Türkiye'de savaş muhabirliği eğitimi: Anadolu Ajansı Haber Akademisi örneği
War correspondent training in Turkey: The case of Anadolu Agency News Academy
- Tez No: 999740
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KURBANİ GEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Ajansı, Gazetecilik, Gazetecilik eğitimi, Anatolian Agency, Journalism, Journalism education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Daha sonrBu çalışma, Türkiye'de savaş haberciliği eğitiminin kurumsal bir örneği olarak Anadolu Ajansı Haber Akademisi tarafından 2012 yılından itibaren düzenlenen Savaş Muhabirliği Kurslarını, bu eğitimlere katılan ve sonrasında çatışma bölgelerinde görev yapan savaş muhabirlerinin saha deneyimleri ve mesleki pratikleri üzerinden incelemektedir. Araştırmanın temel problemi, savaş muhabirliği eğitiminin çok boyutlu riskler karşısında ne ölçüde yeterli olduğu ve sahadaki mesleki pratiklerle ne düzeyde örtüştüğüdür. Çalışma, Türkiye'de savaş muhabirliği eğitiminin sınırlı sayıda akademik çalışmada ele alınmış olmasından hareketle, bu alanı doğrudan araştırma nesnesi haline getirerek literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmıştır. Bu kapsamda, Anadolu Ajansı Haber Akademisi Savaş Muhabirliği Kurslarına katılmış ve çatışma bölgelerinde görev almış dokuz gazeteciyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, savaş muhabirliği eğitimlerinin, gazeteci güvenliğini merkeze alan bir yaklaşım geliştirdiği, özellikle fiziksel güvenlik, hayatta kalma ve ilk yardım eğitimlerinin sahada karşılık bulduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, psikolojik dayanıklılık, travma farkındalığı, kültürel hassasiyetler, yerel halkla iletişim, cinsiyet temelli riskler ve dijital-görsel teknolojilere yönelik eğitimlerin sınırlı kaldığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, Anadolu Ajansı Haber Akademisi Savaş Muhabirliği Kurslarının uluslararası standartlarla büyük ölçüde uyumlu, işlevsel ve sürdürülebilir bir model sunduğu, ancak değişen savaş dinamikleri ve dijitalleşen çatışma ortamları karşısında eğitim müfredatının daha dinamik, güncel ve cinsiyet duyarlı bir yapıya kavuşturulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. a doldurulacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the War Correspondence Courses organized by the Anadolu Agency News Academy since 2012 as an institutional example of war journalism training in Türkiye, focusing on the field experiences and professional practices of war correspondents who participated in these programs and subsequently worked in conflict zones. The main research problem addresses the extent to which war correspondence training adequately responds to multidimensional risks and how effectively it corresponds to professional practices in the field. Given the limited number of academic studies on war journalism training in Türkiye, this research contributes to the literature by treating training itself as a direct object of scholarly inquiry. The study employs a qualitative research design. In-depth interviews were conducted with nine journalists who attended the Anadolu Agency News Academy War Correspondence Courses and later served in conflict areas. The data were analyzed using thematic analysis. The findings reveal that war correspondence training places strong emphasis on journalist safety, particularly physical security, survival skills, and first aid training, all of which were found to be practically applicable in the field. However, the study also identifies limitations regarding psychological resilience, trauma awareness, cultural sensitivity, communication with local populations, gender-specific risks, and training related to digital and visual technologies. The study concludes that while the Anadolu Agency News Academy's War Correspondence Courses largely align with international standards and provide a functional and sustainable model, the curriculum requires further development to become more dynamic, up to date, and gender sensitive in response to evolving warfare dynamics and increasingly digitalized conflict environments.