Profesyonel futbolcularda müsabaka sonrası rejenerasyon koşusu etkinliğinin tensiyomiyografi ile araştırılması
Evaluation of post-competition regeneration activity efficiency in professional football players with tensiomyography
  1. Tez No: 999687
  2. Yazar: İOAKİM İPSEFTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURBAY ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Rejenerasyon, Football, Regeneration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sporcularda oluşan yorgunluk, santral ve periferik faktörlerin etkili olduğu karmaşık bir durumdur. Yorulan sporcunun tekrar aynı seviyede performans sergileyebilmesi için vücudun yenilenmesi ve toparlanması gerekmektedir. Toparlanma süreci performansın maç öncesindeki kişisel referans olarak kabul edilen seviyeye ulaşmasıyla tamamlanır. Bu seviyeyi tanımlamak amacıyla kullanılan ve sporcunun aktif katılımını gerektiren fiziksel performans belirteçleri mevcuttur. İyi ayarlanmamış fiziksel aktiviteler ile toparlanmamış bir sporcuda yaralanma riskleri artmaktadır. Buna bağlı olarak, kasın kasılabilme durumunu pasif olarak ölçebilecek yöntemler toparlanma testleri için çok değerli olmaktadır. Çalışmamızda profesyonel futbolcularda ve egzersiz alışkanlığı olmayan bireylerde yoğun egzersiz, rejenerasyon koşusu öncesi ve sonrası kastaki kasılma değişimleri tensiyomiyografi ile araştırılmıştır. Amacımız pasif ve girişimsel olmayan bir yöntem olan tensiyomiyografi ile rejenerasyon antrenmanının kas kasılmasına olan etkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmamız müsabakaya katılan Sp1 (n=16), ağır antrenman yapan Sp2 (n=11), egzersiz alışkanlığı olmayan Egz3 (n=11) ve Knt4 (n=13) grupları içerecek şekilde planlandı. Sp1 grubunda müsabaka sonrası, Egz3 grubunda ağır egzersiz sonrası rejenerasyon koşusunun kasa etkisi TMG ile araştırıldı. Sp2 ve Egz3 grubunda ağır egzersizin kas kasılma aktivitesine etkisi TMG ile değerlendirildi. Bulgular: Sp1 ve Egz3 gruplarında rejenerasyon koşusunun öncesi sonrasına göre, TMG parametreleri değerlendirildiğinde, akut dönemde kas kasılmasında bir değişim saptanmadı (p>0,05). Sp2 ve Egz3 gruplarında ağır egzersizin akut etkisi sonucunda maksimal yer değiştirme (Dm) ve kasılma hızında (Vc) anlamlı bir şekilde azalma tespit edildi (p<0,05). Sp2 grubunda ağır antrenman sonrası öncesine oranla gecikme süresi (Td) anlamlı derecede azaldı (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda Sp1 ve Egz3 gruplarında rejenerasyon koşusu TMG parametreleriyle değerlendirildiğinde akut dönemde kas kasılmasında bir değişim saptanmadı. Bu durum rejenerasyon koşusunun etkisinin toparlanma yönünde olmadığını göstermektedir. Sp2 ve Egz3 gruplarında ağır egzersizin akut etkisi sonucunda TMG verilerinden maksimal yer değiştirme (Dm) ve kasılma hızı (Vc) anlamlı bir şekilde azalmaktadır. Gecikme süresi (Td) verisi Sp2 grubunda azalmaktadır. Yoğun egzersizin yarattığı etki ile kas kasılmasının, elastisitesinin ve kasılma hızının azaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fatigue in athletes is a complex condition in which central and peripheral factors are effective. In order for the tired athlete to perform at the same level again, the body needs to be renewed and recovered. The recovery process is completed when the performance reaches the level considered as the personal reference before the match. There are physical performance indicators that are used to define this level and require the active participation of the athlete. Risks of injury increase in an athlete who has not recovered with poorly adjusted physical activities. Accordingly, methods that can passively measure the contractility of the muscle are very valuable for recovery tests. In our study, changes in muscle contractions before and after intense exercise and regeneration run were investigated by tensiomyography in professional football players and individuals without exercise habits. Our aim is to investigate the effect of regeneration training with tensiomyography, which is a passive and non-invasive method, on muscle contractility. Method: Our study was planned to include Sp1 (n=16) participating in the competition, Sp2 (n=11) who did heavy training, Egz3 (n=11) and Knt4 (n=13) groups without exercise habits. The muscle effect of the regeneration run after the competition in the Sp1 group and after heavy exercise in the Egz3 group was investigated with TMG. The effect of heavy exercise on muscle contraction activity was evaluated with TMG in Sp2 and Egz3 groups. Results: When the TMG parameters were evaluated in the Sp1 and Egz3 groups compared to before and after the regeneration run, no change was found in muscle contractility in the acute period (p>0.05). A significant decrease was observed in maximal displacement (Dm) and contraction velocity (Vc) in the Sp2 and Egz3 groups as a result of the acute effect of heavy exercise (p<0.05). In the Sp2 group, the delay time (Td) decreased significantly after heavy training compared to before (p<0.05). Conclusions: In our study, when the regeneration run was evaluated with TMG parameters in the Sp1 and Egz3 groups, no change was found in muscle contractility in the acute period. This shows that the effect of the regeneration run is not in the direction of recovery. As a result of the acute effect of heavy exercise in Sp2 and Egz3 groups, maximal displacement (Dm) and contraction velocity (Vc) from TMG data decreased significantly. Delay time (Td) data decreased in the Sp2 group. It is seen that the contractility, elasticity and contraction speed of the muscle decrease with the effect of intense exercise.