Farklı iskeletsel maloklüzyona sahip hastalar arasında masseter, temporal, sternokleidomastoid ve trapezius kaslarının ultrasonografi ile karşılaştırılması
Comparison of the masseter, temporalis, sternocleidomastoid and trapezius muscles by ultrasonography among patients with different skeletal malocclusions
- Tez No: 1001003
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL BAYRAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, farklı iskeletsel maloklüzyon sınıflarında masseter, temporal, sternokleidomastoid (SKM) ve trapezius kaslarının ultrasonografi (USG) ile elde edilen kalınlık, ekojenite ve fraktal boyut (FB) değerlerini karşılaştırmaktır. Çalışmada USG görüntüleri üzerinde masseter, temporal, SKM ve trapezius kaslarının kalınlığı, ekojenitesi ve FB değerleri bilateral olarak değerlendirildi. Temporal kas kalınlığı, Sınıf III grubunda Sınıf II grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,013). SKM ve trapezius kaslarında ise ortalama kas kalınlığı sayısal olarak en yüksek Sınıf III, en düşük Sınıf II grubunda görüldü. Masseter kas kalınlığı en yüksek Sınıf I, en düşük Sınıf III grubunda bulundu. Ekojenite açısından sınıflar arasında anlamlı fark izlenmedi. Masseter ve trapezius kaslarında FB açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Temporal kas FB değerleri sağ tarafta Sınıf III grubunda Sınıf II grubuna nazaran, SKM kas FB değerleri ise sol tarafta ve sağ-sol taraf ayrımı yapılmadığında Sınıf I grubunda diğer gruplara nazaran anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p sırasıyla= 0,010 ve 0,011). Bu çalışmanın sonucunda görülen sınıflar arası farklılıkların doğrulanabilmesi için kas morfolojisini etkileyen parametrelerin dahil edildiği yeni klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to compare the thickness, echogenicity, and fractal dimension (FD) values obtained by ultrasonography (USG) of the masseter, temporalis, sternocleidomastoid (SCM), and trapezius muscles in different skeletal malocclusion classes. In the study, the thickness, echogenicity, and FD values of the masseter, temporalis, SCM and trapezius muscles were evaluated bilaterally on USG images. Temporalis muscle thickness was statistically significantly higher in the Class III group compared to the Class II group (p = 0.013). In the SCM and trapezius muscles, mean muscle thickness was numerically highest in the Class III group and lowest in the Class II group. Masseter muscle thickness was highest in the Class I group and lowest in the Class III group. No significant difference was observed among all classes in terms of echogenicity. No significant difference was observed between the groups in terms of FD in the masseter and trapezius muscles. Temporalis muscle FD values were significantly higher on the right side in the Class III group compared to the Class II group, SCM muscle FD values were significantly higher on the left side and in combined side analysis in the Class I group compared to the other groups (p = 0.010 and 0.011, respectively). In conclusion, further clinical studies including parameters affecting muscle morphology are needed in order to confirm the interclass differences observed in this study.