Kadınların gebelik, doğum, lohusalık ve yenidoğan bakımına ilişkin geleneksel inanç ve uygulamaları
A study on traditional beliefs and practices related to pregnancy, childbirth, postpartum period, and newborn care among women
  1. Tez No: 998932
  2. Yazar: BETÜL BÜŞRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSİNNUR GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Doğum, Lohusalık, Yenidoğan bakımı, Fonksiyonel olmayan inanç ve uygulamalar, Pregnancy, Childbirth, Postpartum period, Newborn care, Non-Functional beliefs and practices
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kadınların geleneksel inanç ve uygulamalarını tanımlayarak kadınların gebelik, doğum, lohusalık ve bebek bakımı ile ilgili bildiği/uyguladığı geleneksel yöntemleri ve bunları etkileyen sosyo-demografik faktörleri belirlemek amacıyla Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezine başvuruda bulunan 200 kadın katılımcıyla yüzyüze görüşülerek yürütülmüş kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın verileri katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve Fonksiyonel Olmayan İnanç ve Uygulamalar Ölçeği ile toplanmış ve analizi SPSS (Statictical Package for Social Sciences) programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde İndependent Samples T test, One-Way ANOVA testi kullanılmıştır. p<0,05 düzeyi anlamlı kabul edilmiştir. Anlamlılık bulunan gruplarda Post hoc analizlerinden TUKEY kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; yaş, eğitim, meslek grupları, sosyal güvence durumu, aile yapısı, gebe kalma şekli ve gebelikte rahatsızlık geçirme durumu gibi değişkenlerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). FOİUÖ puan ortalamalarına göre, kadınların geleneksel uygulamalara yönelik farkındalık düzeyi yüksek bulunmuş, eğitim düzeyi arttıkça geleneksel uygulamalara yönelik bilinç düzeyi artmış, geniş aile yapısının ise geleneksel uygulamaların sürdürülmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2025, xiii, + 67 Sayfa
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study aimed to identify women's traditional beliefs and practices related to pregnancy, childbirth, the postpartum period, and infant care, as well as the sociodemographic factors influencing these practices. The study was conducted through face-to-face interviews with 200 women who applied to Yozgat Bozok University Health Research and Application Center. Data were collected via sociodemographic informaiton scale and the Dysfunctional Beliefs and Practices Scale, and were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Independent-samples t-tests and one way ANOVA were employed for statistical analysis, with a significance level set at p< 0,05. Tukey post hoc tests were applied for variables showing significant differences. The results revealed statistically significant differences in terms of age, educational level, occupational status, social security coverage, family structure, mode of conception, and the presence of health problems during pregnancy (p<0,05). Based on the mean scores of the Dysfunctional Beliefs and Practices Scale, women were found to have a high level of awareness regarding traditional practices. Furthermore, higher educational attainment was associated with increased awareness of traditional practices, while living in an extended family structure was found to be influential in the continuation of such practices. 2025, xiii, + 67 pages