Maternal serum Human Epididymis Protein-4 (HE-4) düzeylerinin fetal büyüme kısıtlılığı ile ilişkisi ve fetal büyüme kısıtlılığına bağlı gelişen perinatal sonuçları öngörmedeki rolü
The relationship between maternal serum Human Epididymis Protein-4 (HE-4) levels and fetal growth restriction and its role in predicting fetal growth restriction related perinatal outcome
  1. Tez No: 999390
  2. Yazar: ELİF DİLA TAŞTI YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal büyüme kısıtlılığı, HE4, maternal biyobelirteç, perinatal sonuçlar, doğum ağırlığı, Apgar skoru, gebelik komplikasyonları, Fetal growth restriction, HE4, maternal biomarker, outcomes, birth weight, Apgar score, pregnancy complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, maternal serum HE4 düzeyleri ile fetal büyüme kısıtlılığı arasındaki olası ilişkiyi değerlendirmek ve HE4'ün fetal büyüme kısıtlılığına bağlı gelişebilecek perinatal sonuçları öngörmedeki klinik değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel vaka-kontrol çalışması, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde izlenen 18–40 yaş aralığında, tekil gebeliği bulunan toplam 134 gebe üzerinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu fetal büyüme kısıtlılığı (FBK) tanısı alan 69 gebe, kontrol grubunu ise gebelik haftasına uygun fetal gelişim gösteren 65 gebe oluşturmuştur. Tüm katılımcılardan doğum öncesi yatışında tedavi uygulanmadan venöz kan örnekleri alınmış ve maternal serum HE4 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Demografik veriler, obstetrik öykü ve doğum sonrası perinatal sonuçlar hasta dosyalarından elde edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış, istatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Maternal serum Human Epididymis Protein-4 (HE4) düzeyleri, fetal büyüme kısıtlılığı (FBK) tanısı alan gebelerde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Bu düşüklük, hem erken başlangıçlı (≤32. gebelik haftası) hem de geç başlangıçlı (>32. gebelik haftası) FBK alt gruplarında tutarlı şekilde izlenmiştir. Maternal serum HE4 düzeyleri ile yenidoğan doğum ağırlığı arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon saptanmış; HE4 düzeyi azaldıkça doğum ağırlığında belirgin düşüşler gözlenmiştir. Maternal serum HE4 düzeylerinin small for gestational age (SGA) bebekleri öngörme gücü ROC analizi ile değerlendirilmiştir. HE4 için belirlenen 1721,3 pg/mL cut-off değeri için duyarlılık %62,5 ve özgüllük %62,7 olarak saptanmış; eğri altında kalan alan (EAA) 0,670 olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001). FBK grubunda ortalama doğum haftası ve yenidoğan doğum ağırlığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Yalnızca FBK grubunda doğum ağırlığı 10. persentilin xiii altında olan SGA bebekler izlenmiş; kontrol grubunda SGA olgusuna rastlanmamıştır (p<0,001). Beşinci dakika Apgar skoru FBK grubunda anlamlı derecede daha düşük saptanmış olmakla birlikte, birinci dakika Apgar skoru ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış gereksinimi açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, fetal büyüme kısıtlılığı tanısı alan gebelerde maternal serum HE4 düzeylerinin anlamlı derecede azaldığını ve HE4 düzeylerinin yenidoğan doğum ağırlığı ile pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. ROC analizi sonuçları, HE4'ün SGA bebekleri öngörmede orta düzeyde tanısal performansa sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, maternal HE4 düzeylerinin kısa dönem perinatal sonuçları öngörmede sınırlı bir değere sahip olduğu görülmüştür. Maternal serum HE4 ölçümü, fetal büyüme kısıtlılığına yönelik risk değerlendirmesinde tamamlayıcı bir biyobelirteç olarak potansiyel taşısa da, klinik kullanımının netleştirilebilmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the potential association between maternal serum HE4 levels and fetal growth restriction, and to investigate the clinical utility of HE4 in predicting perinatal outcomes related to growth-restricted pregnancies. Materials and Methods: This cross-sectional case-control study was conducted on a total of 134 pregnant women aged 18–40 years with singleton pregnancies, followed at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. The study group consisted of 69 pregnant women diagnosed with fetal growth restriction (FGR), while the control group included 65 women with fetuses showing growth appropriate for gestational age. Venous blood samples were collected antepartum from all participants, and maternal serum HE4 levels were measured using the ELISA method. Demographic data, obstetric history, and postnatal perinatal outcomes were retrieved from patient records. Appropriate parametric and non-parametric statistical tests were used for group comparisons, and statistical significance was set at p<0.05. Results: Maternal serum Human Epididymis Protein-4 (HE4) levels were significantly lower in pregnancies complicated by fetal growth restriction (FGR) compared with the control group (p<0.001). This decrease was consistently observed in both early-onset (≤32 gestational weeks) and late-onset (>32 gestational weeks) FGR subgroups. A significant positive correlation was identified between maternal serum HE4 levels and neonatal birth weight, indicating that lower HE4 levels were associated with lower birth weights. The predictive performance of maternal serum HE4 levels for small for gestational age (SGA) infants was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis. A cut-off value of 1721.3 pg/mL yielded a sensitivity of 62.5% and a specificity of 62.7%, with an area under the curve (AUC) of 0.670, which was statistically significant (p=0.001). xv Mean gestational age at delivery and neonatal birth weight were significantly lower in the FGR group compared with the control group (p<0.001). SGA infants (birth weight <10th percentile) were observed exclusively in the FGR group, while no SGA cases were detected in the control group (p<0.001). Although the 5-minute Apgar score was significantly lower in the FGR group, no significant differences were observed between groups regarding the 1-minute Apgar score or the need for neonatal intensive care unit admission. Conclusion: This study demonstrates that maternal serum HE4 levels are significantly reduced in pregnancies complicated by fetal growth restriction and are positively associated with neonatal birth weight. ROC analysis indicates that HE4 has a moderate diagnostic performance in predicting SGA infants. However, maternal HE4 levels were not significantly associated with short-term perinatal outcomes, including Apgar scores and neonatal intensive care unit requirement. These findings suggest that maternal serum HE4 may serve as complementary biomarker for assessing the severity of fetal growth restriction, although further large-scale prospective studies are required to clarify its clinical utility.