Glass ıonomer cement kullanılarak yapılan işitme rekonstrüksiyonu cerrahisinin uzun dönem odyolojik sonuçlara etkisi: Retrospektif bir analiz
The effect of hearing reconstruction surgery using glass ionomer cement on long-term audiological outcomes: A retrospective analysis
- Tez No: 998931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED DAĞKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik Otitis Media, Hava-kemik Aralığı, Glass İyonemer Cement, Geç Postoperatif, Chronic Otitis Media, Air-bone Gap, Glass İonomer Cement, Late Postoperative
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı işitme rekonstrüksiyon cerrahisinde glass ionemer cement (GIC) kullanılan hastalarda preoperatif, erken postoperatif ve geç postoperatif işitme sonuçlarının karşılaştırılarak uzun dönemdeki fonksiyonel sonuçlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya, kronik otitis media ve kulak zarı intakt olmasına rağmen iletim tipi işitme kaybı nedeniyle ossiküler rekonstrüksiyon uygulanmış hastalar dahil edildi. Hastaların 2-5 yıl, 5-10 yıl ve 10 yıl üzeri takipli gruplar halinde preoperatif, erken postoperatif ve geç postoperatif sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Tüm takip gruplarında (2–5 yıl, 5–10 yıl ve ≥10 yıl) erken postoperatif dönemde (3-12 ay) hava yolu işitme eşikleri ve hava–kemik aralıklarında preoperatif döneme kıyasla istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. 5-10 yıl hastaların erken postoperatif dönemdeki hava kemik aralığı 21,18±12,51 dB iken geç postoperatif dönemde (ortalama 77,3 ay) 22,58±13,56 dB olarak raporlanmış ve hava kemik aralığında anlamlı bozulma izlenmemiştir (p:0,439). 10 yıl üzeri hastaların erken postoperatif hava kemik aralığı 18,93±9,82 dB iken geç postoperatif dönemde 24±11,86 dB olarak raporlanmış ve anlamlı olarak bozulma izlenmiştir (p:0.030). Sonuç: GIC kullanılarak yapılan ossiküler rekonstrüksiyonlar, erken dönemde belirgin işitsel kazanım sağlamakta ve bu kazanım uzun dönem takiplerde büyük ölçüde korunmaktadır. Zamanla sınırlı değişiklikler gözlenmesine rağmen GIC'ın uzun vadede (5-10 yıl ve 10 yıl üzeri) kabul edilebilir bir rekonstrüktif materyal olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the long-term functional outcomes by comparing preoperative, early postoperative, and late postoperative hearing results in patients who underwent hearing reconstruction surgery using glass ionomer cement (GIC). Materials and Methods: This retrospective study included patients who underwent ossicular reconstruction due to conductive hearing loss associated with chronic otitis media despite an intact tympanic membrane. Preoperative, early postoperative, and late postoperative outcomes were evaluated in patient groups stratified according to follow-up duration as 2–5 years, 5–10 years, and more than 10 years. Results: Across all follow-up groups (2–5 years, 5–10 years, and ≥10 years), a statistically significant improvement in air-conduction hearing thresholds and air–bone gaps was observed in the early postoperative period (3–12 months) compared with the preoperative period. In the 5–10-year follow-up group, the early postoperative air–bone gap was 21.18 ± 12.51 dB, while the late postoperative value (mean follow-up of 77.3 months) was 22.58 ± 13.56 dB, with no statistically significant deterioration in the air– bone gap (p = 0.439). In contrast, in patients with a follow-up duration of more than 10 years, the early postoperative air–bone gap was 18.93 ± 9.82 dB and increased to 24 ± 11.86 dB in the late postoperative period, indicating a statistically significant deterioration (p = 0.030). Conclusion: Ossicular reconstructions performed using glass ionomer cement (GIC) provide a marked improvement in hearing outcomes in the early postoperative period, and this gain is largely maintained during long-term follow-up. Although limited changes may occur over time, the overall findings suggest that GIC remains an acceptable reconstructive material in the long term, including follow-up durations of 5–10 years and more than 10 years.