Mersin (Myrtus communis l.)'de fenolik maddelerin mevsimsel değişimi, in vitro sekonder metabolit üretiminde bazı elisitörlerin etkileri ve flavonoid yolundaki gen ifadelerinin belirlenmesi
Seasonal variation of phenolic compounds, effects of some elicitors on in vitro secondary metabolite production, and determination of gene expression in the flavonoid pathway in myrtle (Myrtus communis l.)
  1. Tez No: 999511
  2. Yazar: HASİBE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Genetik, Agriculture, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Doku kültürü, Fenolik maddeler, Flavonoidler, Gen ifadesi, Myrtus communis L., Tissue culture, Phenolic matters, Flavonoids, Gene expression, Myrtus communis L.
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Mersin (Myrtus communis L.) bitkisi, içeriğinde bulunan zengin sekonder metabolitler nedeniyle uzun yıllardır çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çalışma, mersin bitkisinde fenolik madde biyosentezinin mevsimsel değişimini ve in vitro elisitör uygulamalarına verdiği yanıtı incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma üç aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada, 12 ay boyunca araziden toplanan mersin yapraklarında fenolik madde analizleri gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada, doku kültürü koşullarında salisilik asit, metil jasmonat ve 24-epibrassinolid elisitörlerinin fenolik madde sentezi üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Üçüncü aşamada ise, söz konusu elisitör uygulamalarının flavonoid biyosentezinden sorumlu genlerin ifade düzeyleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araziden toplanan örneklerde toplam fenolik madde içeriği en yüksek 99.06 mg/g KA ile temmuz ayında belirlenirken, aylara göre toplam flavonoid içeriğinde önemli bir farklılık olmamıştır. En yüksek mirisetin, gallik asit ve siringik asit içerikleri mayıs ayında sırasıyla 34.90, 205.30 ve 27.60 µg/g KA olarak saptanmıştır. Çalışmada aylık ortalama sıcaklık ile toplam fenolik, toplam fenolik ile toplam flavonoid ve mirisetin ile siringik asit arasında önemli pozitif korelasyon saptanmıştır. 20 gün süre ile in vitro elisitör uygulamalarının genel olarak 10 günlük uygulama süresine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Özellikle 20 gün süre ile MeJa uygulamalarının toplam fenolik ve toplam flavonoid sentezinde etkili olduğu görülmüştür. Kontrol dahil tüm in vitro elisitör uygulamalarında, flavonoid sentezinden sorumlu gen ifade düzeylerinin arazi koşullarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Elisitör uygulamaları içerisinde ise 50 µM MeJa uygulaması, gen ifade düzeyi bakımından oldukça etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The myrtle plant (Myrtus communis L.) has been used for various purposes for ages due to the rich secondary metabolites it contains. The present study aimed to investigate the seasonal changes in phenolic compound biosynthesis in the myrtle plant and its response to in vitro elicitor applications. The study was conducted in three stages. In the first stage, phenolic compound analyses were performed on myrtle leaves collected from the field over a 12 month period. In the second stage, the effects of the salicylic acid, methyl jasmonate, and 24-epibrassinolide applications on phenolic and flavonoid synthesis were incvestigated under in vitro conditions. In the third stage, the effects of the elicitor applications on the gene expression levels responsible for flavonoid biosynthesis were analyzed. The highest total phenolic content in the samples collected from the field was determined in july with 99.06 mg/g DW, while there was no significant difference in total flavonoid content over a 12-month period. The highest myricetin, gallic, and syringic acids content were dedected in may as 34.90, 205.30, and 27.60 µg/g DW, respectively. The study found a significant positive correlation between average monthly temperature and total phenolic content, total phenolic and total flavonoid contents, and myricetin and syringic acid contents. It has been determined that in vitro elicitor applications over a 20-day period are generally more effective than those over a 10-day period. Specifically, MeJa applications for 20 days were found to be effective in increasing total phenolics and flavonoid synthesis. In all in vitro elicitor applications, including the control, gene expression levels responsible for flavonoid synthesis were found to be higher than under the field conditions. Among the elicitor applications, the 50 µM MeJa application was highly effective in terms of gene expression levels.