Glioblastoma multiforme tanılı hastalarda kemoradyoterapi öncesi bakılan inflamatuar ve nutrisyonel parametrelerin prognoz ve sağkalım üzerine etkisi
The effect of inflammatory and nutritional parameters measured before chemoradiotherapy on prognosis and survival in patients with glioblastoma multiforme
  1. Tez No: 999235
  2. Yazar: BEKİR DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA YEŞİL ÇINKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Albümin, Genel sağkalım, Glioblastoma multiforme, İnflamasyon, Albumin, Glioblastoma multiforme, Inflammation, Overall survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Glioblastoma multiforme (GBM), hızlı progresyon gösteren ve sağkalımı sınırlı olan primer beyin tümörüdür. Bu çalışmada, kemoradyoterapi öncesi bakılan inflamatuar ve nutrisyonel parametrelerin genel sağkalım süresi (GSS) ve prognoz üzerine etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2014–2024 yılları arasında GBM tanısı olan 123 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Kemoradyoterapi öncesi kaydedilen albümin, üre, kreatinin, nötrofil, lenfosit, monosit ve trombosit düzeyleri ile bu parametrelerden hesaplanan nötrofil-lenfosit oranı (NLR), platelet-lenfosit oranı (PLR), lenfosit-monosit oranı (LMR) , sistemik inflamasyon indeksi (SII), pan-immün inflamasyon değeri (PIV), prognostik nütrisyonel indeks (PNI) ve modifiye kaşeksi indeksi (mKI) değerlendirildi. GSS analizi Kaplan–Meier yöntemiyle hesaplandı; tek değişkenli analizlerde her bir parametrenin mortalite üzerine etkisi incelendi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 59,9±13,75 ve çoğunluğu erkek cinsiyette (74 hasta,% 60) idi. 67 (% 54,5) hastada en az bir ek hastalık mevcuttu. Hastaların medyan GSS 12,0±1,4 ay idi. Tek değişkenli COX regresyon analizi sonucuna göre; ek hastalık varlığı (p=0,034), yüksek monosit düzeyi (p=0,005), düşük albümin düzeyi (p=0,007), artmış üre düzeyi (p=0,015), yüksek NLR (p=0,032), düşük LMR (p=0,029), yüksek PIV (p=0,004) ve düşük mKI (p=0,005) değerlerinin mortalite riskini anlamlı ölçüde artırdığı saptandı. Fakat, çok değişkenli analizde bu parametreler anlamlı sonuçlanmadı. Sonuç: Kemoradyoterapi öncesi dönemde değerlendirilen inflamatuar ve nutrisyonel parametrelerin, GBM hastalarında sağkalım ile ilişkili olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar, inflamatuar yanıtın ve beslenme durumunun klinik seyir üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu. Rutin klinik pratikte kullanılan, kolay ulaşılabilir ve pratik olan parametrelerin sağkalımı ve prognozu belirlemede katkısı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Glioblastoma multiforme (GBM) is a primary brain tumor characterized by rapid progression and limited survival. The aim of this study was to investigate the effects of inflammatory and nutritional parameters measured before chemoradiotherapy on overall survival (OS) and prognosis. Materials and Methods: A total of 123 patients diagnosed with GBM between 2014 and 2024 at the Medical Oncology Clinic of Gaziantep University were retrospectively evaluated. Pre-chemoradiotherapy albumin, urea, creatinine, neutrophil, lymphocyte, monocyte, and platelet levels were recorded. The neutrophil- to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), lymphocyte-to- monocyte ratio (LMR), systemic immune-inflammation index (SII), pan-immune- inflammation value (PIV), prognostic nutritional index (PNI), and modified cachexia index (mKI) were calculated. Overall survival was analyzed using the Kaplan–Meier method, and the effect of each parameter on mortality was evaluated by univariate analysis. Results: The mean age of the patients was 59.9±13.75 years, and the majority were male (74 patients, 60%). At least one comorbidity was present in 67 patients (54.5%). The median OS was 12.0±1.4 months. According to univariate Cox regression analysis, the presence of comorbidity (p=0.034), high monocyte levels (p=0.005), low albumin levels (p=0.007), elevated urea levels (p=0.015), high NLR (p=0.032), low LMR (p=0.029), high PIV (p=0.004), and low mKI (p=0.005) were significantly associated with an increased risk of mortality. However, none of these parameters remained statistically significant in multivariate analysis. Conclusion: Inflammatory and nutritional parameters evaluated before chemoradiotherapy were found to be associated with survival in patients with GBM. These findings indicate that systemic inflammatory response and nutritional status influence the clinical course. Easily accessible and routinely used clinical parameters may contribute to the assessment of survival and prognosis in routine clinical practice.