21. yüzyılın ilk çeyreğinde klasik gitar için bestelenmiş eserlerdeki postmodernist etkiler: Brouwer, Goss, Assad, Sierra, Bogdanović, Şaklar, Kuhar, Dyens, Çoğulu örnekleri üzerinden bir inceleme
Postmodernist influences in works composed for the classical guitar in the first quarter of the 21st century: An analysis through examples by Brouwer, Goss, Assad, Sierra, Bogdanović, Şaklar, Kuhar, Dyens, and Çoğulu
  1. Tez No: 999641
  2. Yazar: HALİL LEVENT SİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM DEMİREL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, klasik gitar, 21. yüzyıl klasik gitar müziği, Leo Brouwer, Roland Dyens, Stephen Goss, Sergio Assad, Roberto Sierra, Dušan Bogdanović, Nejc Kuhar, Ceyhun Şaklar, Tolgahan Çoğulu, mikrotonal gitar, Klasik müzik, Modern müzik, Çağdaş müzik, Postmodernism, classical guitar, 21st-century classical guitar music, Leo Brouwer, Roland Dyens, Stephen Goss, Sergio Assad, Roberto Sierra, Dušan Bogdanović, Nejc Kuhar, Ceyhun Şaklar, Tolgahan Çoğulu, microtonal guitar, Classical music, Modern music
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde (2000-2025) klasik gitar için bestelenen eserlerdeki postmodernist etkileri, örnek eserlerdeki postmodern unsurları analiz ederek açığa çıkarmayı, tarihi boyunca süregelen müziğin evriminin klasik gitardaki postmodern yankılanmasını vurgulamayı amaçlamaktadır. Postmodernizmin kavramsal çerçevesi, yalnızca geleneksel normların reddine değil, aynı zamanda tarihsel paradigmalarla kurulan eleştirel diyaloğa ve bu paradigmaların yeniden anlamlandırılmasına dayanır, geçmişin estetik, felsefi ve kültürel mirasını yıkımdan ziyade, onları dönüştürerek bir dil oluşturur. İnceleme, üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, postmodernizmin sanat ve düşüncedeki kökenleri, Jean-François Lyotard, Michel Foucault ve Jacques Derrida gibi düşünürlerin yaklaşımları ışığında tartışılmış, modernizmle olan kopuş noktaları ve sanatta yarattığı estetik dönüşüm irdelenmiştir. İkinci bölümde, müzikte postmodernizmin altyapısını oluşturan süreçler, postmodernizmin müzikteki izleri, ayrıca klasik gitarın 19. yüzyıl sonrası gelişimi, klasik gitarı postmodernizme hazırlayan süreçler ve günümüzdeki durumu ele alınmıştır. Çalışmanın odak noktasını, Leo Brouwer (d. 1939), Roland Dyens (1955 - 2016), Stephen Goss (d. 1964), Sergio Assad (d. 1952), Roberto Sierra (d. 1953), Dušan Bogdanović (d. 1955), Ceyhun Şaklar (1971), Nejc Kuhar (d. 1987), Tolgahan Çoğulu (d. 1978) gibi klasik gitar müziğine 21. yüzyılda katkıda bulunmuş çeşitli bestecilerin müziklerindeki postmodernist yaklaşımları ele alınacaktır. İncelenen eserler şunlardır: Brouwer'dan Sonata No.3 - Del Decamerón Negro ve La Gran Sarabanda, Goss'tan Cantigas de Santiago ve Cinema Paradiso, Assad'dan Seikilos Epitaph's Fantasy, Sierra'dan Folias for Guitar and Orchestra, Bogdanović'ten Suite Brève, Şaklar'dan My Funny Valentine Paraphrases ve Brouwer Loops, Kuhar'dan Invocacion y Danza :), Dyens'ten Triaela, Çoğulu'dan Anatolian Moon ve 6 Little Pieces for Microtonal Guitar. Bu eserler, postmodernist estetiğin klasik gitardaki yansımalarının çeşitli yönlerini keşfetmeye olanak tanımaktadır. Eserler Jonathan Kramer ve Beatrice Ramaut-Chevassus'un postmodern müziğin manifestosu niteliğindeki çalışmalarında belirttikleri unsurlar bakımından analiz edilecektir. Çalışma bu yöntemle klasik gitar müziğindeki postmodernist etkilerin açıkça ortaya çıkarılarak somutlaştırılmasını, klasik gitarın çağdaş repertuarındaki çeşitliliği anlamaya ve ortaya koymaya yönelik bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışma, 21. yüzyıl klasik gitar müziğinin dilini anlamak açısından henüz nadir bulunan kaynaklardan biri olma hedefini ve potansiyelini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal postmodernist influences in works composed for the classical guitar in the first quarter of the 21st century (2000–2025) by analyzing postmodern elements in selected works, and to emphasize the postmodern resonance of the historical evolution of music within the classical guitar repertoire. The conceptual framework of postmodernism is based not only on the rejection of traditional norms, but also on a critical dialogue established with historical paradigms and the reinterpretation of these paradigms; rather than destroying the aesthetic, philosophical, and cultural heritage of the past, it constructs a language by transforming them. The study consists of three main sections. In the first section, the origins of postmodernism in art and thought are discussed in the light of the approaches of thinkers such as Jean-François Lyotard, Michel Foucault, and Jacques Derrida, and the points of rupture with modernism and the aesthetic transformation it has brought about in art are examined. In the second section, the processes that form the foundation of postmodernism in music, the traces of postmodernism in music, as well as the development of the classical guitar after the 19th century, the processes that prepared the classical guitar for postmodernism, and its current state are addressed. The focal point of the study is the examination of postmodernist approaches in the music of various composers who have contributed to classical guitar music in the 21st century, such as Leo Brouwer (b. 1939), Roland Dyens (1955–2016), Stephen Goss (b. 1964), Sergio Assad (b. 1952), Roberto Sierra (b. 1953), Dušan Bogdanović (b. 1955), Ceyhun Şaklar, Nejc Kuhar (b. 1987), and Tolgahan Çoğulu (b. 1978). The works examined are as follows: Sonata No.3 – Del Decamerón Negro and La Gran Sarabanda by Brouwer, Cantigas de Santiago and Cinema Paradiso by Goss, Seikilos Epitaph's Fantasy by Assad, Folias for Guitar and Orchestra by Sierra, Suite Brève by Bogdanović, My Funny Valentine Paraphrases and Brouwer Loops by Şaklar, Invocacion y Danza :) by Kuhar, Triaela by Dyens, and Anatolian Moon and 6 Little Pieces for Microtonal Guitar by Çoğulu. These works allow for the exploration of various aspects of the reflections of postmodernist aesthetics in the classical guitar. The works will be analyzed in terms of the elements identified in the studies by Jonathan Kramer and Beatrice Ramaut-Chevassus, which are considered to be of a manifesto-like nature for postmodern music. Through this method, the study aims to clearly reveal and concretize postmodernist influences in classical guitar music, and to present a perspective aimed at understanding and demonstrating the diversity of the contemporary classical guitar repertoire. In this context, the study carries the aim and potential of being one of the still rare sources for understanding the language of 21st century classical guitar music.