Alman milliyetçiliği bağlamında aşırı sağ hareketlerin dünü ve bugünü
The past and the present of the far right movements in the context of German nationalism
  1. Tez No: 668347
  2. Yazar: UĞUR BARAN HANAĞASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ POYRAZ GÜRSON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Milliyetçilik, Popülizm, Aşırı Sağ, Faşizm
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
21.yüzyıl'ın ilk çeyreği insanlık tarihinin kimi açılardan en parlak dönemi olarak adlandırılabilinir. Bioteknoloji ve bilişim teknolojisinin yaratığı devasa sıçrama, buna paralel olarak bildiğimiz ticaret ve iş kollarının farklılaşması ve çeşitlenmesi, siyasal aktörlerin klasik yönetim biçimlerine alternatif oluşturma biçimleri, bilginin ve medyanın dijitalize olarak ulaşılabilirliğinin fazlalaşması gibi bu dönenin kimi parlak noktalarını sıralamak mümkündür. Fakat, bu çağ bizi aynı zamanda kimi tanıdık sorunlarla da yüzleştiren bir çağ olmuştur. Özellikle, bu sorunların siyaset sahnesinde görülenleri çarpıcıdır. Küreselleşme ve neoliberal politikaların, unuttuğu ve vatandaştan tüketiciye dönüştürdüğü kitleler, gittikçe derinleşen gelir eşitsizliği, ve liberal demokrasilerin halkları temsil edememe sorunun yansımalarından biri olarak yorumlanan halk dalkavukluğu yapan popülist aşırı sağ siyasetin ötekileştirici ve ayrıştırıcı söylemi bu sorunların ilk akla gelenleridir. Bunlar arasında, giderek mevzi kazanan popülist aşırı sağ özellikle Avrupa ülkelerinin siyasi sahnelerinde kök salmakta ve çözüm üretmeden sadece toplumu kutuplaştırarak genel seçimlerde halklardan oy avlamayı başarabilmektedir. Kimilerine göre, bir yandan küresel dijital diktatörlükler (Facebook, Google, Instagram, Amazon vb.) dünyaya hükmetmeye talip iken öte yandan popülist siyasetçiler, bugünde, 20. Yüzyıl'ın iki savaş arası döneminin (1919-1939) tüm insanlığı bir dünya savaşına sürükleyen faşist söylemlerine başvurarak kitleleri cezbedebilmektedirler. Popülistler, tıpkı ortaçağ kent devletlerini çevreleyen yabancıların kente girmesini engelleyen kalın duvarları yeniden inşa etmek için Avrupa Birliği devletleri arasındaki sınırsızlığa son vermek ve güvenlik endişesi ile içe dönük bir mono-etnik bir yapı oluşturmanın siyasetini yapmaktadırlar. Yaşlanan Kıta Avrupası'nın, ekonomik, siyasal ve kültürel olarak en etkili aktörlerinin biri olan Almanya da, popülist aşırı sağın etkin olmaya başladığı bir ülkedir. Nasyonal Sosyalizmin iktidar olduğu dönemde (1933-1945) ultra milliyetçilik, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı deneyimleyip, çıkan savaşta birçok insanını kaybetmiş ve savaş sonrasında ikiye bölünmüş (Federal Almanya ve Demokratik Almanya) bir ülke olan Almanya'da, bilhassa, 2008 Ekonomik Krizi ve 2011 Suriye İç Savaşı'ndan kaçan Suriyeli göçmen ve mültecilerin Almanya gelişi ile birlikte aşırı sağ hareketler ülkede kıpırdanmaya başlamış ve artık Alman siyasetinin etkin aktörleri olmuşlardır. Tezimizin amacı, takriben 200 yıllık bir geçmişe sahip olan Alman milliyetçiliğin, bugünkü popülist aşırı sağ ile bağını ortaya koymak ve bu bağın nedenlerini araştırmaktır. Tezimiz, Alman halkının tarih sahnesindeki serüvenini ve millet olma sürecinin vakasal ve fikri altyapısını. Alman milliyetçiliğinin deneyimlediği iki dünya savaşını ve 1920'lerde ki Weimar demokrasisi sürecini, faşizmin Alman versiyonu olan aşırı sağ Nazizm'in Almanya'da sahne alışını ve milyonların hayatına mal oluşunu, bugün demokrasi için tehdit olan Alman popülist aşırı sağını izah edebilmek için analiz etmektedir. Bugünkü popülist aşırı sağ, 2004'de Amerikalı yazar Ralph Keyes'in (1946- ) ürettiği, ''post-truth'' (gerçek sonrası) bir dönemin mekanizmaları olan sahte haberleri, halk dalkavukluğu içeren propagandist söylemleri, problemi tespit edip çözüm önermeyen parti programları ile tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi Alman siyasetinde de özellikle PEGIDA hareketi ve Alternative für Deutschland Partisi sayesinde kullanabilmektedir. Bunun yansıması olarak, 2013'te kurulan, yabancı/göçmen düşmanlığı, düzen karşıtlığı ve Avrupa Birliği şüpheciliğini parti söyleminin kalbine koyan Alternatif für Deutschland (AfD) 2017 Almanya Genel Seçimleri'nde yüzde %12.6 oy alıp Alman Parlamentosu'na 88 milletvekili göndererek Alman siyasetinde büyük bir meydan okumuş, 2021 genel seçimlerini beklemektedir. Tezimiz, bu siyasal hareketin ve partinin Almanya'da ki başarısının arkasında birkaç sebep olduğunu iddia etmektedir. Bu sebeplerin en öne çıkanları, Alman halkında yaygın olan mevcut siyasal sisteme ve onun aktörlerine duyulan güvenin azalması, özellikle refah devleti modelinin bir krize girip doğu Almanya kentlerinde bunun işsizlik ile birleşmesinin Almanların bir bölümünde yarattığı hoşnutsuzluk, 1960'lardan beri ülkeye kabul edilen özellikle Türk göçmenlerin oluşturduğu yabancıların yanına bir de 2011 sonrasında kabul edilen Suriyelilerin Alman toplumuna entegrasyonlarında yaşanan sıkıntılar olarak sıralanabilinir. Tezimiz, bugün Avrupa Birliği'nin çok önemli bir parçası olan Almanya'nın demokrasisinin tıpkı 1920'lerdeki Weimar döneminin içine girdiği demokratik krize benzer bir duruma düşebileceğini, popülizme karşı siyasal aktörlerin ve halkın bilinçli ve organize bir duruş sergilemezlerse tıpkı Hitler'in Nazi Partisi'nin iktidara yürüyüşünün post-modern bir versiyonunun, PEGIDA ve Alternative für Deutschland (AfD) için de geçerli