Meme kanseri cerrahisi sonrası unilateral üst ekstremite lenfödemi olan ve olmayan hastalarda boyun ve omuz bölgesindeki miyofasiyal ağrı sendromu varlığının incelenmesi
Investigation of the presence of myofascial pain syndrome in the neck and shoulder region in patients with and without unilateral upper extremity lymphedema after breast cancer surgery
- Tez No: 999662
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN AKBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lenfödem, Meme kanseri, Miyofasyal ağrı sendromları, Tetik nokta, Lymphedema, Myofascial pain syndromes, Trigger points
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pelvik Sağlık ve Kadın Sağlığında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, unilateral meme kanseri cerrahisi geçirmiş bireylerde; lenfödemin varlığı ve şiddeti ile dominant tarafa göre dağılımının, boyun ve omuz bölgelerinde Miyofasiyal Ağrı Sendromu (MAS) gelişimi üzerindeki etkisini incelemekti. Çalışmada, 29 lenfödemi olan ve 22 lenfödemi olmayan kadın birey değerlendirildi. Tüm bireylerin demografik ve medikal verileri alındı. Lenfödem tanısı için Biyoempedans spektroskopisi ölçümü (L-Dex U 400) ve her iki üst ekstremiteye çevre ölçümü yapıldı. Bu ölçümler ile Frustum formülü kullanılarak hacim hesaplandı. Sternocleidomastoideus, Levator Scapulae, Trapezius, Scalenus, Supraspinatus ve İnfraspinatus kaslarında palpasyon yoluyla miyofasiyal tetik nokta (MTN) varlığına bakıldı. Aynı kasların basınç ağrı eşiği (J tech Algometer Commander), hafif dokunma/basınç duyusu değerlendirmesi (Semmes-Weinstein monofilamenti) ve doku dielektrik sabiti ölçümü (Moisture MeterD Compact) yapıldı. Çalışma sonucunda; meme kanseri cerrahisi sonrası lenfödemi olan bireylerdeki MTN sayısının, lenfödem gelişmemiş bireylere göre anlamlı düzeyde daha fazla olduğu tespit edildi (p<0,05). Bunun yanı sıra lenfödem varlığının, kas-fasyal sistem üzerinde ağrı, hassasiyet ve duyusal değişikliklere yol açabileceği görüldü (p<0,05). Dominant taraftan cerrahi geçirmiş bireyler ile dominant olmayan taraftan cerrahi geçirmiş bireylerde bulunan MTN sayısı arasında anlamlı bir fark olmadığı bulundu (p>0,05). Lenfödem evresi, süresi ve şiddeti arttıkça bireylerde görülen MTN sayısının arttığı görüldü (p<0,05). Sonuç olarak, lenfödem varlığı ve şiddeti, dominant- dominant olmayan taraftan bağımsız olarak MAS gelişme ihtimalini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of the presence and severity of lymphedema, as well as its distribution according to the dominant side, on the development of Myofascial Pain Syndrome (MAS) in the neck and shoulder regions of individuals who had undergone unilateral breast cancer surgery. A total of 51 female participants were evaluated, including 29 with lymphedema and 22 without lymphedema. Lymphedema was assessed using bioimpedance spectroscopy (L-Dex U 400), and circumferential measurements were taken on both upper extremities. These measurements were used to calculate using the Frustum formula. Palpation was performed to assess the presence of myofascial trigger points (MTPs) in the sternocleidomastoid, levator scapulae, trapezius, scalenus, supraspinatus, and infraspinatus muscles. On these muscles, pressure pain threshold (J-Tech Algometer Commander), light touch/pressure sensation (Semmes-Weinstein monofilament), and tissue dielectric constant measurements (Moisture MeterD Compact) were performed. The results indicated that individuals with post-breast cancer surgery lymphedema had a significantly higher number of MTPs compared to those without lymphedema (p<0.05). Furthermore, the presence of lymphedema was associated with increased pain, tenderness, and sensory alterations in the myofascial system (p<0.05). Moreover, as the stage, duration, and severity of lymphedema increased, the number of MTPs also increased, showing a statistically significant association (p<0.05). In conclusion, the presence and severity of lymphedema increase the likelihood of MAS development, independent of the dominant or non-dominant side.