Preterm bebeklerde parmakla besleme yönteminin stres ve konfor davranışlarına etkisinin incelenmesi
The effect of finger feeding method on stress and comfort behaviors in preterm infants
- Tez No: 999676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGÜL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bebek beslenmesi, Prematüre bebekler, Yenidoğanlar, Yoğun bakım üniteleri-neonatal, Infant nutrition, Intensive care units-neonatal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, preterm bebeklerde parmakla besleme yönteminin stres ve konfor davranışlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ön test–son test desenine sahip randomize kontrollü bu çalışma 72 preterm bebek ile yürütülmüştür. Veriler,“Preterm Bebek Tanıtım Formu”,“Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği”(YKDÖ) ve“Yenidoğan Stres Ölçeği”(YSÖ) kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki bebekler, tam oral beslenmeye geçene kadar, haftanın üç günü parmakla besleme yöntemiyle diğer günler orogastrik sonda (OG) ile beslenmiştir. Kontrol grubundaki bebekler, OG ile beslenmiştir. Deney grubunda, YKDÖ puan ortalamaları, çalışma öncesinde 19.75±3.46 iken çalışma sonrasında 13.42±3.04'e gerilemiş ve aradaki fark 6.33 puan olarak hesaplanmıştır. Bu azalma istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuş (F=208.84, p<0.001) ve yüksek etki büyüklüğü (Partial η²=0.856) elde edilmiştir. Kontrol grubunda da çalışma sonrası puanlarda düşüş gözlenmiş olup çalışma öncesi ortalama 22.69±3.08 iken çalışma sonrası 19.64±4.04'e gerilemiş, çalışma öncesi ve sonrası fark 3.05 puan olarak bulunmuştur. Bu değişim istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuş (F=44.58, p<0.001; Partial η²=0.56) olmakla birlikte, etki büyüklüğü deney grubuna kıyasla daha sınırlı kalmıştır. YSÖ puan ortalaması deney grubunda, çalışma öncesi 9.61±2.96 iken çalışma sonrası puan ortalaması 0.97±1.84'e gerilemiş ve bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup etki büyüklüğü çok yüksek çıkmıştır (F=670.21, η²=0.85). Kontrol grubunda da YSÖ puan ortalamaları 11.94±3.02'dan 7.42±3.17'e gerilemiş olup bu gerileme istatistiksel olarak anlamlı bulunmakla birlikte, etki büyüklüğü deney grubuna kıyasla daha sınırlı kalmıştır. Ayrıca deney grubunun tam oral beslenmeye geçiş süresi 3.69±0.13 gün iken, kontrol grubunda bu süre 6.41±0.60 gün olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, parmakla besleme yöntemi preterm bebeklerde stres ve konfor davranışlarını iyileştiren etkili bir uygulama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of the finger feeding method on stress and comfort behaviors in preterm infants. This randomized controlled study with a pretest–posttest design was carried out with 72 preterm infants. Data were collected using the Preterm Infant Identification Form, the Neonatal Comfort Behavior Scale (NCBS), and the Neonatal Stress Scale (NSS). Infants in the experimental group were fed using the finger feeding method three days a week until they transitioned to full oral feeding, and were fed via an orogastric tube (OG) on the remaining days. Infants in the control group were fed via OG. In the experimental group, the mean NCBS score was 19.75±3.46 before the study and decreased to 13.42±3.04 after the study, and the difference between measurements was calculated as 6.33 points. This decrease was found to be statistically significant (F=208.84, p<0.001), and a high effect size was obtained (Partial η²=0.856). In the control group, a decrease in scores was also observed over time; the mean score decreased from 22.69±3.08 before the study to 19.64±4.04 after the study, and the difference between pre- and post-study measurements was found to be 3.05 points. Although this change was found to be statistically significant (F=44.58, p<0.001; Partial η²=0.56), the effect size was more limited compared to the experimental group. The mean NSS score in the experimental group decreased from 9.61±2.96 before the study to 0.97±1.84 after the study, and this decrease was found to be statistically significant, with a very high effect size (F=670.21, η²=0.85). In the control group, the mean NSS score decreased from 11.94±3.02 to 7.42±3.17, and although this decrease was found to be statistically significant, the effect size was more limited compared to the experimental group. In addition, the time to transition to full oral feeding was 3.69±0.13 days in the experimental group, whereas this duration was determined as 6.41±0.60 days in the control group. As a result, the finger feeding method was determined to be an effective practice that improves stress and comfort behaviors in preterm infants.