olabileceğini göstermeye çalışarak literatüre bu anlamda bir katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Tez çalışmasının araştırılması ve hipotezlerin desteklenmesi için ağırlıklı olarak nitel yöntemler kullanılmıştır. Bunun yanı sıra konunun daha iyi resmedilmesi maksadıyla istatistikler ve ilgili raporlar kullanılmıştır. Alman milliyetçiliğinin tarihsel arka planı ve bugünkü manzarası birincil ve ikincil kaynaklardan faydalanılarak anlatılmıştır. Konunun uzmanlarının eserlerinin yanı sıra, hatıralar, gazete ve dergi alıntıları da konunun derinlemesine incelenmesi için kullanılmıştır. İnternet üzerinden ulaşılan çevrimiçi kütüphaneler ve arşivlerden faydalanılmıştır. Bununla birlikte, güncel siyasette olan aşırı sağ popülist Alternative für Deutschland'ın parti programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first quarter of the 21. Century can be regarded as the brightest era of the mankind history. The great leap of the converge of biotechnology and IT technology, the emerge of new trade and profession branches, the creation of the new administration systems by the political actors, the digitalization of knowledge and high accessibility can be listed as major points to be mentioned in that sense. However, the era has been the one that made us face with some new and some familiar problems. Especially, the problems that seen in the stage of politics are striking. The masses forgotten and converted to consumerists from citizens by the globalization and neoliberal politics, deepening income inequality and the rise of populism that puts forward otherization and polarization policies as a reflection of the liberal democracies that fail to represent its people. Especially, populist far right is continiously rooted in the European politics and it hunts the vote of the people by criticising the system and many things (existence of foreigners, Eurozone, establishment, parliamentary system etc.) without proposing solutions for them. For some, digital dictatorships namely Facebook, Google, Instagram, Amazon etc. demand to rule the world, populist far right attracts the people by using the similar fascist discources of the inter war period (1919-1939). Populists want to build walls and surround the nation states in Europe similarly the middle age city states who were surrounded by the walls to prevent the strangers (today's foreigner workers, migrants, refugees) to enter the city. Germany, which is an economically, politically and culturally influential actor of the aging Continental Europe, has been a country affected by the rise of the populist far right. Germany, which had experienced ultra nationalism, xenophobia and racism in the Nazi Era (1933-1945), lost many of its citizens in the Second World War. Also, it was divided after the war (Federal Republic of Germany and German Democratic Republic. Populist far right started to rise especially after 2008 Economic Crisis and refugee crisis of 2011 Syrian Civil War and became prominent actor of German politics. The purpose of the dissertation is to expose the link between German nationalism dated back roughly to 200 years ago and populist far right, also to explore reasons of this link. The adventure of the German nation in the stage of history and its ideological and factual basis, two world wars that is experienced by the German nationalism, Weimar democracy of 1920s and Nazizm which was a German version of fascism that costed the lives of millions are explained in order to explain German populist far right that is a threat on democracy. Like in other countries in German politics as well there are populist movements. PEGIDA movement and Alternative für Deutschland party (AfD) (two important populist far right entities) have been using the methods of post-truth (coined by Ralph Keyes in 2004) mechanism which falsifies the news, producing discourses of public flattering and introducing party programmes that doesn't put forward solutions to the problems. In result, AfD, which holds the idea of anomisty against the foreigner and migrants , gained %12.6 of the popular vote in 2017 German elections and sent 88 deputies to the German Parliament. It awaits for the 2021 elections. The dissertation attempts to explore the reasons of AfD's success namely the loss of trust of the citizens vis-a-vis the German political system and its actors, especially the welfare state model's changing shape and the unemployment and the discontent among Germans. Also, Germans, who are dissatisfied with the integration of the foreign workers mostly Turks (since 1960s), are now challenging with the Syrians' integration who came to Germany. Dissertation strives to show a similar postmodern power taking of PEGIDA and AfD in the EU member country Germany can happen like Nazis did in the fall of the Weimar Republic if German politicians and public wouldn't perform a concious and organized stand against populism. Mostly qualitative methods were used in order to explore and supprt the hypotheses of the dissertation. Also, statistics and related methods were used. In order to describe the historical background of the German nationalism primary and secondary resources, memoirs, journal and newspaper artices were used. Also, the party programme of populist far right party Alternative für Deutschland was used in the dissertation. KEYWORDS: Germany, Nationalism, Populism, Far Right, Fascism