Üç boyutlu ayakkabı izlerinin olay yerinden elde edilmesinde ve incelenmesinde kullanılan teknik ve yöntemler
The examination techniques and methods of three dimensional footwear evidences collected from the crime scenes
- Tez No: 194524
- Danışmanlar: PROF.DR. NECMİ ÇEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Olay Yeri, Delil, Üç Boyutlu Ayakkabı zleri, Fotoğraflama, Kalıplama, Crime Scene, Evidence, Three Dimensional Footwear Evidence, Photography, Casting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETÜç Boyutlu Ayakkabı zlerinin Olay Yerinden Elde Edilmesinde ve ncelenmesinde KullanılanTeknik ve Yöntemler.21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız bu dönemde bilimsel düşünmek ve buna görehareket etmenin insan hakları ve özgürlükleri açısından ne derece önemli olduğu ortadadır.Ayrıca bu dönemin en önemli özelliklerinden birisi de Avrupa Birliğine giriş sürecindeolmamızdır.Ülkemizde, suç sonrası olay yerlerinden elde edilen delilleri bilimsel teknik ve yöntemlerleinceleyip sonuçlandırmakla görevli kurumlar: Adli Tıp Kurumu, Üniversitelerin ilgili ana bilimdalları, Kriminal Polis Laboratuarları ve Jandarma Kriminal Laboratuarlarıdır. Delildensanığa ulaşma prensibini ilke edinmiş bu kurumlar hukuk devletinin olmazsaolmazlarındandır.Suçlarla mücadele ve suçluların yakalanıp adalete teslim edilmesi kapsamında, olay yeriincelemesi esnasında ayakkabı izlerinin, gerek yetişmiş personel eksikliğinden gerekse deekipman ve teçhizat yetersizliğinden dolayı çoğunlukla ihmal edildiği bilinmektedir.Bu çalışmada, üç boyutlu ayakkabı izlerinin olay yerinden elde edilmesinde veincelenmesinde kullanılan teknik ve yöntemlerin uluslararası arenada kendini kabul ettirmişkurumlar tarafından nasıl yapıldığı araştırılarak kendi çalışma alanımızda uygulanmasınaçalışılmıştır.Tez içerisinde, Adana Kriminal Polis Laboratuarı Müdürlüğünün sorumluluk bölgesindebulunan illerden, Adana Kriminal Polis Laboratuarı Müdürlüğü z nceleme Şubesine 2001-2005 yılları içerisinde, incelenme talebiyle gelen 44 adet ayakkabı izi delili çalışma kapsamınaalınarak irdelenmiştir. ncelenen 44 adet ayakkabı izi delilinden % 23'üne irtibat verilmiş, %11'ine irtibat verilememiş, % 58'inin klasik özelliklerinin aynı olduğu belirlenmiş, ancak irtibatverebilecek ölçüde karakteristik özelliklere rastlanılamamış, % 8'inin teşhis niteliğibulunmadığı tespit edilmiştir. nceleme talebinde bulunan makamlar değerlendirildiğinde polismakamları % 79 ile ilk sırada yer almakta, bunu % 14'lük oranla jandarma makamları, %7'lik oranla Cumhuriyet Başsavcılıkları izlemektedir. nceleme taleplerinin bölgedeki illeregöre dağılımında ise Adana % 51'lik oranla birinci sırada yer almakta, Adana'yı % 18'likoranla Gaziantep ve % 14'lük oranla Mersin illeri izlemektedir.Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak suçluların kullandıkları teknik veyöntemlerde de gelişmeler olmaktadır. Dolayısıyla bütün Adli Bilim uzmanları gibi Ayakkabızi nceleme uzmanları da dünyadaki yenilikleri takip ederek kendilerini sürekli geliştirmekzorundadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Examination Techniques and Methods of Three Dimensional Footwear EvidencesCollected from The Crime ScenesIn this period, the first quarter of 21. Century, it is very clear to understand thinkingscientific and move in a scientific way for human rights and liberty. Furthermore, one moreimportant feature of this period for our country is the continueing process to access theEuropean Union.In Turkey, there are four assosications examining the evidences collected from crimescenes with scientific technics and methods are: Turkish Council of Forensic Medicine, relatedmain science branches of universities, Criminal Police Laboratories and Criminal Laboratoriesof Gendarme. These assosications which perceive the principle of reaching the suspect fromevidences are a must for a law-state.It is known that in the crime scene investigation, the footwear evidences are generallyneglected by the crime scene investigators because of the inadequacy of number of the expertsof footwear evidence or insufficiency of the technical materials.In this study, how to make and which methods are being used by the internationalassosications which are interested in three dimensional footwear evidences collected from thecrime scenes and examined in the laboratory, and the methods are put into practice in ourworking area were searched.Also in this thesis, 44 footwear evidences that were brought to Adana Criminal PoliceLaboratory Mark Examination Branch from various provinces between 2001-2005 wereanalyzed. 23% of the 44 footwear evidences that have been studied were matched with suspects?footwears, while 11% of the 44 footwear evidences were identified as negative match. 58% ofthe evidences had the same classical characteristics but not enough individual characteristicswith the suspects? footwears, and 8% of the evidences had neither classical nor individualcharacteristics. We have also studied the associations who requested such investigations are asfollows; Police departments lead with 79%, secondly the Gendarme departments with 14% andChief Prosecutor?s Offices follow by 7%. The percentage of the cities that requested thefootwear evidence investigations are, Adana by 51% , Gaziantep is second by 18% and Mersinis the third by 14%.The techniques and methods that criminals use change and improve parallel to theadvances in science and technology. Consequently, the new trends about this branch must befollowed closely by the Footwear Examination experts and improve themselves continually.