Türkiye'de mental sağlık turizminin mevcut durumu ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı analizi
The current state of mental health tourism in Türkiye and a comparative analysis with other countries
- Tez No: 999454
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GERÇEK ÖTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Psikoloji, Healthcare Management, Tourism, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mental iyi oluş, Sağlık turizmi, Wellness turizm, Mental well-being, Medical tourism, Wellness Tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de gelişmekte olan mental sağlık turizminin güncel durumunu uluslararası örneklerle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Türkiye'nin bu alandaki potansiyeli; rekabet koşulları, ekonomik etkiler ve sektör için sağlayabileceği fırsatlar üzerinden ele alınarak, ulusal turizm politikalarının geliştirilmesine katkı sunulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel yaklaşım temelinde literatür taraması yoluyla yürütülmüştür. 2005–2025 yılları arasında yayımlanan ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar; belirlenen dahil edilme kriterlerine uygunluğu sağlanan ve tam metnine erişilebilen kaynaklar arasından seçilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi, betimsel analiz ve karşılaştırmalı analiz teknikleri kullanılmıştır. Örneklem ise Türkiye'nin yanı sıra, amaçlı ve ölçüt örnekleme yoluyla seçilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İtalya, Çin, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Costa Rica'dan oluşmaktadır. Bulgular: Analiz değerlendirmesinde ülkelerin mental sağlık turizm alanındaki güçlü ve zayıf yönlerinin farklılaştığı; ancak fırsat ve tehditlerin çoğunlukla ortak eğilimler gösterdiği saptanmıştır. ABD ve Japonya güçlü altyapılarıyla öne çıkarken; İtalya ve Çin'in belirli alanlarda gelişime ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Türkiye ile birlikte BAE'nin yatırım ve marka oluşturma süreçlerinde ilerleme sağladığı, Costa Rica'nın ise doğa temelli programlarda rekabet üstünlüğü taşıdığı saptanmıştır. Ancak Türkiye; yüksek doğal kaynak potansiyeli, engelli fiyatlama ve stratejik konumuna rağmen uzman personel, tesisleşme ve planlama alanlarında gelişim gereksinimi taşımaktadır. Mental sağlık turizmi alanında sistematik politikaların geliştirilmesi, Türkiye'nin rekabet gücünü artırabilecek önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Sonuç: Türkiye'nin mental sağlık turizmde rekabet gücünü ve sürdürülebilirliğini artırmak için hizmet kalitesinin yükseltilmesi, uzman personelin güçlendirilmesi ve dış tanıtım politikalarının etkinleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the current state of mental health tourism developing in Türkiye by comparing it with international examples. Türkiye's potential in this field is examined in terms of competitive conditions, economic impacts, and sectoral opportunities, with the aim of contributing to the development of national tourism policies. Material and Methods: This study was conducted using a qualitative approach based on a literature review. National and international scientific studies published between 2005 and 2025 were selected from sources that met the defined inclusion criteria and had accessible full texts. Content analysis, descriptive analysis, and comparative analysis techniques were employed. The sample includes Türkiye as well as the United States of America (USA), Italy, China, Japan, the United Arab Emirates (UAE), and Costa Rica, selected through purposive and criterion sampling. Results: The findings indicate that countries differ in their strengths and weaknesses in the field of mental health tourism, while opportunities and threats largely reflect common trends. The USA and Japan stand out due to their strong infrastructure, whereas Italy and China require further development in specific areas. The UAE, along with Türkiye, has shown progress in investment and branding processes, while Costa Rica demonstrates a competitive advantage in nature-based programs. Despite its high natural resource potential, accessible pricing, and strategic location, Türkiye continues to face challenges related to qualified personnel, facility development, and planning. The establishment of systematic policies in mental health tourism is considered a significant opportunity to enhance Türkiye's competitiveness. Conclusion: To improve Türkiye's competitiveness and sustainability in mental health tourism, it is essential to enhance service quality, strengthen qualified human resources, and intensify international promotion policies.