Bağlanma stillerinin algılanan ilişki kalitesi üzerindeki etkisinde sosyal medya bağımlılığının aracı rolü
The mediating role of social media addiction in the effect of attachment styles on percevied relationship quality
- Tez No: 999482
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ÇETİNTULUM HUYUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Sosyal Medya Bağımlılığı, Algılanan İlişki Kalitesi, Romantik İlişkiler, Aracı Değişken, Bastırıcı Etki, Attachment Styles, Social Media Addiction, Perceived Relationship Quality, Romantic Relationships, Mediator Variable, Suppressor Effect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Romantik ilişkilerin başlatılması ve sürdürülmesinde dijital platformların giderek daha belirleyici olduğu günümüzde, bireylerin erken dönem bağlanma stillerinin romantik ilişkilere nasıl yansıdığı önemli bir araştırma alanı hâline gelmiş; sosyal medya kullanım düzeylerinin bu etkideki rolü ise önceki çalışmalarda yeterince ele alınmamıştır. Bu araştırmanın amacı; bağlanma stilleri (kaygılı ve kaçınmacı) ile algılanan romantik ilişki kalitesi arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının aracı rolünü incelemektir. İlişkisel tarama modeline dayalı çalışmanın örneklemini, 2025–2026 akademik yılında İstanbul'daki üniversitelerde öğrenim gören, 18–35 yaş aralığında ve romantik ilişki deneyimine sahip 463 genç yetişkin (242 kadın, 220 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği – Yetişkin Formu ve Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği kullanılmış; veriler SPSS ve PROCESS Macro (Model 4) ile analiz edilmiştir. Bulgular, kaygılı ve kaçınmacı bağlanma stillerinin sosyal medya bağımlılığını pozitif; sosyal medya bağımlılığının ise algılanan romantik ilişki kalitesini negatif yönde anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Aracılık analizleri, kaygılı bağlanma ile ilişki kalitesi arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının tam aracı; kaçınmacı bağlanma modelinde ise kısmi aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu çalışma; sosyal medya bağımlılığının, bağlanma stilleri ile algılanan romantik ilişki kalitesi arasında önemli bir etken olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In today's context, where digital platforms have become increasingly influential in the initiation and maintenance of romantic relationships, the ways in which individuals' early attachment styles are reflected in their romantic relationships have emerged as an important area of research. However, the role of social media usage levels in this association has not been sufficiently addressed in previous studies. The aim of the present study is to examine the mediating role of social media addiction in the relationship between attachment styles (anxious and avoidant) and perceived romantic relationship quality. Based on a correlational research design, the sample of the study consisted of 463 young adults (242 women, 220 men) aged between 18 and 35, who were enrolled in universities in Istanbul during the 2025–2026 academic year and had experience in a romantic relationship. The Experiences in Close Relationships Inventory-II, the Social Media Addiction Scale – Adult Form, and the Perceived Romantic Relationship Quality Scale were used as data collection instruments. Data were analyzed using SPSS and PROCESS Macro (Model 4). The findings indicated that anxious and avoidant attachment styles positively predicted social media addiction, whereas social media addiction significantly and negatively predicted perceived romantic relationship quality. Mediation analyses revealed that social media addiction fully mediated the relationship between anxious attachment and relationship quality, while it partially mediated the relationship in the avoidant attachment model. In conclusion, this study demonstrates that social media addiction constitutes a significant factor in the relationship between attachment styles and perceived romantic relationship quality.