Türkiye'de sivil toplumun Avrupalılaşması: Alevi dernekleri örnekleri
The Europeanization of civil society in Türkiye: Examples of Alevi associations
  1. Tez No: 999663
  2. Yazar: VAHAP MEŞEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Din, Political Science, Sociology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, Avrupa Birliği, Sivil Toplum Kuruluşları, Alevi, Alevi Örgütleri, Din, Kamu-sivil toplum kuruluşu iş birliği, Europeanization, European Union, Civil Society Organizations, Alevis, Alevi Organizations, Religion, Public-non-governmental organization cooperation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de 1950'li yıllarla birlikte başlayan iç göçler Türkiye'nin toplumsal yapısını önemli derecede etkilemiştir. Bu değişiklikten Türk toplumunun asli unsurlarından biri olan Alevi toplumu da dikkate değer şekilde etkilenmiş ve iç dinamikleri açısından kırılmalar ve dönüşümler yaşamıştır. Değişim ve dönüşüm sürecinde, Alevi toplumunun temel yapısı olan dede – talip ilişkisi etkilenmiş, hatta bir çok örnekte tespit edildiği üzere kopmuştur. Kültürün ve geleneğin hem mevcut kuşaklar içinde yaşatılması hem de gelecek nesillere aktarılabilmesi için aleviler farklı oluşumlar geliştirmişlerdir. Özellikle köy ve küçük illerden büyük kentlere gelen Aleviler kurdukları sosyal kurumlar etrafında toplanarak varlıklarını sürdürmeye gayret etmişlerdir. İlk kuşakların acemice giriştikleri bu gayretler zaman içerisinde profesyonel STK'ların tesisine kadar uzanmıştır. Ancak STK'ların yapısı bu defa tartışma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmada özelde Alevi toplumu ve genelde Türk toplumu içerisinde zaman zaman tartışmalara neden olan Alevi STK'ları, Avrupalılaşma ve Avrupalılaşmaya katkıları açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internal migrations that began in Türkiye in the 1950s significantly impacted the country's social structure. The Alevi community, a fundamental element of Turkish society, was also greatly affected by this change, experiencing ruptures and transformations in its internal dynamics. During this process of change and transformation, the fundamental relationship between the Alevi spiritual leader (dede) and the disciple (talip) was affected and, in many cases, completely severed. To preserve their culture and traditions in the current generation and pass them on to future generations, Alevis established various organizations. Alevis who migrated, particularly from villages and small towns to large cities, tried to maintain their existence by gathering around the social institutions they established. These efforts, initially carried out clumsily by the first generations, eventually led to the establishment of professional NGOs. However, the structure of these NGOs has become a subject of debate today. This study evaluates Alevi civil society organizations, which have occasionally sparked debates both within the Alevi community and in Turkish society in general, in terms of their relationship with Europeanization and their contributions to this process.