Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of digital game addiction levels of faculty of Sports Sciences Students in terms of various variables
- Tez No: 999678
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKMEN KILINÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri, Oyun, Dijital Oyun Bağımlılığı, Sports Sciences, Game, Digital Game Addiction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin dijital oyun bağımlılık düzeylerinin çeşitli değişkenler (cinsiyet, okuduğu bölüm, akademik başarı, boş vakit değerlendirmesi, oyun oynama süresi ve oyun türü) açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde öğretim gören 371 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya 106 kadın ve 265 erkek olmak üzere toplam 371 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formu iki bölüm ve toplam 28 sorudan oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik değişkenlerle ilgili 7 ifade yer almaktadır. İkinci bölümde, 21 ifadeden oluşan“Üniversite Öğrencileri İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin demografik özelliklerinin sorgulandığı ve araştırma verilerinin toplanmasında çalışma amacı kapsamında gerekli bağımsız bazı değişkenlerin elde edilebilmesi için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla normallik analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda verilerin normal dağılım gösterdikleri tespit edilmiştir. Sosyo-demografik verilerin analizinde yüzde ve frekans analizi kullanılmıştır. Verilerin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. İkili grup karşılaştırmalarında independent t testi, üçlü ve daha fazla grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi ANOVA kullanılmıştır. ANOVA sonucunda çıkan farklılıklar post-hoc testlerinden Benferroni ile hangi gruptan kaynaklandığı belirlenmiştir. Değişkenler arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını tespit etmek amacıyla korelayson analizi yapılmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics 25 paket programından faydalanılmıştır. Sonuç olarak; Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı düzeyi düşük görünse de, bunun yine de yaygın bir risk alanı oluşturabileceği tahmin edilmektedir. Ayrıca, bağımlılığın akademik başarıdan çok oyun süresi, oyun türü ve cinsiyet gibi davranışsal değişkenlerle daha fazla ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the digital game addiction levels of students studying at the Faculty of Sports Sciences at Bingöl University in terms of various variables (gender, department of study, academic achievement, leisure time activities, duration of game playing, and game genre). The population of the study consisted of 371 students enrolled in the Faculty of Sports Sciences at Bingöl University during the 2023–2024 academic year. A total of 371 students, including 106 female and 265 male students, voluntarily participated in the study. The survey method was used as the data collection tool. The questionnaire consisted of two sections and a total of 28 items. The first section included 7 items related to demographic variables. In the second section, the“Digital Game Addiction Scale for University Students,”consisting of 21 items, was used. A personal information form was utilized to collect demographic characteristics of the students and to obtain the necessary independent variables within the scope of the study. A normality analysis was conducted to determine whether the data showed a normal distribution, and the results indicated that the data were normally distributed. Percentage and frequency analyses were used to analyze socio-demographic data. Arithmetic mean and standard deviation values were calculated for the data. Independent samples t-test was used for comparisons between two groups, while one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons among three or more groups. Differences identified as a result of ANOVA were examined using the Bonferroni post-hoc test to determine the source of the differences. Correlation analysis was conducted to determine whether there were any relationships among the variables. The results were evaluated at a 95% confidence interval with a significance level of p < 0.05. IBM SPSS Statistics 25 software package was used for data analysis. As a result; although the level of digital game addiction among students of the Faculty of Sports Sciences appears to be low, it is estimated that it may still constitute a widespread risk area. In addition, it has been concluded that addiction is related more to behavioral variables such as gaming duration, game type, and gender rather than academic achievement.