Abdominal asiti olan kanser hastalarının semptom kümelerinin belirlenmesi
Identification of symptom clusters in cancer patients with abdominal ascites
- Tez No: 998967
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Asites, Ascites
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, abdominal asiti olan kanser hastalarında semptom kümelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikte yapılan bir çalışmadır. Araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Muzaffer Kayhan Onkoloji Binası Onkoloji Servisi ve İlhan Onat Binası Hematoloji Servisi'nde Temmuz 2024 ve Ekim 2025 tarihleri arasında yatmakta olan 68 kanser tanılı hasta ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri; Tanımlayıcı Bilgi Formu, Memorial Semptom Değerlendirme Ölçeği, ECOG performans skalası kullanılarak yüzyüze anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada yer alan verilerin analizi Verilerin analizinde SPSS 27) programı kullanılmıştır. Çalışmaya alınan hastaların tanıtıcı bilgilerinde sayı ve yüzde dağılımları ve semptom kümelerinin tipleri ve sayılarını belirlemede faktör analizi ve küme analizi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler (yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumları, tanı yılı, kronik hastalık varlığı, parasentez uygulaması varlığı, günlük drene edilen sıvı miktarı, asit dren katater varlığı, bakım verici varlığı) ile semptomlar arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Veriler tablolarda sayı, yüzde şeklinde belirtilip anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Verilerin analiz çıktıları %95 güven aralığında (p=0,05) incelenmiştir. Bu çalışmada ECOG performans skoru 2,82 ± 0,79 , hastaların ortalama yaşanan konfor skoru 4,22±1,82 olarak saptanmıştır. Bu çalışmada yer alan parasentez işlemi alma ve drenaj kateteri bulundurmaya göre Memorial Semptom Değerlendirme puanları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu araştırmadan hastaların 11 adet semptom kümesine sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and correlational research conducted to identify symptom clusters in cancer patients with abdominal ascites. The study was carried out with 68 hospitalized patients diagnosed with cancer between July 2024 and October 2025 at the Oncology Service of the Muzaffer Kayhan Oncology Building and the Hematology Service of the İlhan Onat Building at Dokuz Eylul University Hospital. The study was conducted with 68 patients diagnosed with cancer who were hospitalized between July 2024 and October 2025 in the Oncology Service of the Muzaffer Kayhan Oncology Building and the Hematology Service of the İlhan Onat Building at Dokuz Eylül University Hospital. The study data were collected through face-to-face interviews using the Descriptive Information Form, the Memorial Symptom Assessment Scale, and the ECOG Performance Status Scale. Data analysis was performed using the SPSS 27 software package. Descriptive statistics, including frequencies and percentages, were used to summarize patients' sociodemographic characteristics. Factor analysis and cluster analysis were employed to determine the types and numbers of symptom clusters. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationships between symptoms and independent variables, including age, sex, occupation, educational status, year of diagnosis, presence of chronic disease, history of paracentesis, daily drained fluid volume, presence of an ascites drainage catheter, and presence of a caregiver. Data were presented as frequencies and percentages in tables, and the level of statistical significance was set at p < 0.05. Statistical analyses were evaluated within a 95% confidence interval. In this study, the mean ECOG performance score was 2.82 ± 0.79, and the mean patient-reported comfort score was 4.22 ± 1.82. No statistically significant relationship was found between Memorial Symptom Assessment Scale scores and the presence of paracentesis or an ascites drainage catheter. As a result of this study, a total of 11 symptom clusters were identified among the patients