Ateş nedeniyle çocuklarını acil servise getiren ebeveynlerin ateşe yönelik yaklaşımları ve febril konvülsiyon hakkındaki bilgi düzeyleri
Parents' approaches to fever and their knowledge levels about febrile convulsions among those presenting to the emergency department due to fever
  1. Tez No: 999654
  2. Yazar: İREM KAZAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARDAŞ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, ateş yönetimi, febril konvülsiyon, acil servis, hemşirelik, Child, fever management, febrile convulsion, emergency room, nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, acil servise ateş nedeniyle başvuran çocukların ebeveynlerinin ateşe yönelik yaklaşımlarını ve febril konvülsiyon konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapıldı. Araştırmanın evrenini, Kars ilinde bulunan bir hastanenin çocuk acil servisine Haziran–Aralık 2025 tarihleri arasında, ateş şikayetiyle başvuran 6 ay–6 yaş grubu çocukların ebeveynleri oluşturdu. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Ebeveyn Ateş Yönetimi Ölçeği ve Ebeveynler/Bakım Vericiler İçin Febril Konvülsiyon Bilgi Ölçeği kullanılarak toplandı. Ebeveyn Ateş Yönetimi Ölçeği puan ortalamasının 36,40±2,18 olduğu ve ebeveynlerin ateş yönetimi puanlarının yüksek olduğu saptandı. Febril Konvülsiyon Bilgi Ölçeği puan ortalamasının 25,81±4,93 olduğu ve ebeveynlerin bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlendi. Eğitim düzeyi yüksek olan ebeveynlerin, çalışan annelerin, çekirdek ailede yaşayanların ve ateşe yönelik eğitim alanların febril konvülsiyon bilgi düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Ebeveynlerin ateş yönetimi ile febril konvülsiyon bilgi düzeyleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study was conducted to determine the approaches to fever and the level of knowledge regarding febrile convulsions among parents of children who were admitted to the emergency department with complaints of fever. The study population consisted of parents of children aged 6 months to 6 years who presented with fever to the pediatric emergency department of a hospital in Kars between June and December 2025. Data were collected using the Introductory Information Form, the Parent Fever Management Scale, and the Febrile Convulsion Knowledge Scale for Parents/Caregivers. The mean score of the Parent Fever Management Scale was 36.40 ± 2.18, indicating that parents had high levels of fever management practices. The mean score of the Febrile Convulsion Knowledge Scale was 25.81 ± 4.93, demonstrating a moderate level of knowledge among parents. Parents with higher educational levels, working mothers, those living in nuclear families, and those who had received education about fever had significantly higher levels of knowledge regarding febrile convulsions. No statistically significant relationship was found between parents' fever management practices and their level of knowledge about febrile convulsions.