of 30 each based on their cephalometric ANB angle. Lip, cheek, and tongue pressures were measured in kPa using the Iowa Oral Performance Instrument (IOPI). Upper and lower lip thickness and length were measured in mm using NemoStudio software on lateral cephalometric radiographs. Spearman's Rho Correlation Coefficient, One-Way ANOVA, and Kruskal-Wallis tests were used for data analysis. No statistically significant differences were found between the skeletal Class I, II, and III groups in terms of upper lip, lower lip, vertical lip, right-left cheek, and tongue (swallowing and maximum) pressures. No significant differences were found between the groups regarding lip thickness and lengths. In the correlation analysis, a significant positive correlation was found in the Class I group: as upper lip pressure increased, upper/lower lip thickness and lengths also increased. In the Class II and III groups, no significant relationship was found between pressure values and morphological data.