Japon mimarlığında batı etkisi: Modernizm, kimlik ve kültürel etkileşim üzerine bir inceleme
Western influence in Japanese architecture: A study on modernism, identity, and cultural interaction
  1. Tez No: 999507
  2. Yazar: ESRA YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE GÜNDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ando, Tadao, Japon mimarisi, Japonya, Kimlik dönüşümü, Kültürlerarası iletişim, Kültürlerarası ilişkiler, Modernizm, Ando, Tadao, Japanese architecture, Japan, Identity transformation, Intercultural communication, Intercultural relations, Modernism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Batı modernizmi ile Japon mimarlığı arasındaki kültürel etkileşimleri, yalnızca biçimsel aktarım düzeyinde değil, mekânın anlamlandırılması, kimliğin dönüşümü boyutlarıyla irdelemektedir. Modern mimarlığın evrensel ilkeler üretme iddiası, Japonya bağlamında gelenekler, estetik kabuller ve yerel mekânsal yaklaşımlar ile karşı karşıya geldiğinde ortaya çok katmanlı bir mimari söylem çıkmaktadır. Araştırma, Japon mimarlığının dönüşüm sürecini, Batıdan gelen modern ilkeler ile Japonya'nın tarihsel ve kültürel birikimi arasındaki etkileşim ve eleştirel yaklaşım çerçevesinde ele almaktadır. Kenneth Frampton'un eleştirel bölgeselcilik yaklaşımı, Arata Isozaki'nin“Japon-luk”(Japan-ness) kavramı ve Doğu-Batı düşünce sistemleri arasındaki farklılıklar çalışmanın temel referans noktalarıdır. Bu bağlamda, Batı modernizmiyle temasın Japon mimarlığında yarattığı kırılma ve dönüşüm süreçleri, erken dönemde (1920–1945) Kunio Maekawa, Junzo Sakakura gibi Batı'yla etkileşim kurmuş mimarların“yorumlayıcı uyum”stratejileri; yakın dönemde ise (1945-2000) Kenzo Tange, Arata Isozaki, Tadao Ando, Toyo Ito gibi mimarların“eleştirel dönüşüm”eğilimleri üzerinden okunmuştur. Metodoloji olarak Modern Japon mimarlığının kimlik dönüşümü, konunun çok katmanlı yapısını bütüncül biçimde değerlendirmeyi mümkün hale getirebilmek için Batı ile kurduğu etkileşimlerin kuramsal çerçeve ve tarihsel sürecin incelenmesine dayanmaktadır. Çalışmada, 20. yüzyıl boyunca Modern mimarlığın Japonya'da nasıl karşılık bulduğu incelenmiş olup mimarlar, kavramlar ve kültürel etkileşimler üzerinden yapılan değerlendirmeler doğrultusunda Modern Japon mimarlığının gelişimini şekillendiren ilişkilerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Buna göre, Japonya'da Modern mimarlığın gelişimi biçimsel bir aktarım süreci olarak değil, kültürel etkileşim, yeniden yorumlama ve eleştirel uyarlama üzerinden ilerleyen bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Modern Japon mimarlığında Batı etkisinin mekânsal, kavramsal ve kültürel düzeylerde özgün yaklaşımlar üreterek bir kimlik dönüşüm sürecini şekillendirdiğini ve Modernizmin Japonya bağlamında evrensellik ile yerellik arasında yeniden tanımlanan mimari bir kimlik olarak ortaya çıktığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the cultural interactions between Western modernism and Japanese architecture not only at the level of formal transfer, but also through the dimensions of spatial meaning-making and identity transformation. When the universal principles claimed by Modern architecture encounter Japanese traditions, aesthetic conventions, and spatial approaches, a multilayered architectural discourse emerges. The research addresses the transformation of Japanese architecture within the framework of interaction and critical approach between Western principles and Japan's historical and cultural accumulation. Kenneth Frampton's concept of critical regionalism, Arata Isozaki's notion of“Japan-ness,”and the differences between Eastern and Western systems of thought constitute the main reference points of the study. Within this framework, the ruptures and transformation processes generated by encounters with Western modernism in Japanese architecture are examined through the“interpretive adaptation”strategies of architects such as Kunio Maekawa and Junzo Sakakura in the early period (1920–1945), and the“critical transformation”tendencies of architects including Kenzo Tange, Arata Isozaki, Tadao Ando, and Toyo Ito in the later period (1945–2000). Methodologically, the study examines the transformation of identity in modern Japanese architecture through an analysis of its interactions with the West, grounded in both a theoretical framework and a historical process, in order to address the multi-layered nature of the subject in a comprehensive manner. The study examines how Modern architecture was received in Japan throughout the twentieth century and aims to identify the relations that shaped the development of modern Japanese architecture through analyses of architects, concepts, and cultural interactions. Accordingly, this study examines the development of Modern architecture in Japan through cultural interaction, reinterpretation, and critical adaptation, rather than process of formal transfer. The study demonstrates that Western Influence in Japanese Architecture was fundamental to the transformation of architectural identity, generating original approaches at spatial, conceptual, and cultural levels, and that Modernism in the Japanese context emerged as an architectural identity redefined in relation to universality and locality.