Context-aware graph neural networks for whole slide image classification
Bütün slayt görüntü sınıflandırması için bağlam duyarlı çizge sinir ağları
  1. Tez No: 999801
  2. Yazar: MUHAMMET NUSRET ÖZATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜNDÜZ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Graflar, Histopatoloji, Graphs, Histopathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Pankreas Nöroendokrin tümörlerinde (PanNET), tümör-konak interfazında görülen infiltrasyon paternleri hasta sonuçları için güçlü bir göstergedir. Öte yandan, manuel değerlendirme özneldir ve otomatik yöntemler genellikle gerekli uzamsal bağımlılıkları yakalamakta yetersiz kalmaktadır. Mevcut derin öğrenme yaklaşımları ya uzamsal bilgiyi göz ardı eder ya da küçük veri kümelerinden genelleme yapabilmek için gereken tümevarımsal önyargıdan yoksundur. Bu tezde, patologların çalışma akışını taklit eden, yeni bir iki parçalı çizge sinir ağı tasarımına dayalı bir yaklaşım öneriyoruz. Tümör--konak (parankim) arayüzünü saptayıp çizge kenarlarını yalnızca tümör yamaları ile komşu parankim yamaları arasındaki etkileşimlerle sınırlandırarak, yöntemimiz yapısal gürültüyü azaltır ve özellikle bu interfazdaki prognostik sinyalleri yakalar. Klinik derecelerin ordinal doğasını göz önüne almak için skorlama görevini bir regresyon problemi olarak formüle ettik. Kendi topladığımız bir veri kümesi üzerinde yaptığımız değerlendirmede, yaklaşımımız, tüm infiltrasyon paternlerinde, çoklu örnek öğrenimi ve çizge tabanlı referans yöntemlerini geride bırakarak, limitli verinin olduğu klinik ortamlarda otoma-tik tanı için dayanıklı bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Infiltration pattern scoring observed at the tumor--host interface is a powerful predictor of patient outcomes in pancreatic neuroendocrine tumors (PanNETs), yet manual assessment is subjective and automated methods often fail to capture the required spatial dependencies. Current deep learning approaches either discard spatial information or lack the inductive bias necessary to generalize from small datasets. In this thesis, we propose a pipeline mimicking the pathologist's workflow through a novel bipartite graph neural network (GNN) design. By detecting the tumor--host (non-neoplastic parenchyma) interface and restricting graph edges to interactions between tumor patches and adjacent non-neoplastic parenchyma patches, our method reduces structural noise and captures prognostic signals specifically from this interface. We formulate the scoring task as a regression problem to handle the ordinal nature of clinical grades. Evaluated on an in-house dataset, our approach outperforms state-of-the-art multiple instance learning (MIL) and GNN baselines across all infiltration patterns, representing a robust solution for automated prognostication in data-scarce clinical settings.