Farklı biyofilmler içeren kök kanallarında şekillendirilmesi esnasında apikalden taşan bakteri miktarlarının belirlenmesi
Determination of the amount of bacteria extruded apically during the shaping of root canals containing different biofilms
  1. Tez No: 999677
  2. Yazar: ŞEYMA NUR PEKTAŞ İNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyofilm, bakteri, dentin tübülü, apikal ekstrüzyon, E. faecalis, C. albicans, miks biyofilm, biofilm, bacteria, dentinal tubule, apical extrusion, E. faecalis, C. albicans, mix biofilm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kök kanal sisteminde dentin tübüllerine yerleşen Enterococcus faecalis (E. faecalis), Candida albicans (C. albicans) ve bu iki mikroorganizmaların (MO) birlikte bulunduğu miks biyofilm ortamlarında, kök kanal şekillendirmesi sırasında meydana gelen apikal mikrobiyal taşmanın nicel olarak değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma 54 adet çekilmiş insan alt küçük azı dişi kullanılmıştır. Dişler otoklavda steril edildikten sonra, E. faecalis, C. albicans ve her iki MOyı içeren miks kültür ile kontamine edildi. Yedi gün süreyle inkübasyona bırakılan dişlerde biyofilm oluşumu sağlandıktan sonra, her gruptan rastgele seçilen bazı dişler kontrol grubu olarak ayrıldı ve kök kanal şekillendirilmesi yapılmadı. Geriye kalan tüm dişler deney grubunu oluşturdu, bu grupta kök kanal şekillendirmesi mekanik olarak gerçekleştirildi. Daha sonra tüm dişler steril distile su ile irige edilerek apikalden taşan sıvı bakteriyel ekim ve koloni oluşturan birim (CFU) sayımına tabi tutuldu. Gruplardaki dişlerin yarısında optik dansite (OD) tayini, yarısında ise kristal viyole (KV) ile boyama sonrası ışık mikroskobunda morfolojik inceleme ile biyofilm yapısı değerlendirildi. Bulgular: E. faecalis ve miks biyofilm gruplarında, C. albicans grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek koloni sayıları tespit edildi (P < 0.05). Kontrol ve deney grupları karşılaştırıldığında, tüm MO türlerinde deney grubunda koloni sayılarında istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi. Sonuç: Mekanik şekillendirmenin biyofilm uzaklaştırmada etkili olduğu, E. faecalis'in tekli ve miks biyofilm ortamlarında baskınlığını koruduğu, C. albicans'ın ise daha düşük üreme gösterdiği bulunmuştur. Bulgular, çoklu biyofilm modelleriyle yapılacak ileri çalışmaların endodontik tedaviye direnç mekanizmalarının anlaşılmasında önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to quantitatively evaluate apical microbial extrusion during root canal shaping in dentinal tubules colonized by Enterococcus faecalis( E. faecalis), Candida albicans (C. albicans), and a mixed biofilm formed by both microorganisms. Method: In this study, 54 extracted human mandibular premolars were used. After being sterilized in an autoclave, the teeth were contaminated with Enterococcus faecalis, Candida albicans, or a mixed culture containing both microorganisms. Following a seven day incubation period to allow biofilm formation, a subset of randomly selected teeth from each group was allocated as the control group, in which no root canal shaping was performed. The remaining specimens constituted the experimental group and underwent mechanical root canal shaping. Subsequently, all samples were irrigated with sterile distilled water, and the apically extruded fluid was collected for microbial culturing and CFU enumeration. In half of the specimens, OD (optical density) measurement was performed, while in the other half, biofilm morphology was evaluated using light microscopy following crystal violet staining. Results: In both the E. faecalis and mixed biofilm groups, significantly higher colony counts were observed compared to the C. albicans group (P < 0.05). When control and experimental groups were compared, all microbial species exhibited a statistically significant reduction in colony counts in the experimental group. Conclusion: Mechanical instrumentation was found to be effective in biofilm removal, with E. faecalis maintaining its dominance in both single and mixed biofilm models, while C. albicans exhibited lower growth. These findings indicate that further studies using multi-species biofilm models are essential to better understand resistance mechanisms in endodontic treatment. ii