Expanded kriteri taşıyankadaverik renal transplant hastaları ileev diyalizi hastalarınınuzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of long-term outcomes between expanded criteria donor cadaveric renal transplant recipients and home dialysis patients
  1. Tez No: 999763
  2. Yazar: EMRE KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADAM USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Nefroloji, General Surgery, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Expanded Criteria Donor, Home Hemodialysis, Kidney Transplantation, Survival Analysis, Propensity Score Matching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY), önemli bir halk sağlığı sorunu olup, hastalar için yüksek mortalite, morbidite ve düşük yaşam kalitesi ile karakterizedir. Böbrek transplantasyonu (KT), SDBY için ideal tedavi yöntemi olarak kabul edilmekle birlikte, kadavradan organ bağışındaki yetersizlik, bekleme listelerinin uzamasına ve Expanded Kriterli Donörlerden (ECD) elde edilen böbreklerin kullanımının artmasına yol açmıştır. Eş zamanlı olarak, ev diyalizi modaliteleri (Ev Hemodiyalizi[EHD] ve Periton Diyalizi[PD]), sundukları esneklik, artan hasta otonomisi ve potansiyel klinik avantajlar nedeniyle giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Ancak, ECD böbrek nakli ile ev diyalizi tedavi seçeneklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması konusunda literatürde kısıtlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, ECD böbrek nakli yapılan SDBY hastaları ile ev diyalizi (EHD) tedavisi gören SDBY hastalarının uzun dönem klinik sonuçlarını; özellikle hasta sağkalımı, tedaviye bağlı komplikasyonlar ve yaşam kalitesi açısından kapsamlı bir şekilde karşılaştırmaktır. Mevcut literatür incelendiğinde, bazı çalışmaların yoğun ev hemodiyalizi (IHHD) veya EHD hastalarının sağkalımının, kadaverik donörlerden (özellikle ECD) böbrek alan hastalarınkiyle benzer olabileceğine işaret ettiği görülmektedir(1). Bununla birlikte, canlı donör (LD) ve standart kriterli donör (SCD) KT'nin genellikle EHD'ye göre daha iyi sağkalım avantajı sunduğu belirtilmektedir(2). Tedavi başarısızlığı veya ölüm gibi kompozit sonuçlar açısından ise ECD naklinin dahi ev diyalizine üstün olabileceğine dair bulgular da mevcuttur. Bu çalışma, mevcut literatürdeki metodolojik sınırlılıkları ve özellikle sağkalım dışı hasta odaklı sonuçlardaki (malignite, kardiyovasküler hastalık vb.) bilgi eksikliğini gidermeyi hedeflemektedir. Elde edilecek bulguların, SDBY hastaları için tedavi modalitesi seçiminde klinisyenlere ve hastalara daha net, kanıta dayalı bir rehberlik sunması, bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarını desteklemesi ve sağlık politikalarının şekillendirilmesine katkıda bulunması beklenmektedir. Çalışmanın hipotezleri arasında, ECD böbrek nakli ile ev diyalizi arasında hasta sağkalımı açısından anlamlı bir fark olmayacağı, ancak yaşam kalitesi ve belirli komplikasyon profilleri açısından farklılıklar olacağı öngörülmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to compare the long-term outcomes of Expanded Criteria Donor (ECD) kidney transplantation (KT) and home hemodialysis (HHD), two important treatment alternatives for patients with end-stage renal disease (ESRD) who are unlikely to receive a standard donor kidney. Materials and Methods: In this retrospective cohort study, 86 patients who underwent ECD-KT at our center were matched in a 1:2 ratio with 172 patients from a pool of 349 home hemodialysis (HHD) patients using a propensity score matching method. Matching was based on key variables including age, sex, diabetes status, history of cardiovascular disease, duration of dialysis, and body mass index. The groups were compared for the primary endpoint of overall survival and secondary endpoints of major cardiovascular events and malignancy. Kaplan-Meier and Cox regression models were employed for survival analyses. Results: The baseline characteristics of the matched groups (n=86 ECD-KT, n=172 HHD) were comparable. The mean follow-up duration was 53.5 ± 35.8 months (range: 0-167) for the ECD-KT group and 47.4 ± 26.4 months (range: 1-99) for the HHD group; this difference was not statistically significant (p=0.14). Kaplan-Meier analysis revealed no statistically significant difference in overall survival between the groups (Log-Rank p=0.096). The 5-year survival rates were 86.1% in the HHD group and 80.7% in the ECD-KT group. Furthermore, no significant differences were found in the incidence of major cardiovascular events (p=0.464) or malignancy (p=0.49). Conclusion: Our study demonstrates that in carefully matched patient cohorts, ECD kidney transplantation and home hemodialysis offer similar long-term survival and safety profiles. In light of these findings, we conclude that home hemodialysis should be considered not only as a bridge to transplantation but also as a valid and sustainable mid-term therapeutical alternative to ECD kidney transplantation for patients on the waiting list for a standard donor kidney.