Amatör sporcu çocuklarda yaralanma öyküsü ve fiziksel uygunluk arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between injury history and physical fitness in junior amateur athletes
- Tez No: 998968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sports, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Eurofit testleri, Fiziksel uygunluk, Fiziksel uygunluk testi, Spor yaralanmaları, amateur junior athlete, physical fitness, injury history, EUROFIT test battery, 20 m shuttle run, Eurofit tests, Physical fitness test, Athletic injuries
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Spor yaralanmaları, spor faaliyetlerine katılımın doğal bir sonucudur ve önceki yaralanmalar, tekrar yaralanma riskini artırabilir. Araştırmalar, takım sporlarında ve kort sporlarında yaralanma oranlarının bireysel spor dallarına kıyasla daha yüksek olduğunu gösterirken, fiziksel uygunluk ile yaralanma riski arasındaki bağlantıyı gösteren kanıtlar sınırlıdır. Bu çalışma, amatör çocuk sporcuların fiziksel uygunluğunu değerlendirmek ve yaralanma geçmişinin fiziksel uygunluğun bileşenleri ile ilişkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya 12-19 yaşları arasında 84 amatör çocuk sporcu katıldı; bunların 34'ü basketbol, 37'si voleybol, 13'ü futbol oynuyordu. Yaralanma geçmişi ve spor yapmaya ara vermeye neden olan yaralanmalar kaydedildi. Fiziksel uygunluğu değerlendirmek için EUROFIT bataryası (flamingo denge testi, disklere dokunma testi, otur ve uzan testi, durarak uzun atlama testi, mekik testi, bükülmüş kollarla asılma testi, 10x5 m mekik koşu testi, el dinamometresi testi, 20 m mekik koşu testi) uygulandı. Çalışmaya katılan sporcuların genelinde yaralanma yaygınlığı %61,9 (n=52) olarak belirlendi. Branş bazında incelendiğinde bu oran; basketbolcularda %85,3 (n=29), futbolcularda %46,2 (n=6) ve voleybolcularda %45,9 (n=17) olarak saptandı. Yaralanan sporcular arasında antrenman veya müsabakaya katılamama durumu incelendiğinde; basketbolcuların %96,6'sının (n=28), voleybolcuların %76,5'inin (n=13) ve futbolcuların %66,7'sinin (n=4) spora ara vermek zorunda kaldığı görüldü. Spora ara verme süreleri; basketbolcular için 82,57±116,94 gün, voleybolcular için 89,31±196,60 gün ve futbolcular için 106,50±82,03 gün olarak kaydedildi. Ayrıca yaralanma öyküsü, spordan uzak kalma süresine göre sınıflandırıldığında; spordan 28 günden fazla uzak kalmaya neden olan durumlar 'şiddetli yaralanma' olarak kabul edildi. Bu doğrultuda tüm katılımcıların %33,3'ünün (n=28) şiddetli yaralanma öyküsüne sahip olduğu tespit edildi. Fiziksel uygunluk bileşenleri ile yaralanma öyküsü arasındaki ilişki incelendiğinde, durarak uzun atlama (r=0,226; p<0,05) ve mekik testi (r=0,353; p<0,01) skorları arasında zayıf bir korelasyon saptandı. Tüm branşlar genelinde yapılan değerlendirmede ise, yaralanma öyküsü olan sporcuların durarak uzun atlama ve mekik testi performanslarının, yaralanma öyküsü olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Spor branşlarına göre yapılan analizde, basketbol ve futbol branşlarında yaralanma öyküsü olan ve olmayan sporcuları fiziksel uygunluk parametreleri arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05); voleybol branşında yaralanma öyküsü olan sporcuların mekik testi skorları anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Çalışmamızın sonuçlarına göre, yaralanma öyküsünün çocuk amatör sporcuların fiziksel uygunluk düzeylerinin üzerinde negatif bir etkisi olmadığı görüldü. Bu durum çocukluk çağında kas-iskelet sisteminin hızlı iyileşme kapasitesinin koruyucu olabileceğini ve yaralanma sonrasında fiziksel uygunluğun hızla geri kazanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Sports injuries are a natural consequence of athletic participation, and prior injuries may elevate the risk of recurrence. Research indicates that injury rates in team sports and court sports are higher compared to individual sports, while evidence linking physical fitness to injury risk remains limited. This study was conducted to evaluate the physical fitness of amateur child athletes and investigate the effect of injury history on physical fitness components. Eighty-four amateur child athletes aged 12-19 years participated in the study: 34 were basketball players, 37 were volleyball players, and 13 were football players. Injury history and injuries resulting in time loss from sports were recorded. The EUROFIT test battery (flamingo balance test, plate tapping test, sit-and-reach test, standing broad jump test, sit-ups test, bent arm hang test, 10x5 m shuttle run test, handgrip dynamometry test, and 20 m shuttle run test) was administered to assess physical fitness.. The overall injury prevalence among the participating athletes was determined to be 61.9% (n=52). When examined by branch, this rate was found to be 85.3% (n=29) in basketball players, 46.2% (n=6) in football players, and 45.9% (n=17) in volleyball players. When the time-loss (inability to attend training or match) status among injured athletes was examined, it was observed that 96.6% (n=28) of basketball players, 76.5% (n=13) of volleyball players, and 66.7% (n=4) of football players had to suspend sports participation. The duration of time-loss from sports was recorded as 82.57±116.94 days for basketball players, 89.31±196.60 days for volleyball players, and 106.50±82.03 days for football players. Furthermore, when injury history was classified based on the duration of time-loss, cases resulting in more than 28 days of absence were considered 'severe injury'. Accordingly, it was determined that 33.3% (n=28) of all participants had a history of severe injury. When the relationship between physical fitness components and injury history was examined, a weak correlation was detected between the standing broad jump (r=0.226; p<0.05) and sit-up test (r=0.353; p<0.01) scores. In the overall assessment across all disciplines, the standing broad jump and sit-up test performances of athletes with a history of injury were found to be statistically significantly higher compared to those without a history of injury (p<0.05). In the analysis performed according to sports disciplines, while no significant difference was found between the physical fitness parameters of athletes with and without a history of injury in basketball and football (p>0.05), the sit-up test scores of athletes with a history of injury in volleyball were found to be significantly higher. The results of the study indicated that a history of injury did not have a negative impact on the physical fitness levels of amateur child athletes. This finding suggests that the rapid recovery capacity of the musculoskeletal system during childhood may be protective, allowing physical fitness to be rapidly regained following an injury.