Evde sağlık hizmeti alan hastalarda aneminin tüm nedenlere bağlı mortalite ile ilişkisi
The association between anemia and all-cause mortality in home healthcare patients
- Tez No: 999126
- Danışmanlar: UZMAN CEYHUN YURTSEVER, UZMAN MEHMET VATANSEVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anemi, evde sağlık hizmetleri, hemoglobin, mortalite, Anemia, hemoglobin, home healthcare services, mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Anemi özellikle yaşlı bireylerde mortalite ve morbidite için güçlü bir öngörücüdür. Evde sağlık hizmeti (ESH) alan hastaların büyük ölçüde yaşlı ve çoklu komorbiditeleri bulunan bireylerden oluşuyor olması nedeniyle anemi bu popülasyonda ayrı bir klinik önem taşımaktadır. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir hastaneye bağlı ESH birimine kayıtlı hastalarda, takip süreci boyunca ölçülen hemoglobin değerleri ve bu değerlerdeki dalgalanmanın bir yıllık tüm nedenlere bağlı mortalite ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif kohort çalışması Ekim-Kasım 2025 tarihlerinde Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ESH biriminde yürütüldü. Çalışmaya; 2022 ve 2023 yılarında ilk kez hizmet almaya başlayan, en az 1 yıl boyunca veya vefat edene kadar hizmet alan ve bu süreçte en az 3 kez hemoglobin ölçümüne ulaşılabilen 410 hasta dahil edildi. Hastaların süreç boyunca ölçülen tüm hemoglobin değerleri tarihleri ile kaydedildi. Herhangi 1 aylık süreçte iki veya daha fazla ölçüm varsa bunların ortalamaları alınarak ağırlıklandırıldı. Ayrıca hastaların yaşı, cinsiyeti, mevcut hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, takip sürecinde herhangi bir anemi tedavisi alıp almadıkları, bağımlılık ve beslenme durumları da hasta dosyalarından kaydedildi. Bulgular: Hastaların 128'i (%31,2) 1 yıl içerisinde vefat etmişti. Çok değişkenli Cox regresyon analizi sonucunda hemoglobin ortalaması için 12,79 g/dL eşik değerinin altında her bir birimlik azalmanın mortaliteyi 1,72 [1,48-1,99] kat, her bir birimlik yükselişin ise 1,76 [1,23-2,53] kat arttırdığı belirlendi (sırasıyla p<0,001, p=0,002). Ayrıca ardışık hemoglobin ölçümleri arasındaki mutlak farkın ortalamasın da mortalite ile bağımsız olarak ilişkili olduğu tespit edildi (p<0,001, HR: 1,71 [1,32-2,22]). Yaşın, yatağa tam bağımlı olmanın, astım/kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya malignite tanısı olmasının mortaliteyi arttırdığı, hipertansiyon tanısı olmasının ise azalttığı bulundu (sırasıyla; p<0,001, HR: 1,03 [1,01-1,05], p<0,001, HR: 2,49 [1,67-3,72], p=0,033, HR: 1,62 [1,04-2,51], p=0,005, HR: 2,00 [1,23-3,25], p=0,005, HR: 0,59 [0,41-0,86]). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda ESH alan hastalarda hemoglobin değerlerinin mortalite ile ilişkili olduğu görülmüştür. Mortalite riskinin hemoglobin ortalama değeri 12,79 g/dL civarında bir plato oluşturduğu, bu eşik değerin altında hemoglobin düşüşünün, üstünde ise hemoglobin yükselişinin mortaliteyi arttırdığı saptanmıştır. Bu ortalama hemoglobin değerinden bağımsız olarak hemoglobindeki dalgalanmanın fazla olmasının ayrıca mortalite ile olumsuz ilişkisi göze çarpmıştır. ESH alan hastalarda hemoglobin düzeylerinin düzenli ve yakın izlenmesi, ani dalgalanmaların erken tanınarak yönetilmesi ve özellikle yaşlı, tam bağımlı, solunum sistemi hastalıkları veya malignite varlığı olan yüksek riskli bireylere yönelik bireyselleştirilmiş, multidisipliner tedavi yaklaşımlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Anemia is a strong predictor of both mortality and morbidity, particularly among older adults. Since patients receiving home healthcare services (HHS) are largely older individuals with multiple comorbidities, anemia carries distinct clinical significance in this population. This study aimed to examine the relationship between hemoglobin levels measured throughout the follow-up period, as well as fluctuations in these levels, and one year all-cause mortality among patients registered in the HHS unit of a tertiary care hospital. Materials and Methods: This single center retrospective cohort study was conducted between October and November 2025 at the Home Healthcare Services Unit of Trabzon Kanuni Training and Research Hospital. The study included 410 patients who initiated home healthcare services for the first time in 2022 or 2023, received services for at least one year or until death, and had at least three hemoglobin measurements available during this period. All hemoglobin results recorded throughout follow-up were documented along with their dates. If two or more measurements were obtained during any one month period, their mean was calculated and weighted. Also, patient's age, sex, comorbidities, medications, receipt of any anemia treatment during follow-up, as well as their dependency and nutritional status, were extracted from medical records. Results: A total of 128 patients (31.2%) died within one year. Multivariate Cox regression analysis showed that for the mean hemoglobin value, each one unit decrease below the threshold of 12.79 g/dL increased mortality by 1.72 [1.48–1.99] times, while each one unit increase above this threshold increased mortality by 1.76 [1.23–2.53] times (p<0.001 and p=0.002, respectively). In addition, the mean absolute difference between consecutive hemoglobin measurements was found to be associated with mortality (p<0.001, HR: 1.71 [1.32–2.22]). Age, full bed dependency, and having a diagnosis of asthma/chronic obstructive pulmonary disease or malignancy were identified as factors that increased mortality while the presence of hypertension was associated with reduced mortality (p<0.001, HR: 1.03 [1.01–1.05], p<0.001, HR: 2.49 [1.67–3.72], p=0.033, HR: 1.62 [1.04–2.51], p=0.005, HR: 2.00 [1.23–3.25], p=0.005, HR: 0.59 [0.41–0.86]; respectively). Conclusion: Our study demonstrated that hemoglobin levels are associated with mortality among patients receiving HHS. Mortality risk formed a plateau around an average hemoglobin level of 12.79 g/dL, with decreases below this threshold and increases above it both contributing to higher mortality. Independent of the mean hemoglobin level, greater variability in hemoglobin measurements was also found to be adversely associated with mortality. It is recommended that hemoglobin levels in HHS patients be monitored regularly and closely, that sudden fluctuations be identified and managed promptly, and that individualized, multidisciplinary treatment strategies be implemented particularly for high risk individuals such as older adults, fully dependent patients, and those with respiratory diseases or malignancies.